Παμποντιακόν Πανοΰρ 2023 «τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» – 101 χρόνια ταφικό έθιμο




Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων, διατηρώντας την πολιτιστική κληρονομιά, ως βασικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας των Ποντίων, διοργανώνει το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2023 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα», με θέατρο και μουσικοχορευτικές παραστάσεις, και αποκορύφωμα την αναβίωση του ταφικού εθίμου την Κυριακή του Θωμά.

Το πανοΰρ των Σουρμένων, στο Ελληνικό Αττικής, ανοίγει με τη μαύρη κωμωδία Τη Λαζίκα το χροναίο του Ιωάννη Χ. Κοσμίδη από το «Θέατρο Πόντου». Η παράσταση είναι στην ποντιακή διάλεκτο και ανεβαίνει στο Νέο Πολιτιστικό Κέντρο της περιοχής. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Την Πέμπτη 20 Απριλίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Καμάρι» από την Παστίδα Ρόδου θα παρουσιάσει τη μουσικοχορευτική παράσταση Αχ, πατρίδα μου γλυκιά… που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Η εκδήλωση θα γίνει στην κεντρική πλατεία των Σουρμένων.

Η Παρασκευή 20 Απριλίου είναι αφιερωμένη στην παρουσίαση παραδοσιακών χορών και τραγουδιών απ’ όλη την Ελλάδα, και πάλι στην κεντρική πλατεία των Σουρμένων.



Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός θα τελεστεί το Σάββατο 22 Απρίλιου, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Θα γίνει αρτοκλασία υπέρ υγείας των απανταχού της γης Ποντίων.

Την Κυριακή του Θωμά, στις 07:00, θα τελεστεί ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Αντωνίου. Θα ακολουθήσει λιτανευτική πομπή προς το Κοιμητήριο Σουρμένων και θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων προσφιλών προσώπων. Το ταφικό έθιμο συμπληρώνει φέτος 101 χρόνια από την πρώτη φορά που αναβίωσε.

Τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, θα τεθούν προς προσκύνηση τα ιερά λείψανα του Αγίου Ευγενίου, πολιούχου Τραπεζούντας και του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη.

«Σήμερα εμείς οι απόγονοι των Τραντέλλενων του Πόντου, που έδειξαν με την ιστορική τους πορεία τη δύναμη και την θέληση του ανθρώπου για ζωή, έχουμε την τιμή και την υποχρέωση να αναδεικνύουμε αυτή την πορεία, διατηρώντας την πολιτιστική μας κληρονομιά και μεταλαμπαδεύοντας την στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας, έτσι ώστε να κρατηθεί άσβεστος ο Ποντιακός Πολιτισμός σε όλες του τις εκφάνσεις.

»Έχοντας τούτο ως μέλημα, ο σύλλογος μας με ανοιχτή αγκαλιά είναι έτοιμος να υποδεχτεί, την εβδομάδα της Διακαινησίμου, τους συγγενείς, τους φίλους και χιλιάδες άλλους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, για να βιώσουμε και πάλι όλοι μαζί “κατά τα εν πατρίδι έθιμα”, όπως ανέφεραν οι πρόγονοί μας, το Ταφικό μας Έθιμο και το Πανηγύρι μας», σημειώνει μεταξύ άλλων στο μήνυμα που συνοδεύει το πρόγραμμα του ποντιακού πανηγυριού, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων Γιώργος Στυλ. Σαραφίδης. Aναλυτικά όλο το πρόγραμμα για το Παμποντιακόν Πανοΰρ 2023 στα Σούρμενα:

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.