Άλογα πεινασμένα, αφυδατωμένα και τραυματισμένα στους πρόποδες του Υμηττού (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




Στους πρόποδες του Υμηττού και συγκεκριμένα στο Κορωπί, άγρια άλογα κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους και στον οικιστικό ιστό προκειμένου να βρουν τροφή.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει και η ζωή τους αλλά και τα ίδια να αποτελούν κίνδυνο για τους κατοίκους της περιοχής.

Το MEGA έκανε αυτοψια στον χώρο όπου βρίσκονται προσωρινά τα άγρια άλογα και μάλιστα ανέδειξε το πολύ σοβαρό αυτό θέμα που έχει προκύψει.

Τα άλογα αυτή την στιγμή βρίσκονται σε έναν προσωρινό στάβλο, μέσα στον οποίο τα ζώα είναι σε άσχημη κατάσταση, είναι υποσιτισμένα, είναι ατάιστα για πολλές ώρες.

Μάλιστα, παραλίγο να σημειωθεί και τροχαίο ατύχημα. Ο κ. Σάββας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το περιστατικό.



«Ήταν 4 άλογα στον δρόμο, εγώ άκουσα κορναρίσματα, κατέβηκα στον δρόμο και είδα τι γίνεται. Έγινε στο Κορωπί στον περιφερειακό Βάρης – Κορωπίου», ανέφερε ο κ. Σάββας, αυτόπτης μάρτυρας του παρ’ολίγον ατυχήματος.

Η Μαρία Μαρόλια, κάτοικος του Κορωπίου και μέλος του Αττικού Ιππικού Ομίλου ιππασίας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το περιστατικό και για το τι είναι αναγκαίο να γίνει για την προστασία και των κατοίκων αλλά και των ζώων.

«Τα άλογα ήταν στον δρόμο, σε μία συκιά έχει πάνω ο δρόμος, και έτρωγαν. Εγώ εκείνη την ώρα επέστρεφα σπίτι μου, βγήκαν στον δρόμο, εγώ σταμάτησα, αλλά ερχόταν με μεγάλη ταχύτητα ένα ΙΧ. Παρόλο που υπάρχουν σημάνσεις είναι ένας δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, και περνούν  και σχολικά λεωφορεία. Και στον περιφερειακό μπορεί να μην έχει κίνηση αλλά τα αυτοκίνητα τρέχουν πολύ γρήγορα. Χθες αποφύγαμε να γίνει το ατύχημα, εγώ, ο κ. Σάββας και άλλα δύο άτομα και μία γειτόνισσα και καταφέραμε μέσα σε λίγο χρόνο να βρούμε άδεια και να δούμε σε ποιο χωράφι να τα βάλουμε. Τα βάλαμε σε άσχετο οικόπεδο για την νύχτα μόνο και για να δούμε τι να κάνουμε. Είμαι πρόθυμη να τα βάλω σε ένα περιφραγμένο σημείο μέχρι να μου πουν τι κάνουμε. Καταλαβαίνετε όμως ότι δεν μπορώ να φέρω ευθύνη για τα ζώα που δεν είναι και δικά μου», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Μας ενημερώνουν ότι είναι Natura η περιοχή, είναι προστατευμένη, ωστόσο ο χώρος έχει πολλά σκουπίδια πεταμένα. Ζητήσαμε να καθαριστεί ο χώρος και μας είπαν ότι πρέπει να πάρουμε κάποια ειδική έγκριση που δεν ξέρουμε από πού να την πάρουμε», συμπλήρωσε η Ιωάννα Ζεμπερλίκου, μέλος επίσης του Αττικού Ομίλου Ιππασίας.

Η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος, Δήμητρα Αγγελάκη αναφέρθηκε στις ευθύνες της Πολιτείας αναφορικά με το ζήτημα.

«Υπάρχει μια παρανόηση αναφορικά με τον όρο δεσποζόμενα ή μη δεσποζόμενα, άγρια άλογα. Οφείλω να ενημερώσω ότι η νομοθεσία για τα ιπποειδή είναι αφενός ελλιπέστατη, αφετέρου είναι πολύ πρόσφατη. Η Περιφέρεια αναλαμβάνει δεσποζόμενα ανεπιτήρητα ιπποειδή. Όταν περιήλθε η υπουργική απόφαση εμείς κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, δηλαδή διαβουλεύσεις με Δήμους, σύσταση επιτροπών, αυτοψία στις καταγγελίες. Το μη δεσποζόμενο η Ε.Ε το χαρακτηρίζει άγριο. Χτυπήσαμε την πόρτα στον ιδιοκτήτη των ζώων. Από τον Απρίλιο του 2021 έχουν γίνει καταγγελίες, έχει γίνει αυτοψία από κτηνιάτρους, οι οποίοι το 2021 πέρα από τα 15 άλογα εγκλωβισμένα στο παλιό κτηνοτροφείο, 15 αιγοπρόβατα, 30 άγρια σκυλιά, τα οποία διατηρεί ο εν λόγω ιδιοκτήτης. Έχουμε εισηγηθεί να του επιβληθεί πρόστιμο, και αυτό πρέπει να το κάνει ο Δήμος. Έχει κληθεί και εισαγγελέας γι’ αυτό το θέμα από το 2021», τόνισε η κ. Αγγελάκη.

