Διάρρηξη και ιεροσυλία στο εσωτερικό του βυζαντινού ναού των Εισοδίων Θεοτόκου Αλίμου στο κτήμα Γερουλάνου




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Τη νύχτα της 11ης προς 12η Μαΐου άγνωστοι κακοποιοί έσπασαν την ξύλινη θύρα του ναού, πέρασαν στο εσωτερικό και προκάλεσαν φθορές στο μνημείο και ταυτόχρονα διέπραξαν ενέργειες ασεβείς και προσβλητικές προς την ιερότητα του χώρου, που είναι χώρος καθαγιασμένος στην Ορθόδοξη Χριστιανική λατρεία. Έριξαν κάτω τα καντήλια, λέρωσαν με λάδια το δάπεδο και ξήλωσαν το παραπέτασμα (κουρτίνα) της Ωραίας Πύλης. Το κακούργημα το διαπιστώσαμε εμείς οι ενεργοί πολίτες, ενώ η οικοπεδούχος εταιρεία ΜΑΚΡΟ, που με βάση τη νομοθεσία είναι υπεύθυνη για την προστασία και τη φύλαξη του μνημείου, δεν το είχε αντιληφθεί.
Δώσαμε κατάθεση στο αστυνομικό τμήμα Άνω Καλαμακίου, το οποίο ανέλαβε πλέον να εντοπίσει τους δράστες. Επισημαίνουμε ότι και στο παρελθόν έχουν συμβεί στο ίδιο μνημείο παρόμοια φαινόμενα, που αποδεικνύουν ότι η εταιρεία ΜΑΚΡΟ με την αμέλεια και την αδιαφορία της για το μνημείο το θέτει διαρκώς σε κίνδυνο.
Προκειμένου να προστατευθεί ο ναός χρειάζεται άμεσα να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται από τον νόμο, άρθρο 3 του Ν.3028/2002, δηλαδή το μνημείο να είναι προσβάσιμο και επισκέψιμο. Ένα απομονωμένο, απρόσιτο και εγκαταλελειμμένο μνημείο, όπως είναι αυτή τη στιγμή ο ναός των Εισοδίων, είναι εύκολος στόχος κακοποιών.
Στη συνέχεια, είναι επιτακτική ανάγκη να αντικατασταθεί η κατεστραμμένη θύρα με όμοια εξωτερικά, αλλά με μεταλλική θωράκιση στο εσωτερικό της θύρας, διότι η τωρινή θύρα αποδείχθηκε ανίσχυρη απέναντι στους κακοποιούς. Η εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής Αλίμου, αν χρειαστεί, προτίθεται να αναλάβει τη δαπάνη. Τέλος, πρέπει άμεσα να αποδοθούν στην ενορία της Ζ. Πηγής τα κλειδιά της νέας θύρας, αλλά και της εισόδου του κτήματος, από την οδό Αρχαίου Θεάτρου 7, ώστε υπεύθυνα στελέχη της εκκλησίας να επισκέπτονται καθημερινά το μνημείο και να φροντίζουν για την ασφάλειά του, κάτι που γινόταν υπεύθυνα μέχρι το 2010, διότι ο ναός των Εισοδίων αποτελεί ενοριακό παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής Αλίμου.
Επιτροπή Κατοίκων για το κτήμα Τραχώνων

Δεληγιώργη 93, 17455 Άλιμος
E-mail: [email protected]
Iστοσελίδα: www.isodiatrachones.blogspot.gr

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.