Νέα Σμύρνη: H οδός Παμφυλίας, ένα ιστορικό τοπόσημο!




(της Ελένης Γρηγοριάδου) Παμφυλία ονομαζόταν αρχαία παραθαλάσσια χώρα στη Μικρά Ασία, που πήρε το όνομά της από την ομώνυμη θεότητα. Η συνοικία της Νέας Σμύρνης κοντά στην οδό Παμφυλίας αποτελεί το όριο μεταξύ της Νέας Σμύρνης και του Παλαιού Φαλήρου.

Παλαιότερα, στη θέση της οδού Παμφυλίας, υπήρχε ρέμα που συνέχιζε προς την Αμφιθέα, περιοχή του σημερινού Παλαιού Φαλήρου που τότε ονομαζόταν Βουρλοπόταμος. Το ρέμα χυνόταν στη θάλασσα στο Δέλτα Φάληρου, περιοχή που έλαβε το όνομά της από τα δέλτα που σχημάτιζαν τα ρέματα που κατέληγαν σε εκείνο το σημείο του Φαληρικού Όρμου. Σήμερα, το ρέμα έχει καλυφθεί, αλλά εκατέρωθεν της οδού υπάρχουν αρκετά πάρκα, ενώ στην αρχή της οδού, πίσω από το Σούπερ Μάρκετ «Βερόπουλος», την υπόγεια παρουσία του ρέματος υπενθυμίζουν πολλές καλαμιές που καταλαμβάνουν σημαντική έκταση γύρω από μια παλιά αγροικία του 1920 (Παμφυλίας & Φωκαέως)

Η Παμφυλία ήταν μια στενή λωρίδα κατά μήκος του κόλπου της Αττάλειας, μεταξύ της Λυκίας στα δυτικά και της Κιλικίας στα ανατολικά, ενώ βόρειά της εκτεινόταν η Πισιδία. Οι κάτοικοί της ήταν κράμα φυλών γι΄ αυτό και ονομάζονταν Πάμφυλοι ή Παμφύλιοι. Η Παμφυλία αποτέλεσε τμήμα πολλών αυτοκρατοριών, κρατών και επαρχιών: της Περσίας, της Μακεδονίας, της Συρίας και της Περγάμου. Ως ρωμαϊκή επαρχία επί Κλαύδιου ενώθηκε με την Λυκία αρχικά και έπειτα με τη Γαλατία. Οι πιο γνωστές πόλεις της Παμφυλίας ήταν η Άσπενδος, η Σίδη, το Σύλλειον και η Πέργη, πρωτεύουσα, ερείπια της οποίας βρίσκονται σήμερα κοντά στην Αττάλεια.

Θ’ μπορούσε ν’ αποτελεί πόλο έλξης η παλιά αγροικία που σώζεται μέχρι σήμερα στην συμβολή των οδών Παμφυλίας & Φωκαέως, διότι αποτελεί τυπική μορφή κατοικίας του αρχικού πυρήνα της πόλης, ένα τοπόσημο της ιστορίας μας.  Περνώντας από εκεί η κατάσταση είναι απογοητευτική, η βρωμιά και τα ξερόχορτα είναι τα χαρακτηριστικά του τοπόσημου. Οι χώροι αυτοί δείχνουν την κοινωνική μας ανεπάρκεια ως ευαίσθητοι πολίτες, δείχνουν τη νοοτροπία των νέο Νεοσμυρνιωτών και των ψευτοκουλτουριάρηδων….



Διαβάστε Επίσης

�χόλια στο “Νέα Σμύρνη: H οδός Παμφυλίας, ένα ιστορικό τοπόσημο!

  • 24/05/2024 at 8:31 μμ
    Permalink

    Κυρία Γρηγοριάδη υπάρχουν πολλοί σκουπιδότοποι στην Ν.Σμύρνη.Αν μπορείτε κάντε μια βόλτα πίσω απο το νεκροταφείο Ν.Σμύρνης , στον σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών και θα νοιώσετε πολύ περήφανη για τον δήμο και τους διαχρονικούς δημάρχους του !!!!…….

    Απαντήστε
  • 24/05/2024 at 11:15 μμ
    Permalink

    Ευχαριστούμε για το άρθρο.Νομιζω είναι my market το σουπερ αλλά λίγη σημασία έχει..

    Απαντήστε
  • 25/05/2024 at 8:16 πμ
    Permalink

    Αγαπητοί μου, χαίρομαι που ασχοληθήκατε με το θέμα αυτό γιατί εκεί ακριβώς μένω, ακριβώς απέναντι από την αγροικία αυτή της Παμφυλίας. Η αγροικία αποτελεί απομεινάρι παλαιού κτήματος που το 1968 μπήκε στο σχέδιο πόλεως. Ενώ λοιπόν το σύνολο του κτήματος πουλήθηκε ή δόθηκε αντιπαροχή κι έγινε το σούπερ μάρκετ και οι γύρω πολυκατοικίες, υα χσλάσματα αυτά παρέμειναν γιατί βρίσκονται σύμφωνα με το σχέδιο στη συμβολή τριών δρόμων που σχηματίζουν τρίγωνο στο συγκεκριμένο σημείο.( Παμφυλίας Φωκαέως συν το ανώνυμο στενό όπου υπάρχουν και οι ζωγραφιές. ) Κανονικά θα πρέπει το ερείπιο αυτό να κατεδαφιστεί και να αναδειχτούν οι δρόμοι και η μικρή πλατεία στο κέντρο του τρογώνου. Η ανεπάρκεια του Δήμου Νέας Σμύρνης είναι φανερή. Πα’ όλες τις δικές μας ενέργειες και των γύρω κατοίκων τίποτα δεν έχει γίνει και η βρωμιά και η εξαθλίωση του χώρου καλά κρατεί. Και κάτι ακόμα. Δεν υπήρξε ποτέ ποτάμι στο επίμαχο σημείο. Ποτάμι υπήρξε πιο κάτω, στο δυτικό όριο του 3ου Γυμνασίου Παλαιού Φαλήρου. Η καλαμιά ήταν απλώς η μάντρα που φύτεψαν οι ιδιοκτήτες της αγροικίας σαν περίφραξη και παραμένει ακόμα.

    Απαντήστε
    • 25/05/2024 at 10:30 μμ
      Permalink

      Αποκλειεται οι καλαμιές να ειναι φυτεμένες Ειναι χαρακτηριστική βλάστηση ύπαρξης νερου.

      Απαντήστε
  • 26/05/2024 at 9:54 μμ
    Permalink

    Ένα είναι βέβαιο και ανεξάρτητα αν το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί τοποσημο ή όχι. Θα πρέπει να αποκατασταθεί υγειονομικά και αισθητικά ώστε να σταματήσει να προσβάλει την αξιοπρέπεια των κατοίκων γύρω η οποία έχει θιγεί από τις μέχρι σήμερα Δημοτικές αρχές λόγω του μπαράζ αδιαφορίας, κουφιων υποσχέσεων και εντέλει εγκατάλειψης… Αλλά κρίνοντας από την κατάσταση και άλλων πιο προβεβλημένων χώρων όπως π.χ. του Άλσους μάλλον δεν θα πάρει ποτέ σειρά στις βελτιώσεις χώρου και ποιότητας της ζωής και καθημερινότητας μας!

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.