Αλληλέγγυοι πολίτες Ηλιούπολης: “Αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο ο κύριος δήμαρχος είναι τόσο αμετανόητος”




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Αγαπητοί συμπολίτες, ως αλληλέγγυοι πολίτες Ηλιούπολης παρευρεθήκαμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Πέμπτη 23 Φλεβάρη. Καταθέσαμε έγγραφη διαμαρτυρία, υπογεγραμμένη από 187 πολίτες της πόλης μας, για την ενέργεια του κ. Δημάρχου να κατεβάσει από το Δημαρχιακό μέγαρο, το πανό που είχε αναρτηθεί από το σωματείο εργαζομένων του δήμου Ηλιούπολης, ως αλληλεγγύη προς τον πολύπαθο Παλαιστινιακό λαό. Η πράξη αυτή πέρα από τη παρεμβατικότητά της στις αποφάσεις του σωματείου εργαζομένων είναι και συμβολικά αρνητική και άδικη ως προς τον λαό της Παλαιστίνης. Έναν λαό που εκτοπίζεται, έναν λαό που μετράει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και ανάμεσα τους παιδιά. Αυτό που συμβαίνει στη Παλαιστίνη είναι γενοκτονία.

Ζητήσαμε από τον δήμαρχο να ξανανέβει το πανό του σωματείου εργαζομένων ή ένα άλλο πανό με υπογραφή του Δήμου Ηλιούπολης. Αρνήθηκε και τα δύο.

Ζητήσαμε να βγει ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο αλληλεγγύης και καταδίκης της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού. Ο δήμαρχος δεν ήθελε ούτε καν να συζητηθεί, όμως μετά από αντίδραση της αντιπολίτευσης και των παρευρισκομένων αλληλέγγυων  αναδιπλώθηκε και πρότεινε να συζητηθεί σε κάποια άλλη συνεδρίαση, παραπέμποντας ουσιαστικά το αίτημα του ψηφίσματος στις καλένδες. 



Ακολούθησε κάτω από πιέσεις ονομαστική ψηφοφορία για το αν θα συζητηθεί την ίδια μέρα το ψήφισμα και πριν καν αρχίσει η διαδικασία, ο κύριος δήμαρχος δήλωσε με έπαρση ότι έχει 21 δημοτικούς συμβούλους, εννοώντας την πλειοψηφία, προκαθορίζοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την ψήφο τους. Η κατάθεση του ψηφίσματος δεν πέρασε λόγω της πλειοψηφίας της παράταξης του Δημάρχου. Το θετικό ήταν ότι σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση ψήφισε υπέρ της κατάθεσης του ψηφίσματος εκτός ενός συμβούλου που δήλωσε ότι απείχε.

Ο Δήμος Ηλιούπολης είχε πάντα φίλιους δεσμούς με τον Παλαιστινιακό λαό και αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο ο κύριος δήμαρχος είναι τόσο αμετανόητος.

Η αλληλεγγύη μας δεν θα σταματήσει εδώ!

Με την Παλαιστίνη για όλους τους λόγους του κόσμου!

Αλληλέγγυοι Πολίτες Ηλιούπολης <[email protected]>

(Ακολουθεί η παρέμβασή μας)

             Κύριε Δήμαρχε,

κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι του σχήματος Πρώτα η Ηλιούπολη, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

με έκπληξη πληροφορηθήκαμε πως με πρωτοβουλία του Δημάρχου της πόλης μας, κατέβηκε από το Δημαρχιακό μέγαρο το πανό αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης. Πρόκειται για μια ενέργεια ισχυρού αρνητικού συμβολισμού και μάλιστα από ένα Δήμο που διαχρονικά στάθηκε στο πλευρό της Παλαιστίνης, έχοντας άρρηκτες σχέσεις με το φίλο Παλαιστινιακό λαό.

