Δήμος Γλυφάδας: Τα 20 σημεία για την ανακύκλωση τηγανέλαιων




O Δήμος Γλυφάδας σε μια καινοτόμο συνεργασία με την εταιρεία Fargeco Hellas, τοποθέτησε 20 μεταλλικούς κάδους ανακύκλωσης τηγανέλαιων, σε πλατείες, σχολεία, αθλητικούς χώρους, δρόμους, πεζόδρομους, παιδικές χαρές αλλά και στο Κυκλοφοριακό Πάρκο!

Ένα νέο ρεύμα ανακύκλωσης, με εξαιρετική σημασία για το περιβάλλον και την υγεία, εισάγεται στη ζωή των κατοίκων της πόλης. Είναι η ανακύκλωση τηγανέλαιων. Αντί να πέφτουν στους νεροχύτες και να καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα, συλλέγονται στους ειδικούς, ευπαρουσίαστους και ανθεκτικούς κάδους και μεταφέρονται προς παραγωγή βιοντίζελ.

«Η ανακύκλωση είναι ένας τομέας στον οποίο ο Δήμος Γλυφάδας εστιάζει και διακρίνεται. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε όλα τα ρεύματα ανακύκλωσης, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μια πόλης πράσινης με βιώσιμη ανάπτυξη. Η οικιακή ανακύκλωση τηγανέλαιου είναι ένα ακόμη βήμα, πολύ σημαντικό, με τεράστια οφέλη για το περιβάλλον. Στο στόχο αυτόν είμαστε προσηλωμένοι και επικοινωνούμε το μήνυμα σε όλους τους πολίτες», δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

«Τα τηγανέλαια αποτελούν ένα εξαιρετικά ρυπογόνο οικιακό απόβλητο και ευθύνονται για πληθώρα προβλημάτων στο περιβάλλον. Η περιβαλλοντικά ορθή διαχείρισή τους επιτάσσει την ξεχωριστή συλλογή τους και την παράδοσή τους σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις για την προώθησή τους προς αξιοποίηση», τόνισε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Άννυ Καυκά.



Τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια (τηγανέλαια) αποτελούν ένα από τα πιο ρυπογόνα ρεύματα αποβλήτων. Eάν απορριφθούν στο έδαφος, προκαλούν τη ρύπανση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων, εάν απορριφθούν στις αποχετεύσεις προκαλούν εμφράξεις στο αποχετευτικό σύστημα, ενώ εάν καταφέρουν να φτάσουν στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού προκαλούν μεγάλο διαχειριστικό πρόβλημα καθώς δεν αποδομούνται και καταλήγουν στο θαλάσσιο περιβάλλον δημιουργώντας ένα φιλμ στην επιφάνεια του νερού το οποίο εμποδίζει τις ανταλλαγές αερίων μεταξύ της θάλασσας και της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται περιβάλλον ασφυξίας στους υδρόβιους οργανισμούς.

Με τη συλλογή και διαχείριση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων αποφεύγεται η διαρροή τους στο περιβάλλον και επιτυγχάνεται η μετατροπή τους σε εναλλακτικά καύσιμα (βιοντίζελ), το οποίο στη συνέχεια, προστίθεται στο μείγμα πετρελαίου και χρησιμοποιείται από τα αυτοκίνητα. Κατά την καύση του απελευθερώνει λιγότερο CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Το βιοντίζελ από τηγανέλαια εκπέμπει κατά 90% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

για τη διαδικασία εναπόθεσης Τηγανέλαιων στον πράσινο κάδο Ανακύκλωσης :

📍Αφήνουμε το λάδι να κρυώσει.

📍Χρησιμοποιούμε ένα πλαστικό μπουκάλι στεγνό (χωρίς νερό ή άλλο υγρό). Αν προηγουμένως είχε λάδι δεν υπάρχει πρόβλημα.

📍Με ένα χωνί μεταγγίζουμε το τηγανέλαιο στο πλαστικό μπουκάλι και το κλείνουμε.

📍Τοποθετούμε το κλειστό πλαστικό μπουκάλι όπως είναι μέσα στον πράσινο κάδο Ανακύκλωσης Τηγανέλαιων.

20 Θέσεις στο Δήμο Γλυφάδας για Ανακύκλωση Τηγανέλαιων :

📌 Λεωφ. Βουλιαγμένης και Ρήγα Φεραίου 1 (9ο δημοτικό Σχολείο)

📌 Πέλλης 70 και Γεωρ. Γεννηματά (5ο Γυμνάσιο – Λύκειο)

📌 Ελ. Ανθρώπου 55 ( 10ο Νηπιαγωγείο – 7ο Δημοτικό)

📌 Αγίου Νεκταρίου 110 ( πεζόδρομος – Νηπιαγωγεία)

📌 Λευκωσίας 25 ( Πλ. Καραϊσκάκη)

📌 Ήβης και Μεγίστης

📌 Αγίου Παύλου και Μυστρά

📌 Κεφαλληνίας και Φολεγάνδρου (10οΔημοτικό – Πλατεία Μεθενίτη)

📌 Ναυπλίου 86 (Πλατεία Ποντίων, πρώην Κονίτσης)

📌 Βενεζουέλας 36 και Αρετής (4ο Δημοτικό Σχολείο)

📌 Αγίας Τριάδας 20

📌 Επαμεινώνδα και Ποσειδώνος (Κυκλοφοριακό πάρκο)

📌 Σοφίας Βέμπο 15 (Α.Γ.Ο. Ευρυάλης)

📌 Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 15 (Πλατεία Ευρυάλης)

📌 Ναπολέοντος Ζέρβα 60 (Δημοτικό στάδιο Γλυφάδας)

📌 Κύπρου 67 (Δημοτικό Κολυμβητήριο)

📌 Φοίβης 14 (ΔΑΚ Γλυφάδας Μ. Λιούγκας )

📌 Γιαννιτσοπούλου 12 και Σεμέλης (1ο Δημοτικό ,Πλ. Χαρίτων)

📌 Αριστίππου και Επαμεινώνδα (Παιδική χαρά)

📌 Ανδρέα Παπανδρέου ΑΚ Πανιωνίας (3ο Δημοτικό Σχολείο).

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.