Δείτε πού θα φθάσει η θερμοκρασία στην πόλη σας τα επόμενα χρόνια!
Μπορεί οι επιστήμονες να έχουν κρούσει πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία μπορεί να εξαφανίσει ακόμα και την ανθρωπότητα, ωστόσο ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς μάς περιμένει τα επόμενα χρόνια.
Οι New York Times προσπάθησαν έτσι να αποτυπώσουν τις σοβαρές αυτές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε κάθε «γωνιά» του πλανήτη μέσω ενός εκπληκτικού διαδραστικού γραφήματος.
Μπορεί έτσι κάποιος να δει το μέσο όρο της θερμοκρασίας στην πόλη του, τη χρονιά που γεννήθηκε, πόσο αυξήθηκε με το πέρασμα των ετών, αλλά και πόσο θα… εκτοξευτεί, όταν με το καλό φθάσει τα 80 έτη ζωής.
Και τα αποτελέσματα σοκάρουν, αφού μέσω του συγκεκριμένου γραφήματος γίνεται εμφανής η διαρκής επιδείνωση της ήδη δραματικής κατάστασης, χωρίς μάλιστα το «παράθυρο» βελτίωσης.
Συγκεκριμένα μάλιστα, στην Αθήνα, η αύξηση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι συνεχής, ακόμα και αν ληφθούν μέτρα για τη μείωση της εκπομπής αερίων.
Παράλληλα, περιοχές με ήδη πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως η Τζακάρτα, υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του αιώνα, για σχεδόν ολόκληρο το έτος η θερμοκρασία θα διατηρείται άνω των 32 βαθμών Κελσίου!
Δείτε ΕΔΩ τις θερμοκρασίες στην πόλη σας όταν γεννηθήκατε και πού θα φθάσουν.
«Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή»
Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν είναι το γεγονός, ότι οι ηγέτες των χωρών του Ειρηνικού χαρακτήρισαν την κλιματική αλλαγή «τη μοναδική, μεγαλύτερη απειλή» που αντιμετωπίζουν και κάλεσαν τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στη Συμφωνία του Παρισιού.
Η Αυστραλία, που έχει υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις της βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού, χωρίς όμως να αποχωρήσει από αυτή, ήταν μία από τις 18 χώρες του Φόρουμ των χωρών του Ειρηνικού Ωκεανού που απηύθυνε την έκκληση.
«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μοναδική, μεγαλύτερη απειλή στην περιουσία, την ασφάλεια και την ευημερία των λαών του Ειρηνικού», τονίζουν οι ηγέτες σε ανακοίνωσή τους στην οποία ζητούν από τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στη Συμφωνία.
«Επιθυμία μας είναι οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη Συμφωνία του Παρισιού, διότι δεν μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένο, σημαντικό περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αν η χώρα που εκλύει το μεγαλύτερο μέρος των αερίων αυτών δεν συμμετέχει στη διαδικασία. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις ΗΠΑ εκτός», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Τουβαλού Ενέλ Σοποάγκα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η έκκληση για δράση που απηύθυναν οι χώρες του Ειρηνικού γίνεται την ώρα που το επίπεδο της θάλασσας αυξάνεται και, σε συνδυασμό με άλλες κρίσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, αναγκάζει τους κατοίκους τους να μετακινούνται σε πιο μεγάλα υψόμετρα.
Το καλοκαίρι του 2018 ήταν το πιο ζεστό στην Πράγα από το 1775
Με μέση θερμοκρασία τους 22,7 βαθμούς Κελσίου, το καλοκαίρι του 2018 ήταν το πιο ζεστό αφότου ξεκίνησε η καθημερινή καταγραφή της θερμοκρασίας στην τσεχική πρωτεύουσα Πράγα το 1775, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
«Το φετινό καλοκαίρι, ρεκόρ ζέστης καταγράφηκε στην Πράγα, με τη μέση θερμοκρασία να είναι η πιο υψηλή που έχει παρατηρηθεί στα 244 χρόνια ύπαρξης προσβάσιμων δεδομένων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Τσεχικό Ινστιτούτο Υδρομετεωρολογίας (CHMU).
Στη μετεωρολογία, το καλοκαίρι αρχίζει στις αρχές Ιουνίου και τελειώνει στα τέλη Αυγούστου.
Δύο προηγούμενες θερινές περίοδοι με ρεκόρ ζέστης έχουν παρατηρηθεί από τις αρχές του 21ου αιώνα: το 2003, με μέση θερμοκρασία τους 22,4 βαθμούς και το 2015 με μέση θερμοκρασία τους 22,3 βαθμούς, διευκρινίζει το CHMU. Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει το καλοκαίρι του 1834 (22,1 βαθμοί).
Η καθημερινή καταγραφή της θερμοκρασίας καθιερώθηκε το 1775 σε ένα μετεωρολογικό παρατηρητήριο που βρισκόταν στο πρώην κολέγιο των Ιησουιτών Clementinum, στο κέντρο της παλιάς Πράγας.
ΠΗΓΗ:newsbomb.gr