             Κύριε Δήμαρχε, όταν κατεβάζατε το πανό δε σας πέρασε ούτε μια στιγμή από το μυαλό σας πως αυτή σας η ενέργεια προσβάλλει και στενοχωρεί ένα λαό που – κόντρα στο μπλοκ των ισχυρών αυτού του κόσμου, – αγωνίζεται ενάντια στην εποικιστική αποικιοκρατία του σιωνιστικού Ισραήλ, που βιώνει μια άνευ ορίων γενοκτονία, παλεύοντας για τα αυτονόητα. Για γη, ελευθερία και αυτοδιάθεση; Δε σας πέρασε από το μυαλό σας ούτε μια στιγμή πως αυτός ο λαός είναι υπό κατοχή, όπως υπό κατοχή είναι και η μισή Κύπρος;

           Κύριε Δήμαρχε, θεωρούμε πως η ρητορική πως: «το Δημαρχείο της πόλης δεν είναι μέσο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, ούτε μέσο εξυπηρέτησης πολιτικών συμφερόντων», είναι τουλάχιστον άστοχη αλλά και άκαιρη, δεδομένου ότι εδώ πρόκειται για κάτι που ξεπερνάει κάθε όριο ακόμα και της πιο νοσηρής φαντασίας, εδώ μιλάμε για την προσπάθεια ενός φτιαχτού κράτους να εξαφανίσει από το χάρτη έναν ολόκληρο λαό. Να τον σβήσει. 30.000 νεκροί, αμέτρητοι αγνοούμενοι, αμέτρητοι τραυματίες, εκατομμύρια εκτοπισμένοι, πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο. Τα γεγονότα διαλύουν κάθε αμφιβολία, επί της ουσίας εγείρεται το ερώτημα: τι κάνουμε αυτή τη στιγμή που λαμβάνει χώρα στην ευρύτερη γειτονιά μας μία γενοκτονία και μάλιστα φίλου λαού.  Όπως σήμερα μετρούμε και ζυγίζουμε τη στάση του καθενός ατομικά και συλλογικά απέναντι στη ναζιστική λαίλαπα, στα χρόνια του 2ου παγκοσμίου πολέμου, το ίδιο ακριβώς ερώτημα τίθεται σήμερα σε μας. Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, να μην αποσιωπήσουμε το έγκλημα, να μη συνηθίσουμε το αίμα. Και κάτι ακόμα σχετικό με τη χρήση των δημόσιων κτηρίων. Επειδή στις μέρες μας τα λόγια χάνουν το νόημά τους, ας θυμηθούμε πως  κτήρια μεγαλύτερου συμβολισμού πχ η Βουλή των Ελλήνων είχε φωταγωγηθεί με τη σημαία της Ουκρανίας και του Ισραήλ. Πολλοί πολίτες αλλά και κόμματα του δημοκρατικού όπως συνηθίζεται να λέγεται, τόξου, είχαν αντιδράσει. Εσείς τι γνώμη έχετε επ΄ αυτού;

           Θέλουμε να ρωτήσουμε τον κ. Δήμαρχο αν συμφωνεί με τις απόψεις αρκετών από τους ψηφοφόρους του που σχολίαζαν και υπερθεμάτιζαν, κάτω από την  ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο fb, όπως:

• Να σας το τυλίξουμε να σας το στείλουμε να το κρεμάσετε στο σπίτι σας

• Γενοκτονίες γίνονται πολλές και στην χώρα μας από τροχαία ατυχήματα από νεανική βία, από οπαδική βία και άλλα πολλά αλλά δεν είδα τέτοιου είδους πανό κρεμασμένα

• Σήμερα είναι η επέτειος των Ιμίων. Να κρεμάσουμε άλλο ένα παραδίπλα και να γίνει κερκίδα το Δημαρχείο

           Ζητούμε από τον κ. Δήμαρχο να επανατοποθετήσει το πανό των εργαζομένων. Δε φτάνει ένα, ούτε δύο, ούτε τρία μπροστά στο διαπραττόμενο έγκλημα. Ίσως θα έπρεπε να φτιαχτεί από τον ίδιο το Δήμο ένα πανό που να καταγγέλλει την γενοκτονία και να τοποθετηθεί στο δημαρχείο. Θα είχε μεγαλύτερη βαρύτητα. Καλούμε το Δήμο να διοργανώσει εκδηλώσεις αλληλεγγύης και άλλες υποστηρικτικές δραστηριότητες. Τέλος ζητούμε απόψε από το σώμα την έκδοση ψηφίσματος κατά της γενοκτονίας.

Η Παλαιστίνη μας χρειάζεται, όπως χρειάζεται την ανάσα αυτός που πνίγεται. Ας μη της την στερήσουμε.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.