“Οι Δήμοι κυρίαρχοι στο Παραλιακό Μέτωπο”
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Κοινό συμπέρασμα της διημερίδας με τίτλο «Οι Παραλίες στους Δήμους», που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με την Περιφέρεια Αττικής, ήταν η ήπια ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Αττικής, ενοποίηση με τον αστικό ιστό της Αττικής και φιλικές προς το περιβάλλον χρήσεις και κατασκευές.

Στη διημερίδα συμμετείχαν πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και των πολιτικών κομμάτων καθώς και πλήθος φορέων και πολιτών.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ξεκίνησε τις εργασίες της διημερίδας με ομιλία του κατά την οποία επανέλαβε τη θέση του ότι οι Δήμοι πρέπει να έχουν τον πρώτο και κυρίαρχο λόγω στο σχεδιασμό του παραλιακού μετώπου αφού οι τοπικοί άρχοντες είναι οι μόνοι που έχουν βιωματική γνώση των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής και τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Επίσης οι δήμαρχοι είναι οι μόνοι που κρίνονται καθημερινά από τους δημότες τους, και έτσι ελέγχονται ουσιαστικά οι αποφάσεις τους.

Για να αποδείξει στους παρευρισκόμενους τη μοναδική αξία της τοπικής διαχείρισης των ουσιαστικών ζητημάτων, ο κ. Κωνσταντέλλος κάλεσε, κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας, την κα Μάιρα Μπίνιου στο βήμα. Η κα Μπίνιου είναι αρχιτέκτονας που μεγάλωσε στη Βούλα, και αποφάσισε εθελοντικά να εκπονήσει (και να παρουσιάσει στη διημερίδα) δική της πρόταση – μελέτη για την ανάπλαση μέρους του παραλιακού μετώπου της πόλης (δημοτική ενότητα Βούλας). Ο Δήμαρχος επέλεξε μέσα από την πρόταση της κα Μπίνιου να δείξει τη μοναδική αξία της δυναμικής της τοπικής κοινωνίας και του ανθρωποδυναμικού της πόλης.

Μετά τον κ. Κωνσταντέλλο το λόγο πήρε η Περιφερειάρχης, κα Ρένα Δούρου η οποία τόνισε την ανάγκη να κερδηθεί το στοίχημα της προστασίας του παραλιακού μετώπου –«στοίχημα που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Αττικής. Το μέλλον των πολιτών της». Η κα Δούρου συνέχισε λέγοντας: «Η διημερίδα έχει διπλό στόχο. Αφενός την ενημέρωση των πολιτών και αφετέρου την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Γιατί καμία τοπική κοινωνία δεν κινητοποιείται για έναν σκοπό χωρίς την ενεργοποίηση ενημερωμένων πολιτών».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι βουλευτές, κ.κ. Μπούρας, Βλάχος, Πάντζας, Οικονόμου και Φωτίου, οι οποίοι σε σύντομες τοποθετήσεις τους, κατέθεσαν τις θέσεις των κομμάτων που εκπροσωπούσαν για το συγκεκριμένο θέμα.

Τις εργασίες της διημερίδας τις συνέχισε το πρώτο επιστημονικό πάνελ τα οποίο ανέλυσε τις πολεοδομικές παραμέτρους θέματος και αποτελείτο από τους: 

Άγγελος Σιόλας – Συντονιστής, Αντιπρύτανης Ε.Μ.Π.

Ράνια Κλουτσινιώτη, Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος – Χωροτάκτης

Μαρία Μάρκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολεοδομίας στο Ε.Μ.Π.

Κωνσταντίνος Κατερινόπουλος, Δικηγόρος – Οικονομολόγος

Κίνηση για τη Διάσωση του Σαρωνικού

 

Στη συνέχεια το λόγω πήραν εκπρόσωποι της εταιρείας «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» και ενημέρωσαν το κοινό για τους σκοπούς και τις προθέσεις της εταιρείας. Τόνισαν πως η εταιρεία δεν έχει σκοπό να πουλήσει κανένα ακίνητο και ότι ο σχεδιασμός για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου θα προκύψει μετά την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την εκπόνηση «Master Plan». Στην συνέχεια οι μελέτη αυτή θα δοθεί στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για διαβούλευση.

Άμεση ήταν η απάντηση των δημάρχων στους εκπροσώπους της εταιρείας αφού αμέσως μετά τοποθετήθηκαν οι:

Διονύσης Χατζιδάκης – Δήμαρχος Π. Φαλήρου

Δημήτρης Λουκάς – Δήμαρχος Λαυρεωτικής

Γιώργος Σοφρώνης – Δήμαρχος Σαρωνικού

Δημήτρης Κιούσσης – Δήμαρχος Κρωπίας

Καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πέτρος Φιλίππου.

ενώ παρόντες στη διημερίδα ήταν και οι κ.κ. Γιάννης Κωνσταντάτος – Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ανδρέας Κονδύλης – Δήμαρχος Αλίμου, ο πρ. Δήμαρχος Βύρωνα και Περιφερειακός Σύμβουλος, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καπάταης.

Οι ομιλητές εξέφρασαν τη διαφωνία τους με το μειωμένο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις επιφυλάξεις του για τις πραγματικές προθέσεις της εταιρείας. Ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι συμμετέχει ως Δήμαρχος στο Δ.Σ. της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» και ότι η παρουσία του εκεί συμβάλει στην προστασία των συμφερόντων των δήμων.

Με παρεμβάσεις και τοποθετήσεις κατοίκων και φορέων έκλεισαν οι εργασίες της πρώτης μέρας.

Η δεύτερη μέρα της διημερίδα ξεκίνησε κατευθείαν με τα επιστημονικά πάνελ τα οποία ανέπτυξαν τις νομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους τα οποία απαρτιζόταν από τους:

Γεώργιο Κατρούγκαλο– Συντονιστής, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο  Δ.Π.Θ.

Κωνσταντίνο Μενουδάκο -Επίτιμος Πρόεδρος ΣτΕ

Βασίλειο Παπαγεωργίου -Δικηγόρος, DEA Διοικητικού Δικαίου

Παναγιώτη Γκοιμήση– Πολιτικός Μηχανικός

 

και τους:

Παναγιώτη Παταργιά – Συντονιστής, Καθηγητής στο  Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Χρήστο Αναγνώστου  -Διευθυντής Ερευνών ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., Γεωλόγος – Ιζηματολόγος

Γεώργιος Μπάλια, Επίκουρος Καθηγητής Περιβ/τικής Πολιτικής στο Χαροκόπειο Παν/μιο

Γεώργιο Ν. Πολίτη, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Φιλοσοφίας στο Ε.Κ.Π.Α.

 

Μετά από κάθε θεματική ενότητα υπήρξαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις των παρευρισκόμενων ενώ τη διημερίδα έκλεισε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης,Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση ήπιας μορφής που δεν θα αλλοιώνει τη φυσιογνωμία των παραλιακών πόλεων και που θα παράγει οικονομικό αποτέλεσμα αρκετό ώστε να καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες της νέας αναπλασμένης παραλιακής ζώνης. Για να διασφαλιστεί όμως αυτό, ο κ. Κωνσταντέλλος τόνισε πως απαιτείται άλλη προσέγγιση η οποία θα βάζει τους αιρετούς της περιοχής τουλάχιστον σε συναποφασίστηκο ρόλο και όχι απλώς εισηγητικό.

Διαβάστε εδώ όλη την ομιλία του Δημάρχου: Ομιλία Δημάρχου

Διαβάστε εδώ όλη την ομιλία της Περιφερειάρχη:

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.