Άρχισαν να ξυπνούν στο ΚΚΕ Αλίμου – ο Δουρίδας ζήτησε τη σίτιση όλων των μαθητών




 

Σε ένα από τα τελευταία δημοτικά συμβούλια στον Άλιμο, παρουσία μαθητών από σχολεία της πόλης, γονέων και εκπροσώπων της Ένωσης Συλλόγων Γονέων της περιοχής, ο επικεφαλής της παράταξης “Λαίκή Συσπείρωση” (ΚΚΕ) Χρήστος Δουρίδας, αναφέρθηκε στο, όντως πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα, το οποίο απασχολεί ένα αρκετά μεγάλο μέρος της κάθε τοπικής κοινωνίας, που δεν είναι άλλο παρά η έλλειψη επαρκούς και σωστής διατροφής των παιδιών που παρουσιάζεται και στον δικό τους δήμο.

Παρουσία και της Ομάδας Γυναικών Αλίμου, η οποία ανήκει στην Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (Ο.Γ.Ε.), ο κ.Δουρίδας διάβασε στο σώμα σχετική ανακοίνωση – επιστολή των προαναφερθέντων γυναικείων αυτών οργάνω, με την οποία ζητάνε την αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού των παιδιών τώρα, χωρίς κανέναν απολύτως διαχωρισμό, με απόφαση και ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επιπροσθέτως, αναφέρουν ότι, οι Δήμοι ως μέρος της κρατικής δομής, έχουν χρέος να καλύψουν χωρίς καθυστέρηση τις ανάγκες αυτές των μαθητών, διεκδικώντας άμεσα από το Κράτος και επιπλέον παροχές, προκειμένου να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις επείγουσες αυτές συνθήκες.

Ζητάνε δε, την παροχή σε καθημερινή βάση, ενός απλού γεύματος (γάλα, σάντουϊτς, φρούτο), για όλους ανεξαρτήτως τους μαθητές των σχολείων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια).

Όπως είπαμε και νωρίτερα, το θέμα αυτό “σηκώθηκε” από τον κύριο Δουρίδα και τον συνάδελφό του δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Κάτσαρο, που ζήτησαν να δοθεί λύση άμεσα και χωρίς καμία χρονοτριβή.

Κατά τη διάρκεια της μιας ώρας περίπου που κράτησε η συζήτηση γύρω απ’ αυτό, ο δήμαρχος Θάνος Ορφανός, είπε πως, θα συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, κάτι όμως που βρήκε αντίθετους τους κ. κ. Δουρίδα καιΚάτσαρο.

Ο ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κονδύλης πρότεινε να συγκροτηθεί πάραυτα μια Επιτροπή, η οποία να συντάξει το ταχύτερο δυνατό μια έκθεση επ’ αυτού, βάσει της οποίας το Δ.Σ. να αποφασίσει, έχοντας στα χέρια του το αίτημα ολοκληρωμένο.

Πάνω σ’ αυτή την υπόθεση και σε συνάρτηση με κάποια άλλα ζητήματα της Σχολικής Κοινότητας που θα ακολουθούσαν, τοποθετήθηκαν, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου Αλίμου Ιωάννης Μαριόληςκαι ο Πρόεδρος του 2ου Γυμνασίου Αλίμου Κυριάκος Παναγόπουλος. 

Επί της ουσίας

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως, το πρόβλημα του υποσιτισμού των παιδιών (και βέβαια όχι μόνο αυτών), δυστυχώς, κάθε μέρα που περνάει μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Καλό είναι λοιπόν, να σταθούμε για λίγο στην ουσία του προβλήματος, αφού τα όσα ακούστηκαν εκείνο το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο Αλίμου, υποχρέωσαν τον υπογράφοντα το ρεπορτάζ αυτό, να κάνει μια σχετική έρευνα, μιλώντας με κάποιους εκπαιδευτικούς και, όλως ιδιαιτέρως, με δασκάλους δημοτικών σχολείων, έτσι ώστε, ο αναγνώστης να είναι σε θέση να μορφώσει μια όσο το δυνατόν καλύτερη άποψη επ’ αυτού και μάλιστα στις μικρές ηλικίες.

