Άγιος Δημήτριος: Αναδρομική έκθεση έργων στη μνήμη του Μίλαν Ζούνιτς




Αναδρομική έκθεση έργων στη μνήμη του Μίλαν Ζούνιτς, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκθέσεων του Δήμου Αγίου Δημητρίου (Αγ. Δημητρίου 55), από την Παρασκευή 17-11-2023 έως και την Τρίτη 21-11-22023.

► Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την  Παρασκευή 17-11-2023 και ώρα 20:00.

► Ώρες λειτουργίας: 17:00 – 20:00.

Ποιος ήταν ο Milan Ζunic (Μίλαν Ζούνιτs)

Γεννήθηκε στη Ντομπροσέλιτσα της Βοσνίας, αλλά μεγάλωσε και έζησε στο Βελιγράδι, όπου αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών το 1965. Υπήρξε μέλος ενεργό της εκεί Ένωσης Χαρακτών και υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1983 μέχρι το 1993 δίδαξε Παιδαγωγικά και Μεθοδολογία της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου.
Μετά το 1994, παντρεμένος με την Ελληνίδα φιλόλογο, Περσεφόνη Μαθιουδάκη, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα όπου και έγινε μέλος της Ένωσής Ελλήνων Χαρακτών. Οργάνωσε ατομικές εκθέσεις στη χώρα του και στην Ελλάδα (Αθήνα, Ιωάννινα, Κρήτη, Αρκαδία) και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές και στις δύο χώρες. Έργα του βρίσκονται σε μουσεία (Βελιγράδι, Παρίσι) και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και αλλού.
Έζησε στον Αγ. Δημήτριο και πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2018.



Για το έργο του γράφει η Ljubica Miljkovic (Λιούμπιτσα Μίλκοβιτs) κριτικός τέχνης στο Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου

Ο Μίσα άρχισε από πολύ μικρός να χαράζει κάτω από την επίδραση του μεγάλου χαράκτη θείου του, Bosko Karanovic (Μπόσκο Καράνοβιτς). Ανήκε στη λεγόμενη “μαυρόασπρη” Σχολή Χαρακτών του Βελιγραδίου και αντλούσε την έμπνευσή του από τη φύση, την ποίηση, τους αρχαιοελληνικούς μύθους, αλλά και από τη σύγχρονή του πραγματικότητα (πόλεμος του Βιετνάμ, διαμελισμός της πατρίδας του και βομβαρδισμός της από το ΝΑΤΟ, πτώση του κομμουνισμού.
Για τη χάραξη αναζητούσε πάντα τα καλύτερα υλικά για να αποτυπώσει με τη σχεδιαστική του μαστοριά και τη θαυμαστή χαρακτική του ικανότητα τις δονήσεις του νου και της ψυχής του.
Ο Μίλαν Ζούνιτs κατόρθωσε με τη δουλειά του να μετουσιώνει τη χαρά της ζωής, το μυστήριο της ύπαρξης ή την ατομική και συλλογική οδύνη σε εικαστικά δημιουργήματα υψηλής τέχνης.

Η έκθεση αυτή είναι ένα είδος μνημόσυνου για τα πέντε χρόνια από το θάνατο του Μίσα. Γίνεται για να συγκεντρωθούμε όσοι τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε και να τον θυμηθούμε, πλαισιωμένοι από τα έργα του.
Για την πραγματοποίηση της έκθεσης ευχαριστώ ιδιαιτέρως την Ελένη Νάσιου, που πρόσφερε ανιδιοτελώς τα πασπαρτού για να κρεμαστούν τα λάδια και τοποθέτησε όλα τα έργα του.
Επίσης ευχαριστώ τον επιστήθιο φίλο του Μίσα, εικαστικό Μένη Κατσούλα, που βοήθησε, όπως πάντα, στην πραγματοποίηση και αυτής της έκθεσης.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.