Δήμος Γλυφάδας για το μπόνους στα ύψη κτιρίων: Πρέπει να σταματήσουν οι υπερβολές




Ανακοίνωση του Δήμου Γλυφάδας για την εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού:

Αναφορικά με τα συνεχόμενα ερωτήματα συμπολιτών μας σχετικά με τη θέση μας για την εφαρμογή των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού στην πόλη μας ενημερώνουμε για τα εξής:

Χωρίς να παραβλέπουμε σε καμία περίπτωση την αξία και τη χρησιμότητα των κινήτρων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση νέων κτιρίων, η άποψή μας είναι ότι η συνδυαστική εφαρμογή και η καταχρηστική χρήση των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού οδήγησαν σε υπερβολές.

Kαι οι υπερβολές αυτές πρέπει άμεσα να σταματήσουν για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της πόλης μας.



Εδώ και μήνες, σε μια περίοδο με έντονη οικοδομική δραστηριότητα, έχουμε μεταφέρει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας τις απόψεις, τις αγωνίες και τον έντονο προβληματισμό μας σχετικά με τη συνδυαστική εφαρμογή των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που οδηγούν στην κατασκευή κτιρίων που βρίσκονται σε δυσαρμονία σε σχέση με το ύψος και τον όγκο των κτιρίων που προϋπήρχαν σε κάθε περιοχή.

Ιδίως δε, μετά την ειδική τροπολογία του έτους 2023 με την οποία εξαιρέθηκαν ρητά από τις προβλέψεις περί παροχής πολεοδομικών κινήτρων και, ειδικότερα, χρήσης των ευνοϊκών ρυθμίσεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού ως προς τον όγκο και τα ύψη των κτιρίων, μόνον οι περιοχές του Ψυχικού, της Φιλοθέης και της Εκάλης.

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη τροπολογία καθιέρωσε άδικη διακριτική μεταχείριση και ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πόλεις δύο ταχυτήτων.

Με σεβασμό στις απόψεις όλων των πλευρών -των συμπολιτών μας που βλέπουν να ορθώνονται στις γειτονιές τους πολύ μεγαλύτερα σε ύψος και σε όγκο κτίρια αλλοιώνοντας το χαρακτήρα της πόλης μας αλλά και των ιδιοκτητών οικοπέδων και των κατασκευαστών – και σε συνέχεια της συζήτησης που έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, είμαστε σε συνεχή συνεννόηση και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας και με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το οποίο αναμένουμε τις επόμενες μέρες παρέμβαση που ευελπιστούμε ότι θα δώσει τη λύση στο μείζον πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Τα θέματα που αφορούν την έκδοση οικοδομικών αδειών είναι ιδιαιτέρως σύνθετα και δεν υπάγονται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των Δήμων.

Η λύση δεν είναι να δημιουργηθούν παντού αντιδικίες σε ένα Δήμο αλλά να δοθεί λύση από την Πολιτεία, την οποία αναμένουμε, γνωρίζοντας καλά ότι έχει γίνει αντιληπτό και από τους φορείς της Πολιτείας ότι η καταχρηστική εφαρμογή των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού οδήγησε σε υπερβολές και έντονες αντιδράσεις απ΄ όλους μας.

Η Πολιτεία εξάλλου είναι η μόνη που μπορεί να δώσει οριστική και δίκαιη λύση στο πρόβλημα αυτό και προσδοκούμε ότι θα το πράξει το συντομότερο δυνατό.

Παραμένουμε εν αναμονή σημαντικών εξελίξεων και θα επανέλθουμε πολύ σύντομα.

Διαβάστε Επίσης

�χόλια στο “Δήμος Γλυφάδας για το μπόνους στα ύψη κτιρίων: Πρέπει να σταματήσουν οι υπερβολές

  • 13/04/2024 at 12:12 μμ
    Permalink

    Μπράβο κύριε Δήμαρχε που πήρατε δημόσια θέση κατά της αύξησης των όρων δόμησης και του ύψους των οικοδομών στη Γλυφάδα, όπως το έκαναν πριν από εσάς και οι δήμαρχοι άλλων περιοχών για τα ακίνητα στις περιοχές τους. Εσείς και ως πρώην ευρωβουλευτής γνωρίζετε, καλλίτερα από όλους, τη μέριμνα των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία της ποιότητας ζωής των πολιτών τους. Η προσθήκη κατοικήσιμου χώρου, που επιδεινώνουν το αστικό περιβάλλον εις βάρος των περιοίκων, πρέπει να επιτευχθεί με κάθε τρόπο.