-FOR ENGLISH BELOW-

Άλογα πεινασμένα, αφυδατωμένα, τραυματισμένα…

Φοράδες έγκυος, πουλάρια που τρέχουν μέσα στο κοπάδι κ ποδοπατιούνται από την αγέλη…

Επιβήτορες κλεισμένοι μέσα σε “κοτέτσια” όπως τα αποκαλούν, σκελετωμένοι, με τραγικές οπλές (νύχια) λόγω του ότι ζουν στα τσιμέντα. Από το 2008 (ίσως και νωρίτερα) δεν υπήρξε κανείς να αναλάβει την ευθύνη γι αυτά τα άλογα! Έγιναν κάποιες κινήσεις οι οποίες ΔΕΝ ΕΦΕΡΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να βγάλουμε το θέμα στη δημοσιότητα και να πάρουμε ιδιωτική πρωτοβουλία. Η κατάσταση είναι ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ! Τα άλογα αυτή τη στιγμή είναι περίπου 90 – περίπου 35 βαρβάτα/επιβήτορες και τα υπόλοιπα φοράδες και πουλάρια.

Το σχέδιο δράσης έχεις ως εξής:

1. Χρειαζόμαστε ΑΜΕΣΑ ΤΡΟΦΗ (φορτηγό με μπάλες χόρτου – τσαϊρι , τριφύλλι).

Για ένα φορτηγό με μπάλες χόρτου (περίπου 10 τόνοι – περίπου στις 400-450 μπάλες) χρειαζόμαστε 3.000 – 3.500€

2. Χρειαζόμαστε ΑΜΕΣΑ ΝΕΡΟ – το πηγάδι που υπάρχει ΔΕΝ εχει νερό!

Μέχρι σήμερα πηγαίνει υδροφόρα και γεμίζει δεξαμενές. Ο δήμος Κορωπιου μόνο μία φορά έστειλε μία υδροφόρα (μαρτυρία του ανθρώπου που ζει εκεί).

Πέρα από νερό, ιδανικά χρειαζόμαστε και δεξαμενές για να βάλουμε το νερό!

Αυτή τη στιγμή για να γεμίσουν οι δεξαμενές που υπάρχουν χρειάζονται την εβδομάδα συνολικά 37 κυβικά νερό (25 κυβικά η μεγάλη και 12 κυβικά η μικρή).

3. Πρέπει να δημιουργηθούν πάντοκ (σιδερένιες περιφράξεις και ηλεκτρικές) για τον περιορισμό κοπαδιών και το συντόνισμο.

4. Πρέπει να γίνουν ΑΜΕΣΑ 10-15 ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΙ (ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ). Το κόστος ευνουχισμού είναι από 400-500€ σε περίπτωση που καταφέρουμε να κάνουμε αναισθησία με τον κανονικό τρόπο. Αν χρειαστεί να γίνει αναισθησία όπως γίνεται σε ζώα σε ζωολογικούς κήπους, σε αρκούδες κτλ – το οποίο θα χρειαστεί να μας πουν που πρέπει να απευθυνθούμε και να δώσουν έγκριση οι αρμοδιοι ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΡΕΙ ΠΟΤΕ ΕΥΘΥΝΗ) το κόστος αυξάνεται.

Μπορείτε να βοηθήσετε με δωρεές τροφής – νερού – με προσφορά εργασίας – με οικονομική ενίσχυση εδώ

https://gogetfunding.com/helpsavehorses/

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΔΕΝ ΦΥΤΡΩΣΑΝ ΕΚΕΙ – ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΛΟΓΑ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΕΚΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ – ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΣΩΣΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ – ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΕΣ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟΣΟ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΜΑΖΕΨΕ ΤΑ ΖΩΑ ΕΚΕΙ (ΠΟΥ ΧΡΙΖΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ) ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ….ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ…!!!!!!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.