Άλιμος: Το γλυπτό του Ομήρου σε ντοκιμαντέρ του COSMOTE HISTORΥ (VIDEO)




Ιδιαίτερη αναφορά στο γλυπτό του Γκάγκικ Αλτουνιάν “Όμηρος”, στο Άνω Καλαμάκι, έκανε η σπουδαία σειρά ντοκιμαντέρ του COSMOTE HISTORY με τίτλο “Η Φωνή των Αγαλμάτων”.

Ο Γκάγκικ Αλτουνιάν πριν φύγει από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2023, είχε μιλήσει μαζί με τον Ιστορικό Τέχνη και Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνο Στεφανίδη, στο πρώτο επεισόδιο το οποίο είναι αφιερωμένο στον αρχαίο Έλληνα ποιητή και πατέρα της λογοτεχνίας, τον Όμηρο.

“Ο Όμηρος δεν είναι απλά ο γενάρχης μας ο πατέρας του ελληνικού πολιτισμού, δεν είναι αυτός που με τα κείμενά του συνόψισε τις θρησκευτικές, τις αισθητικές, τις κοινωνικές αντιλήψεις των αρχαίων, αλλά είναι συγχρόνως και εκείνη η φιγούρα που διατρέχει το χρόνο και είναι εξαιρετικά επίκαιρη” λέει ο Μάνος Στεφανίδης

Ο Γκάγκικ Αλτουνιάν παρουσιάζει έναν γέρο Όμηρο σαν προφήτη ας πούμε της Παλαιάς Διαθήκης που κρατάει στα χέρια το το τεράστιο βιβλίο, την Οδύσσεια, και δεν μπορεί να το συγκρατήσει, μοιάζει να του ξεφεύγει. Αυτό είναι πολύ ωραίο εύρημα γιατί δίνει κίνηση στο στατικό εκ των πραγμάτων γλυπτό.”



Ο Γκάγκικ Αλτουνιάν, είχε πει για το γλυπτό που κοσμεί τον έναν από τους δύο κόμβους, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, στο Άνω Καλαμάκι: “Προσπάθησα να κάνω ένα σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού, αρχίζοντας από την αρχαιότητα μέχρι τον χριστιανισμό. Από μακριά να βλέπουμε το γλυπτό με ένα σταυρό, ο άνθρωπος σταυρωμένος με το βιβλίο.”

Ανδρέας Κονδύλης, Γκάγκικ Αλτουνιάν, Μάνος Στεφανίδης

Δείτε το απόσπασμα του ντοκιμαντέρ για το γλυπτό στον Άλιμο:

Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ:

Ο “Άγγελος”: Το δεύτερο γλυπτό του γλύπτη και ζωγράφου Γκάγκικ Αλτουνιάν

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.