Δήμος Αγίου Δημητρίου: Γιατί αυξήσαμε τα δημοτικά τέλη




Αναγκαία η αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο κενό πάνω από 2 εκ. ευρώ που είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη διοίκηση” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αγίου Δημητρίου

Η ετήσια επιβάρυνση κάθε νοικοκυριού σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο, ανέρχεται στα 0,33 ευρώ ανά τετραγωνικό. Η διοίκηση μάλιστα του δήμου, κατηγορεί την αντιπολίτευση, επί δημαρχίας Ανδρούτσου, καθιστώντας την υπεύθυνη για την δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Να θυμίσουμε ότι μέλος της αντιπολίτευσης ήταν και ο σημερινός αντιδήμαρχος Οικονομικών Ιωάννης – Μάριος Μπάντος, αλλά και άλλα στελέχη της παράταξης του δημάρχου, Στέλιου Μαμαλάκη.

“Η πρωτοφανής αύξηση 29% θα αποφέρει επιπλέον 1,9 εκατ.€ στο Ταμείο του Δήμου, ποσό εξωφρενικό, που ουδόλως αντιστοιχεί στα πραγματικά στοιχεία της μισθοδοσίας και των σχετικών δαπανών, όπως ο Νόμος ορίζει” αναφέρει η παράταξη της πρώην δημάρχου, Μαρίας Ανδρούτσου ΑλλάΖΟΥΜΕ την ΠΟΛΗ. O Χρήστος Πρεκετές κάνει λόγο για “αδυσώπητο πέλεκυ οικονομικής αφαίμαξης”, ενώ ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου λέει ότι “οι συμπολίτες μας και ο λαός του Αγίου Δημητρίου έχουν ανάγκη από ανάπτυξη, συμπαράσταση, προτάσεις και έργο και όχι από αυξήσεις”.



Η ανακοίνωση του Δήμου Αγίου Δημητρίου:

Στα 33 λεπτά ανά τετραγωνικό η ετήσια επιβάρυνση κάθε νοικοκυριού  σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο

Στέλιος Μαμαλάκης: «Βάζουμε το δήμο σε φάση εξυγίανσης. Δεν συνεχίζουμε τη  χρεοκοπημένη λαϊκίστικη πολιτική της προηγούμενης διοίκησης»

«Η διοίκησή μας έχει έναν κανόνα: Εξορθολογισμός, καθαρές λύσεις και νομιμότητα ως προς τα ανταποδοτικά. Θέλουμε να μπει τέλος στην εικονική πραγματικότητα και να διοικήσουμε σε μια υγιή βάση. Αυτό προϋποθέτει νοικοκύρεμα των οικονομικών μας. Ανάμεσα στη μείωση των παροχών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στην επάρκεια καθαρισμού και φωτισμού της πόλης και στην αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών εμείς επιλέξαμε, σύμφωνα και με την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας,  την αναπροσαρμογή». Αυτό επεσήμανε ο Δήμαρχος Στέλιος Μαμαλάκης κατά την πολύωρη χθεσινή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών δημοτικών τελών στις οικίες.

Ο δήμαρχος Στέλιος Μαμαλάκης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ιωάννης – Μάριος Μπάντος, το σύνολο των αντιδημάρχων και των δημοτικών συμβούλων της διοικούσας παράταξης με τις τοποθετήσεις τους έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, υπογραμμίζοντας  ότι «μπαίνει τέλος στην εικονική πραγματικότητα της προηγούμενης διοίκησης». Μιας διοίκησης, η οποία με τις δήθεν δωρεάν παροχές της έβαζε καθημερινά σε υποθήκη το μέλλον του δήμου. Μάλιστα η σημερινή διοίκηση εξέφρασε την απορία «τι έκανε η αντιπολίτευση τα προηγούμενα χρόνια για να μην περιέλθει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση ο δήμος Αγίου Δημητρίου;». Ως προς το αίτημα των παρατάξεων να μην υπάρξουν αναπροσαρμογές επισημάνθηκε ότι «η ξεκάθαρη θέση της νέας διοίκησης είναι να μην βάζει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά με ειλικρίνεια και σοβαρότητα να κοιτάζει τους πολίτες στα μάτια και να τα λύνει».