Τα μαθήματα στα δημοτικά, ξεκινούν στις 8 το πρωί  και τελειώνουν στις 2 το μεσημέρι, σ’ ότι αφορά το ωράριο των κανονικών δημοτικών σχολείων.

Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε πως, στις 2 το μεσημέρι λήγει το ωράριο των σχολείων αυτών που εντάσσονται στα Ενιαία Αναμορφωμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα (Ε.Α.Ε.Π.), ενώ τα υπόλοιπα σχολάνε στις 12:15 (που είναι υποχρεωτικό). Βάσει των πληροφοριών που πήραμε, στον Δήμο Αλίμου η λειτουργία όλων των δημοτικών σχολείων βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα μάθαμε, στα σχολεία που είναι στα Ε.Α.Ε.Π., από την Α’ έως και την Στ’ τάξη (της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πάντα), είναι υποχρεωτική η διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας, Θεατρικής Αγωγής, Εικαστικών, Μουσικής και Πληροφορικής, πέραν όλων των άλλων υποχρεωτικών μαθημάτων, ενώ στις Ε’ και Στ’ τάξεις, διδάσκονται τα παιδιά Γερμανικά και Γαλλικά. Συνολικά την εβδομάδα 35 ώρες, δεδομένου ότι, επί 5 ημέρες κάνουν 7 μαθήματα την ημέρα.

Όταν τελειώνει το υποχρεωτικό ωράριο, και στις δύο περιπτώσεις, τα παιδιά σιτίζονται για σαράντα λεπτά, με φαγητό που τα ίδια φέρνουν από το σπίτι τους έτοιμο και το σχολείο φυλάει σε οργανωμένους χώρους, με ευθύνη των διευθυντών και σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων.  Οι χώροι αυτοί είναι εξοπλισμένοι με ψυγεία και φούρνους μικροκυμάτων.

Στον Άλιμο, οι Σύλλογοι Γονέων συνεργαζόμενοι με τους Δ/ντές των σχολείων (και με ιδιαίτερη προσοχή και εχεμύθεια γενικότερα) αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που δημιουργείται σε κάποιους γονείς, οι οποίοι λόγω των γνωστών πια δυσμενών οικονομικών συνθηκών, αδυνατούν να δίνουν στα παιδιά τους το φαγητό της ημέρας, φροντίζοντας ώστε, με δικά τους έξοδα, να σιτίζονται και οι μαθητές αυτοί.

Στο “δια ταύτα”

Το μείζον αυτό κοινωνικό πρόβλημα λοιπόν, και έτσι όπως τέθηκε και απασχόλησε για αρκετή ώρα το δημοτικό συμβούλιο στον Άλιμο, μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου (όπως και κάθε άλλου ασφαλώς), με ένα ξεχωριστό κονδύλι που θα φροντίσει ο ίδιος ο δήμος να υπάρχει, αφού, και όπως προαναφέραμε, το θέμα αυτό αντί να μειώνεται, θα μεγαλώνει μέρα τη μέρα.

“Πρέπει ο δήμος να μεριμνήσει γρήγορα για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης” μας είπαν οι άνθρωποι με τους οποίους μιλήσαμε στα σχολεία. Κι επειδή, όχι μόνο ο δήμαρχος κ. Ορφανός αλλά και όλες οι παρατάξεις που υπάρχουν στο δήμο έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν τα ανάλογα αντανακλαστικά καθώς και την δέουσα ευαισθησία, ελπίζουμε πως θα εισακουσθεί η πιο πάνω προτροπή των δασκάλων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΛΑ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ (vimaonline.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.