    Απαντήστε
    • 14/04/2024 at 10:27 μμ
      Permalink

      Πρέπει σύντομα να γίνει κάτι γιατί οι άδειες που βγήκαν θα σηκώσουν κι άλλες υπέρογκες οικοδομές!!! Έπρεπε να κρατηθούν όρια στη περιοχή μας!!!! Ότι μπορείτε προλάβετε!!!! Κινήθητε σύντομα Κε Δήμαρχε!!!!!!

      Απαντήστε
  • 13/04/2024 at 12:12 μμ
    Permalink

    Μπράβο στους δημάρχους που έδρασαν έστω και με καθυστέρηση. Δυστυχώς βλέπουμε ήδη τεράστια αλλαγή σε αρκετές περιοχές όπου ντιζαινάτα τέρατα έχουν ξεφυτρώσει. Ας ελπίσουμε οι παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες να έχουν αποτέλεσμα γιατί τα συμφέροντα είναι πολλά και αυτά συνήθως καθορίζουν τις εξελίξεις στην ψωροκώσταινα.

    Απαντήστε
  • 13/04/2024 at 7:15 μμ
    Permalink

    αλήθεια μέχρι πότε θα επικρατεί η λογική του παραλόγου και η εξυπηρέτηση συμφερόντων των ολίγων!!!!αυτών που για πλουτισμο δρουν εις βάρος του περιβάλλοντος και καταστρέφουν ότι έχει απομείνει από τις όμορφες πόλεις μας!!!!!παρακολουθούμε με αγωνία πολλοί συμπολίτες από όλους τους δήμους και αγωνιούμε!!!!όχι άλλο μπετόν, όχι άλλη αλόγιστη δομηση,επιτέλους υπάρχουν πολίτες που θέλουν να ζουν ανθρώπινα που θέλουν να αφήσουν κληρονομιά στους επόμενους τα δέντρα και τα πουλιά τις μυρωδιές των ανθισμενων κήπων!!!!τη εναπομεινασα γειτονια!!!!όχι στα συμφέροντα των κατασκευαστικων εταιρειών!!!!!όχι όχι όχι Μία πολίτης που βγάζει κραυγή αγωνίας.

    Απαντήστε
  • 13/04/2024 at 9:51 μμ
    Permalink

    Αργά ξυπνήσαμε, Αγαπητέ, Δήμαρχε!! Ούτε ουρανό δεν βλέπουμε. Εκτοπιστήκαμε από την όμορφη πόλη μας!! Το τραμ, τα πολυόροφα τερατώδη κτίρια η ελλιπής αστυνόμευση της περιοχής κατάντησαν την Γλυφάδα μια πανάκριβη πόλη χωρίς να προσφέρει σχεδόν τίποτα. Οι παραλίες της είναι γεμάτες με κλεφτρόνια που μέρα νύχτα σπάνε τα τζάμια από τα αυτοκίνητα και μας κλέβουν ακόμα και τις σαγιονάρες όταν κάνουμε μια βουτιά στη θάλασσα. Και ξέρετε κάτι; Σε αυτές τις παραλίες οι ηλικιωμένοι και οι φτωχοί πολίτες πάνε. Οι άλλοι πάνε αλλού. Αφήστε που από την Άνω Γλυφάδα για να κατέβουμε παραλία χρειαζόμαστε πάνω από μισή ώρα για τρία χλμ δρόμο. Καμμιά γέφυρα δεν προβλέπεται;

    Απαντήστε
  • 17/04/2024 at 6:39 μμ
    Permalink

    Κύριε Δήμαρχε,Με την αξιοποίηση του Ελληνικού LAMDA. Ανάπτυξη για 50 χιλιάδες καινούργιους κατοίκους χωρίς νέους δρόμους Δεν έχει καταλάβει κανείς μέχρι τώρα ότι για 7 χιλ. Γλυφάδα-Π Φάληρο χρειάζονται 30-40 λεπτά? Η υπογειοποίηση της παραλιακής είναι κοροϊδία? Το χάπι της κατάργησης των 6 φαναριών δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα. Φαντάζεστε ακόμη ότι με την καλοκαιρινή περίοδο σε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς τι πρόκειται να γίνει? Υπάρχει συνεργασία μεταξύ σας με τους όμορους Δήμους? Το πρόβλημα είναι κοινό!!!!!
    Γίωργος

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.