Κάλλι Σαΐνη: Η Αρχιπύραρχος που κρατάει στα χέρια της την πολιτική προστασία για τους πρόσφυγες




(Σοφία Μανδηλαρά – protothema.gr) Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που υπηρετεί ταυτόχρονα την ασφάλεια των προσφύγων αλλά και την ένταξή τους στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής υλοποιείται για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά στη χώρα μας, υπό τον σχεδιασμό και την ευθύνη της Αρχιπυράρχου Κάλλις Σαΐνη. Μάλιστα, στην ετήσια καταγραφή των επιτευγμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνόδευσε την απολογιστική ομιλία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για το 2023, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα πρωτοπορεί σε ένα πρόγραμμα ένταξης, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του οποίου πρόσφυγες και μετανάστες, περιλαμβανομένων ατόμων με αναπηρίες, εκπαιδεύονται στην προστασία από πυρκαγιά και σεισμό. Το πρόγραμμα φέρνει τους μόνιμους κατοίκους και τους μετανάστες πιο κοντά ώστε να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις».

Συγκεκριμένα, «η εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει, πρώτα από όλα, ενημέρωση για μέτρα αυτοπροστασίας σε διάφορες κατηγορίες έκτακτων συνθηκών, όπως σεισμοί, πλημμύρες, δασικές και αστικές πυρκαγιές. Στη συνέχεια, βγαίνουμε στο πεδίο και κάνουμε μια σειρά ασκήσεων. Για παράδειγμα, βάζουμε πραγματική φωτιά και τη σβήνουμε με πυροσβεστήρες. Εξομοιώνουμε μια δασική πυρκαγιά και κάνουμε πλήρη εκκένωση ή εκπαιδεύουμε στη χρήση φορείου, στην αντιμετώπιση ενός τραυματισμένου ανθρώπου μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κάλλι Σαΐνη, η οποία το 2017 έλαβε το Χρυσό Μετάλλιο Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλικής Δημοκρατίας, για τη συνολική συνεισφορά της στην ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.

Η ίδια, από τη θέση της γενικής συντονίστριας των προγραμμάτων ένταξης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έχει ήδη εκπαιδεύσει με τους συνεργάτες της περισσότερους από 500 πρόσφυγες σε δέκα δομές σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της υφυπουργού κ. Σοφία Βούλτεψη, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγονται οι δράσεις ένταξης και το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έως το τέλος του 2024 θα έχει καλυφθεί η πλειονότητα των προσφυγικών δομών. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος καλύπτονται πάγιες ανάγκες, όπως η εκπαίδευση των στελεχών των δομών και η κατάρτιση μελετών τρωτότητας. «Το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος είναι το πρώτο στην Ευρώπη που δημιούργησε τέτοια πρωτόκολλά και στήριξε το εγκεκριμένο πρόγραμμα από την αρχή. Εμείς κάθε φορά αναζητούμε τρόπους ώστε κάθε δράση να είναι όσο το δυνατόν πιο επωφελής» επισημαίνει η Αρχιπύραρχος. Δείτε περισσότερα στο protothema.gr



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.