 Αφού αποτυπώθηκε από την οικονομική υπηρεσία του δήμου η δραματική κατάσταση σύμφωνα με την οποία υπάρχει υπέρβαση εξόδων άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τα έσοδα στην ανταποδοτική υπηρεσία την τελευταία διετία, έγινε εισήγηση αναπροσαρμογής των ανταποδοτικών τελών οικιών κατά 33 λεπτά το τ.μ. ανά έτος. Επιπρόσθετα μετά από την αποδοχή του δημάρχου της εισήγησης του αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας Αθ. Μπαμπάνα θα διευρυνθεί η ήδη υπάρχουσα ευνοϊκή ρύθμιση και η απαλλαγή από δημοτικά τέλη οικονομικά ευάλωτων δημοτών.

Παρουσίαση οικονομικών δεδομένων από την Οικονομική Υπηρεσία

Η προϊσταμένη του λογιστηρίου Ελίνα Καλπινέλλη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου προχώρησε στην αποτύπωση των οικονομικών δεικτών και των δεδομένων και  αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο οικονομικό άνοιγμα που υπάρχει και είναι ύψους 2,1 εκ. ευρώ και στη μεταφορά πόρων από την προηγούμενη διοίκηση από τον Κεντρικό Προϋπολογισμό στα Ανταποδοτικά. Με στοιχεία τεκμηρίωσε το βάσιμο των αποτυπώσεων και των δεικτών που οδήγησαν αναγκαστικά στην εισήγηση της αναπροσαρμογής των δημοτικών τελών.  

Σ. Μαμαλάκης: «Γιατί αποκρύπτει η προηγούμενη διοίκηση ότι είχε εισηγηθεί αύξηση 18% στα ανταποδοτικά τέλη;»

Κατά  τη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν από τον Δήμαρχο και τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η προηγούμενη διοίκηση είχε κάνει εισήγηση για αύξηση των ανταποδοτικών τελών ύψους 18%. Μάλιστα για να μην υποχρεωθεί να κάνει  μεγαλύτερη αύξηση είχε προβεί σε «μαγείρεμα» εσόδων και εξόδων. Για παράδειγμα είχε σχεδόν μηδενίσει τα έξοδα.  Αν και όφειλε στα τέλη του 2023 να προβεί στην ψήφιση αυτής της  αναπροσαρμογής καθώς και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού 2024 δεν το έπραξε,  επιδιώκοντας να αποφύγει το πολιτικό κόστος.  Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Μαμαλάκης αναρωτήθηκε γιατί η κ. Ανδρούτσου αφού είχε εισήγηση από την υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου για διαχειριστικά ζητήματα δεν προέβη σε εντολή διαχειριστικού ελέγχου; «Εμείς  θα το πράξουμε προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες για τα ελλείμματα που υπάρχουν» τόνισε ο δήμαρχος.

Μεταξύ άλλων κατά την τοποθέτηση του ο κ. Μαμαλάκης ανέφερε:

  • H αντιπολίτευση εντέχνως απέφυγε να αναφέρει την πρόταση της για αύξηση των δημοτικών τελών 18%.
  • Για να αποφασίσω τι θα κάνω ως διοίκηση έκανα το αυτονόητο: Ζήτησα ενημέρωση από τα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών. Στελέχη που εργαζόταν στο δήμο και κατά την περίοδο της διοίκησης της κ. Ανδρούτσου, ζήτησα να μου αποτυπώσουν την πραγματική εικόνα προκειμένου να στηρίξω την απόφαση μου ως διοίκηση.
  • Τι διαπιστώνουμε λοιπόν; Ότι τα έτη 2022 και 2023 υπήρχε έλλειμα στα ανταποδοτικά συνολικά της τάξεως των 2,1 εκατ. ευρώ, το οποίο και μεταφέρθηκε στον Κεντρικό Προϋπολογισμό.  
  • Εμείς τι έπρεπε να κάνουμε για να καλύψουμε αυτό το άνοιγμα; Να πάρουμε χρήματα από τους κωδικούς των σχολείων; Να  μειώσουμε τις παροχές από τους κωδικούς των κοινωνικών υπηρεσιών; Να αποδεχθούμε ως δεδομένη τη  συνεχή μεταφορά ελλειμμάτων στον κεντρικό προϋπολογισμό; Ε όχι! Οφείλουμε να τηρήσουμε τον όρο ανταποδοτικότητα.
  • Διαπιστώσαμε ότι ένα μήνα πριν από τις εκλογές έγινε η πέμπτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Με βάση αυτή την αναμόρφωση ξαφνικά προέκυπταν έσοδα ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά αναφέρονται σε κωδικούς που αφορούν χρήσεις των προηγούμενων ετών και απαγορεύεται ρητά η ένταξή τους σε αναμόρφωση.
  • Η απερχόμενη διοίκηση αφού έχασε τις εκλογές τι έκανε; Προχώρησε σε νέα αναμόρφωση για να «διορθώσει το λογιστικό λάθος» που είχε εσκεμμένα δημιουργήσει με την πέμπτη αναμόρφωση. Όμως τί έκανε πραγματικά; Διόρθωσε μεν λογιστικά το λάθος των εσόδων, αλλά τα πλασματικά έσοδα είχαν γίνει οι πραγματικές δαπάνες! Είχαν γίνει συμβάσεις!
  • Επειδή αναφέρθηκαν κωδικοί αύξησης και μείωσης. Η συνολική αποτύπωση είναι ότι στον προϋπολογισμό του 2023 υπήρχε ένα σύνολο 8.916.000 ευρώ εσόδων στα ανταποδοτικά και στον προϋπολογισμό αυτό υπάρχει ένα σύνολο 9.674.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια αύξηση εξόδων της τάξεως περίπου των 700.000 ευρώ. Αν σε αυτά υπολογιστούν τα οφειλόμενα από τα προηγούμενα χρόνια όπως π.χ οφειλές στον ΕΔΣΝΑ 370.000 ευρώ, αντίτιμο πλατειών 180.000 ευρώ,  τότε καταλαβαίνετε ότι η κατάσταση είναι δραματική.
  • Επίσης ο δήμος επί διοίκησης Ανδρούτσου έλαβε δάνειο 2,7 εκ ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες οδοφωτισμού. Αλήθεια γιατί η απερχόμενη διοίκηση δε χρησιμοποίησε χρηματοδοτικά εργαλεία που δόθηκαν σε άλλους δήμους ώστε να μη χρειαστεί να πάρουμε το δάνειο; Χρεώνουμε τον πολίτη με ένα τεράστιο ποσό, άρα και τον βάζουμε να πληρώσει δύο φορές! Μία για τα ανταποδοτικά που πλήρωνε και μία για το δάνειο που πρέπει να εξοφληθεί! Αυτή είναι η πραγματικότητα.
  • Επιπλέον δεν αναφέρει κανείς ότι αν  όλα αυτά τα χρόνια είχαν τοποθετηθεί Led,  η διαφορά του ενεργειακού κόστους θα ήταν τέτοια που ίσως να μη χρειαζόταν σήμερα να κάνουμε αυτή την κουβέντα για αναπροσαρμογή τελών.
  • Επειδή έγινε αναφορά από την αντιπολίτευση για τους κωδικούς μεγάλων καταστημάτων μη ρωτάτε εμένα αλλά την κ. Ανδρούτσου, η οποία στα 13 χρόνια της θητείας της δεν φρόντισε να μπουν οι μεγάλες επιχειρήσεις σε ειδική πρόβλεψη. Εγώ αυτό που δεσμεύομαι είναι ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα οι μεγάλες επιχειρήσεις θα μπουν στον κωδικό.
  • Αν λοιπόν αυξηθούν τα έσοδα μέσα από αυτή τη διαδικασία και σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων μετά την εξεύρεση λύσης για το Σταθμό Μεταφόρτωσης των απορριμμάτων εμείς θα τηρήσουμε τη πρόβλεψη για την ανταποδοτικότητα και θα μειώσουμε τα τέλη.
  • Ως προς την πολιτική απόφαση,  εμείς συμμέτοχοι και συνένοχοι δε θα γίνουμε. Σε ό,τι αφορά στο διαχειριστικό έλεγχο, τον οποίο πρώτος εγώ προανήγγειλα, βλέπω μια εισήγηση και μάλιστα με αριθμό πρωτοκόλλου του οποίου ο εσωτερικός έλεγχος του Δήμου προτείνει διαχειριστικό έλεγχο. Γιατί δεν το κάνατε κυρία Ανδρούτσου; Γιατί δεν το κάνατε και ζητάτε τώρα από μας να το πράξουμε; Εμείς όπως ήδη έχω πει θα το κάνουμε.
  • Αυτή η διοίκηση έχει ένα κανόνα: εξορθολογισμός, καθαρές λύσεις και νομιμότητα.
  • Αν πραγματικά τα 33 λεπτά στο τ.μ ανά έτος είναι το τίμημα εμείς έχουμε το βάρος της πολιτικής ευθύνης και το αναλαμβάνουμε. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε μία υγιή βάση. Θέλουμε να μπει ο δήμος σε ένα δρόμο ανάπτυξης.
  • Σεβόμαστε τις κοινωνικές και ευπαθείς ομάδες. Διατηρούμε και ενισχύουμε τα όσα ήδη προβλέπονται.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.