Χρήστος Καπάταης: “Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού γα τον Φαληρικό Όρμο είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών”


O Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών, Χρήστος Καπάταης, με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα, στο facebοok, αποκαλεί υποκριτές και άσχετους, όσους επικρίνουν την Περιφέρεια Αττικής ότι τάχα δήθεν «ανέθεσε» το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, στην «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ», συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα.

“Σύμφωνα με την έκβαση του διαγωνισμού” γράφει ο Χρήστος Καπάταης, “ο μειοδότης του έργου  έκανε την πιο συμφέρουσα προσφορά. Η Δούρου δεν στοχοποιεί πρόσωπα, δεν ασχολείται με ονοματολογίες – επιλέγει να κάνει έργο, θέτοντας κανόνες σε ένα τοπίο που ήταν άναρχο επί χρόνια”.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Τι δεν καταλαβαίνουν;

Όσοι με περισπούδαστο τρόπο επικρίνουν σήμερα την Περιφέρεια Αττικής ότι τάχα δήθεν «ανέθεσε» το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου σε συγκεκριμένο όμιλο, είναι είτε υποκριτές είτε απλά άσχετοι.
Και τούτο γιατί η έκβαση του διαγωνισμού, που διεξήχθη στα γραφεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Αττικής στις 15/1/17, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016 «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ), με ανοικτή διαδικασία επιλογής αναδόχου κατασκευής έργου, με ενσφράγιστες προσφορές, με το σύστημα της χαμηλότερης οικονομικής προσφοράς, με επιμέρους ποσοστά έκπτωσης και τη συμμετοχή 8 εταιριών (εκ των οποίων 2 από το εξωτερικό).

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού αυτού είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών. Και τούτο γιατί ο μειοδότης του έργου («Άκτωρ ανώνυμη τεχνική εταιρεία») έκανε την πιο συμφέρουσα προσφορά με έκπτωση περίπου 54%. Συγκεκριμένα : ποσοστό μέσης έκπτωσης 53,54% που αντιστοιχεί σε οικονομική προσφορά 58.907.489,50€ (πλέον ΦΠΑ 24%)

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει προσφυγές. Εάν δεν υπάρξουν μέχρι την Πέμπτη 19/01/2017 η Περιφέρεια θα προχωρήσει στην οριστική ανάδειξη του προσωρινού μειοδότη σε οριστικό, ανοίγοντας το δρόμο για ένα σημαντικό έργο για την Αττική και τους πολίτες της.

Και μια τελευταία παρατήρηση : η Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής σήμερα, ουδέποτε μπήκε στο παιχνίδι της ονοματολογίας και της σκανδαλολογίας, όπως ορισμένοι, με επιλεκτική μνήμη, υποστηρίζουν, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα (δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά) κι επιχειρώντας να παρουσιάσουν το άσπρο, μαύρο.

Ας το πάρουν όμως απόφαση : η Δούρου δεν στοχοποιεί πρόσωπα, δεν ασχολείται με ονοματολογίες – επιλέγει να κάνει έργο απτό και συγκεκριμένο στην Περιφέρεια Αττικής, αντιμετωπίζοντας χρόνιες παθογένειες (γραφειοκρατία, διαφθορά) και θέτοντας κανόνες σε ένα τοπίο που ήταν άναρχο επί χρόνια με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για το δημόσιο χρήμα…

Notia.grΚάνε like για να μαθαίνεις αμέσως ότι συμβαίνει δίπλα σου. Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.

(ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Κάτι κινείται στον Φαληρικό Ορμο – kathimerini.gr

Ημέρες δόξης ζει η υπόθεση της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Υστερα από πολυετείς καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις, που οδήγησαν στο βάλτωμα του έργου, η υπόθεση δείχνει να κινείται με γοργούς για το Δημόσιο ρυθμούς. Ετσι, λιγότερο από ένα μήνα μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, η Περιφέρεια ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και πλέον, μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης στις αρχές της άνοιξης.

Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, λοιπόν, ενέκρινε το πρακτικό του διαγωνισμού, με βάση το οποίο κηρύσσεται ανάδοχος η εταιρεία Ακτωρ, που προσέφερε έκπτωση 53,54%. Η υψηλή έκπτωση που προσέφερε η υποψήφια ανάδοχος είναι μεν ευπρόσδεκτη στην Περιφέρεια, καθώς μειώνει τη χρηματοδότηση του έργου από τα 150 εκατ. ευρώ στα 73 εκατ. ευρώ (58,9 εκατ. συν ΦΠΑ 24%). Δημιουργεί ωστόσο ανησυχία για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς το ίδιο έργο θα πρέπει να κατασκευαστεί με τα μισά χρήματα.

Η υπογραφή της σύμβασης, πάντως, δεν μπορεί να γίνει πριν από τον Μάρτιο, καθώς πρέπει να περάσουν 90 ημέρες από το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για την υποβολή ενστάσεων. Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος οκτώ τεχνικές εταιρείες ή κοινοπραξίες, οι οποίες, αντίθετα με ό,τι συχνά συμβαίνει, δεν προσέφυγαν (ακόμη) κατά του αποτελέσματος του διαγωνισμού. Μόλις το διάστημα των 90 ημερών παρέλθει, η σύμβαση θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα υπογραφεί. Η Περιφέρεια εκτιμά, με μια δόση αισιοδοξίας, πως το έργο θα ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι η α΄ φάση των έργων στον Φαληρικό Ορμο περιλαμβάνει τη «βαριά υποδομή» των έργων ανάπλασης, δηλαδή τα αντιπλημμυρικά έργα και τη μετακίνηση της λεωφόρου Ποσειδώνος. Σύμφωνα με τον διαγωνισμό, η διάρκεια κατασκευής των έργων είναι 21 μήνες. Να σημειωθεί ότι οι μελέτες ανάπλασης (που χρηματοδότησε το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ύστερα από αίτημα της Πολιτείας) εκπονήθηκαν από ελληνικά μελετητικά γραφεία υπό την επίβλεψη του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.

Έντυπη

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X