Ιάκωβος Βρούτσης: Ο εθελοντής που έσωσε τη ζωή του μαραθωνοδρόμου





(Σοφία Χρήστου – kathimerini.gr) Tο ρολόι έδειχνε 5 ώρα το πρωί. Ο 59χρονος Ιάκωβος Βρούτσης σηκώθηκε από το κρεβάτι του για να ετοιμαστεί. Hθελε να είναι στην ώρα του όταν θα ξεκινούσε ο 40ός Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών. Ο ίδιος φόρεσε τη μαύρη στολή του και το καρτελάκι του το οποίο έγραφε με μεγάλα γράμματα «ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ». 

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ιάκωβος θα συμμετείχε στον Μαραθώνιο ως εθελοντής με την «Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων», στην οποία είναι μέλος εδώ και δέκα ολόκληρα χρόνια. Ο συγκεκριμένος όμως θα του μείνει για πάντα χαραγμένος στη μνήμη του. 

Κάθε 300 μέτρα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι τον τερματισμό είχε οριστεί κι ένας εθελοντής, έτοιμος να συνδράμει σε ό,τι χρειάζονταν οι μαραθωνοδρόμοι. Η δική του θέση αυτή τη χρονιά ήταν ακριβώς έξω από το Νομισματοκοπείο. 

Μέχρι το μεσημέρι τα περισσότερα περιστατικά που καλούνταν να συνδράμουν οι εθελοντές ήταν ελαφριά. 



«Είχαμε προσφέρει “απλές” πρώτες βοήθειες σε αθλητές που είχαν πάθει κάποια θλάση ή κράμπα, βάζοντας τους τζελ κρυοθεραπείας ή κάνοντάς τους μαλάξεις. Ωστόσο κάποια στιγμή άκουσα φωνές. Ο κόσμος φώναζε “κάποιος έπεσε, κάποιος έπεσε”. Εγώ δεν είχα οπτική επαφή ούτε ήξερα τι συνέβη στον αθλητή». 

Ο κ. Βρούτσης έτρεξε προς το μέρος που είχε συγκεντρωθεί ο κόσμος για να διαπιστώσει πως ένας αθλητής ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση στο έδαφος και έβγαζε σάλια από το στόμα. Τον προσεγγίζει και συνειδητοποιεί πως ακόμη αναπνέει. Ακολουθεί το πρωτόκολλο, βγάζει το οξύμετρο και μετράει τους παλμούς του αθλητή. Διαπιστώνει όμως πως δεν διαβάζει τους παλμούς του και απορεί μήπως χάλασε το εργαλείο. Αμέσως όμως αντιλαμβάνεται πως η αναπνοή του είχε χαθεί. Δείτε τη συνέχεια στο: kathimerini.gr

Διαβάστε Επίσης

�χόλια στο “Ιάκωβος Βρούτσης: Ο εθελοντής που έσωσε τη ζωή του μαραθωνοδρόμου

  • 13/11/2023 at 10:00 πμ
    Permalink

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Όλα καλά με την διεξαγωγή των αγώνων, αλλά η μέγιστη προχειρότητα στην τοποθέτηση των παλετών με τα νερά ήταν Απαράδεκτη!
    Εντελώς εκτεθειμένα στον ήλιο να βράζουν και να τα προσφέρουν στους αθλητές!
    Έκανα την σύσταση στους υπεύθυνους, λέγοντας τους ότι θα μπορούσαν να βρίσκονται σε ένα φορτηγό ψυγείο με συντήρηση, μακριά από το φώς καί τον ήλιο και να δροσίζουν τούς αθλητές!
    Εύχομαι σε τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις να εφαρμόζουν τά απαραίτητα!

    Απαντήστε
    • 13/11/2023 at 5:35 μμ
      Permalink

      μερικοί νομίζουν ότι ο μαραθώνιος είναι παγωμένο φρεντο καπουτσίνο και ζητούν παγωμένα νερά,μήπως θέλετε συνοδεία με ομπρέλα

      Απαντήστε
    • 13/11/2023 at 8:55 μμ
      Permalink

      Σε αγώνες του εξωτερικού, το νερό, σου το δίνουν σε πλαστικό ποτήρι μιας χρήσης… μόνο στην Ελλάδα σου το δίνουν σε μπουκάλι… Η διοργάνωση ήταν τέλεια !!!

      Απαντήστε
  • 13/11/2023 at 6:57 μμ
    Permalink

    Καλησπέρα σας.
    Πολύ σωστά αναφέρετε για το εκαβ στον κλασικό μαραθώνιο. Όμως πουθενά δεν αναφέρετε αυτό που έγινε με τον εθελοντή διασωστη της ομάδος διαχείρισης Κρίσεων που έκανε καρπα για 7 λεπτά μέχρι να έρθει το εκαβ στο περιστατικό ανακοπής στο νομισματοκοπειο. Οι διασώστες του εκαβ είπαν για τις σωστές πρώτες βοήθειες (καρπα) που εφαρμόστηκαν μέχρι να έρθει η 1η και η 2η μηχανή του ΕΚΑΒ, κάτι που μπορούν να επιβεβαιώσετε από τους ίδιους.

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.