Η Αποκριάτικη Γιορτή στο 3ο ΓΕΛ Αλίμου και η αναβίωση του εθίμου «Το Γαϊτανάκι»




Την Παρασκευή 15 Μαρτίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου Λυκείου Αλίμου αναβίωσαν το έθιμο «ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ». Το Γαϊτανάκι  είναι ένα έθιμο, το οποίο πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο.

Η λέξη «γαϊτανάκι» είναι υποκοριστικό της μεσαιωνικής λέξης «γαϊτάνιν», που σημαίνει μεταξωτό κορδόνι, λωρίδα, ταινία, και δημιουργείται χάρη στην τάση που έχει η γλώσσα μας να προσθέτει την κατάληξη «-άκι» για να δηλώσει τον υποκορισμό. Αυτοί που συμμετέχουν χορεύουν γύρω από ένα κοντάρι, όπου επάνω του δένονται δώδεκα χρωματιστές κορδέλες. Καθώς οι χορευτές γυρίζουν γύρω από το κοντάρι, οι πολύχρωμες κορδέλες τυλίγονται και σχηματίζουν ένα όμορφο και πολύχρωμο σχέδιο.  

Ο αριθμός των δώδεκα χορευτών λέγεται ότι δηλώνει τους μήνες του χρόνου που εναλλάσσονται ή τις Ώρες, τις μυθικές θεότητες του χρόνου. Σε πολλές κοινωνίες, κυρίως αγροτικές, το γαϊτανάκι συμβολίζει την ομόνοια και τη συναδελφικότητα. Ο κυκλικός χορός συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, από τη ζωή στον θάνατο, από τη λύπη στη χαρά, από τον χειμώνα στην άνοιξη και το αντίθετο. Άλλωστε και οι Απόκριες αποτελούν μια γιορτή χαράς που συνδυάζεται και με την αναζωογόνηση, με το ξύπνημα της φύσης, την άνοιξη. 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου χόρεψαν με κέφι γύρω από τα 2 γαϊτανάκια, τα οποία είχαν κατασκευάσει  με μεράκι οι υπεύθυνοι για τη διοργάνωση της αποκριάτικης εκδήλωσης καθηγητές του σχολείου με τη συμβολή και των μαθητών/τριών. Ήταν μια εκδήλωση με άφθονο χιούμορ και χορό, που γέμισε με χαρά και ενθουσιασμό όλους.



Και του χρόνου!!! Καλή Σαρακοστή! 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.