Γενική Συνέλευση του Συλλόγου «Νυμφόληπτος»




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Σπύρος Πανάς παρευρέθη στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου «Νυμφόληπτος», στην οποία συμμετείχαν δεκάδες κάτοικοι της περιοχής του Χερώματος Βάρης.
Ο Σ. Πανάς είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα μέλη του Συλλόγου και κατοίκους του Χερώματος και να τους παρουσιάσει μια σειρά από ενέργειες και πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής, που στόχο έχουν την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αφορούν στην περιοχή που ζουν.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:
• Στην προσπάθεια που έκανε η σημερινή Δημοτική Αρχή να προωθήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την έγκριση του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βάρης. Με το νέο αυτό ΓΠΣ, ο Δήμος θα μπορέσει αφενός να προχωρήσει στην υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων και έργων υποδομής στην περιοχή που είναι απαραίτητα. Αφετέρου, θα δοθεί η δυνατότητα ένταξης στο σχέδιο πόλης όλων των περιοχών που βρίσκονται εκτός, όπως είναι το Χέρωμα, καθορίζοντας όρους δόμησης και χρήσεις γης.
• Στην πρόβλεψη που υπάρχει τόσο στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2014, όσο και στο Επιχειρησιακό του Σχέδιο, για εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα αφορά το Χέρωμα.
• Στην πρόβλεψη που υπάρχει στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2014 για την επιχορήγηση των Συλλόγων της πόλης, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου είναι περιορισμένες την τρέχουσα χρονιά εξαιτίας της υποχρέωσης να μειωθούν κατά 6,5 εκ. ευρώ οι δαπάνες του Δήμου (που δημιουργήθηκε μετά την υπογραφή της ΚΥΑ 30842/31-7-2013, η οποία τονίζει ιδιαίτερα την ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής σε δαπάνες μεταξύ των οποίων είναι και οι επιχορηγήσεις ΝΠΔΔ, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων).
• Στο ζήτημα που αφορά στην καθαριότητα της περιοχής. Ο δήμαρχος παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, το οποίο κατά κύριο λόγο οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία του Δήμου λειτουργεί με 40% λιγότερο προσωπικό σε σχέση με το 2010. Το πρόβλημα οξύνεται στη Βάρη ακόμη περισσότερο γιατί εκεί η υπηρεσία καθαριότητας διέθετε κατά το παρελθόν εργαζόμενους που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν συμβασιούχοι κι όχι μόνιμοι, με αποτέλεσμα μετά την κατάργηση των συμβάσεων λόγω μνημονίου, να βρεθεί η υπηρεσία καθαριότητας της Βάρης με ελάχιστο προσωπικό, που δεν μπορούσε να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες. Ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν 100% , παρά τη βούληση της Δημοτικής Αρχής, με το υπάρχον προσωπικό. Η Διοίκηση του Δήμου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ενισχύσει το προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας, έχει προχωρήσει στον ανασχεδιασμό των δρομολογίων ενώ σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας μια ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου, στην οποία θα στηριχθούμε για να προχωρήσουμε στις επόμενες αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.
• Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη θετική εξέλιξη που σημαίνει για το Χέρωμα ο Ν. 4178, ο οποίος εκδόθηκε μετά από συνεχείς οχλήσεις και πιέσεις του Δήμου μας προς το Υπουργείο ΥΠΕΚΑ. Με το νόμο αυτό εντάχθηκαν τα κτίσματα της περιοχής Χέρωμα στις προβλέψεις περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων, όπου περιλαμβάνεται ειδική διάταξη με την οποία δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση τα κτίσματα τους και να απαλλαγούν από τα υπέρογκα πρόστιμα. Επίσης τονίστηκε το γεγονός ότι υπήρξε άμεση η κινητοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου αμέσως μετά την ψήφιση του Νόμου, αφού καθορίσθηκε μέσα σε ένα μήνα τιμή ζώνης από το Δήμο, ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να εκμεταλλευθούν τις ευεργετικές διατάξεις του Ν. 4178 .
• Τέλος, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία του Δήμου με το Σύλλογο, προκειμένου να γίνει απεικόνιση σε χάρτη των υπαρχόντων κτισμάτων έτσι ώστε μαζί με τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν από τους ιδιοκτήτες με τις νομιμοποιήσεις, να αποκτήσει ο Δήμος ισχυρά επιχειρήματα και να υποστηρίξει την ύπαρξη ενός μεγάλου οικισμού που πρέπει οπωσδήποτε να ενταχθεί στο Σχέδιο πόλης, όπως προβλέπει ο Ν. 4178 στο επόμενο στάδιο.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.