Ευλάβεια και κατάνυξη στον ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπους στη Νέα Σμύρνη




Κείμενο – φωτογραφίες: Ελένη Γρηγοριάδου Αθρόα η προσέλευση των πιστών, παραμονή και ανήμερα της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους στον φερώνυμο Ναό που βρίσκεται στο χώρο του Ιωσηφογλείου Ιδρύματος και φέρει το όνομα του ιδρυτή και ευεργέτη του Ιδρύματος Χαράλαμπου Ιωσηφόγλου.

Ο Ναός, σταυροειδής με τρούλο, χωρητικότητας εκατό πενήντα ατόμων φέρεται ότι θεμελιώθηκε μετά το 1928, ενώ οι εργασίες για την ολοκλήρωσή του συνεχίστηκαν και κατά το 1932, όπως δείχνει και η εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα που αναγράφει: «ΕΓΕΝΕΤΟ ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΟΜΗΡΟΥ Χ. ΙΩΣΗΦΟΓΛΟΥ ΕΝ ΕΤΕΙ 1932». Την ίδια χρονιά έγιναν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο.


Αρχικώς, ως μικρός οικίσκος, εξυπηρετούσε τις λατρευτικές ανάγκες των τροφίμων του Ιδρύματος, που έφτασαν στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.
Ο χώρος γύρω απ’ τον Ναό περιτειχίζεται με διαχωριστικό κιγκλίδωμα προς την πλευρά του Ιδρύματος και μαντρότοιχο από τη νότια, τη βορινή και την ανατολική πλευρά. Η αυλή του είναι κατάφυτη από δέντρα, καλλωπιστικούς θάμνους και λουλούδια, που δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον. Στη βορειοανατολική πλευρά υπάρχουν μικρά δωμάτια που χρησιμοποιούνται ως γραφεία του Ναού, για μαθήματα Κατηχητικού Σχολείου και μικρό Αρχονταρίκι. Στην ανατολική πλευρά, πίσω από το Ιερό Βήμα, υπάρχουν οι τάφοι των μελών της οικογένειας Ιωσηφόγλου, με την εξής χρονολογική σειρά:
Χαρίκλεια Χ. Ιωσηφόγλου (1923), Χαράλαμπος Ι. Ιωσηφόγλου (1931), Όμηρος Ιωσηφόγλου (1965) και Πόπη Ομήρου Ιωσηφόγλου (1980).
Ο Άγιος Χαράλαμπος σε πολλά μέρη της Ελλάδος τιμάται, διότι είναι προστάτης των λοιμωδών νόσων, της κτηνοτροφίας, της χαράς και της βλάστησης!



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.