Παγωτά: Έφτασε τα 3 ευρώ ένας πύραυλος




Λίγα 24ωρα έχουν απομείνει μέχρι να μπούμε -ημερολογιακά τουλάχιστον- στο καλοκαίρι και η ζήτηση για τα παγωτά αρχίζει να ανεβαίνει.

Έκπληκτοι όμως οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με τεράστιες ανατιμήσεις σε σχέση με την περυσινή καλοκαιρινή σεζόν οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 30% χωρίς να λείπουν και τα ακραία παραδείγματα διπλασιασμού των τιμών. Με δεδομένο ότι τα γαλακτοκομικά πρωταγωνίστησαν στον κύκλο αυξήσεων των προηγούμενων μηνών, όλο το βάρος έχει μεταφερθεί τώρα στο αγαπημένο προϊόν του καλοκαιριού.

Ο πύραυλος που πέρυσι κόστιζε 2,2 ευρώ, φέτος πωλείται προς 3 ευρώ, ενώ στα 3 ευρώ έχει εκτοξευτεί και η τιμή στο μεγάλο ξυλάκι.

Τα φθηνότερα παγωτά (π.χ γρανίτες) που πέρυσι πωλούνταν προς 50 λεπτά φέτος κοστίζουν ένα ευρώ και το ερώτημα πότε επιτέλους θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση (ή έστω η σταθεροποίηση) της τιμής των τροφίμων.



Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, -ενδεχομένως και στα στοιχεία του πληθωρισμού του Μαϊου που ανακοινώνονται σε λίγες ημέρες, αναμένεται να αποτυπωθεί αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Αυτό όμως δεν σημαίνει πτώση των τιμών. Σημαίνει ότι θα γίνει σύγκριση των φετινών τιμών με τις αντίστοιχες περυσινές οι οποίες είχαν ήδη ξεκινήσει να ανεβαίνουν με μεγάλη ταχύτητα από πέρυσι τον Μάιο.

Εκπρόσωποι του κλάδου των supermarket αλλά και των εταιρειών παραγωγής τροφίμων, τοποθετούν την έναρξη της διαδικασίας αποκλιμάκωσης του λογαριασμού του supermarket στο δεύτερο εξάμηνο και κυρίως προς το τέλος του χρόνου.

Προβλέπουν ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί σε δύο στάδια:

1. Στο πρώτο στάδιο θα επανέλθουν με μεγαλύτερη ένταση οι “προσφορές” μέσω των οποίων θα υπάρξει έμμεση πίεση των τιμών προς τα κάτω. Τα supermarket καταγράφουν πλέον σημαντική μείωση στον όγκο των πωλήσεών τους λόγω των πολύ υψηλών τιμών η οποία κατά μέσο όρο κινείται στην περιοχή του 5%.

2. Σε δεύτερο στάδιο θα αρχίσουν οι μειώσεις στις ονομαστικές τιμές. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει πρακτικά να εξαντληθούν τα αποθέματα που μπήκαν στις αποθήκες με πολύ υψηλές τιμές. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το φθινόπωρο. Δείκτης για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η πτώση των τιμών στην λιανική, θα είναι τα τιμολόγια χονδρικής τα οποία και θα δείξουν σε ποια επίπεδα τιμών θα γεμίσουν μετά το καλοκαίρι οι αποθήκες των supermarket.

Προϋποθέσεις για μείωση των τιμών στην χονδρική έχουν πλέον αρχίσει να δημιουργούνται. Πρώτον διότι έχουν υποχωρήσει οι τιμές των καυσίμων (άρα και το μεταφορικό κόστος), και δεύτερον διότι έχει αρχίσει να μειώνεται η ζήτηση κάτι που αναγκάσει και τις αλυσίδες supermarket να αντιδράσουν.

Με βάση τα όσα προαναφέρθηκαν είναι προφανές ότι το πρόβλημα των πολύ υψηλών λογαριασμών του supermarket θα παραμείνει και για τους επόμενους μήνες. Επίσης, από τον επόμενο μήνα, οι καταναλωτές θα μείνουν και χωρίς την ενίσχυση του market pass το οποίο καλύπτει την περίοδο μέχρι τον Ιούλιο. Πηγή: thetoc.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.