Βουλιαγμένη: Λόφος Φασκομηλιά «ώρα μηδέν»;




(Tου Παναγιώτη Κόνσουλα Αναπληρωτή Γραμματέα της Νομαρχικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ανατολικής Αττικής)

Τα μεγάλα συμφέροντα ετοιμάζονται να «αξιοποιήσουν» και το τελευταίο σημείο αναφοράς της Βουλιαγμένης, τον λόφο της Φασκομηλιάς, όπως έτσι τουλάχιστον δείχνει η κόκκινη οικοδομική γραμμή αλλά και η πράσινη ρυμοτομική γραμμή σε τρεις τουλάχιστον ενότητες μιας αρκετά μεγάλης έκτασης της, επάνω στα σχεδιαγράμματα που ήδη έχει αναρτήσει εδώ και καιρό ο Δήμος προς διαβούλευση-έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2023 η καταληκτική ημερομηνία-για την κατάρτιση του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Όσοι ζουν στην Βουλιαγμένη νομίζω ότι καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται και ποιοι μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2023 θα ψηφίσουν ξανά «και με τα δυο χέρια» ότι τους ζητηθεί προκειμένου να υλοποιηθεί άλλη μια μεγάλη οικολογική καταστροφή μετά την τεράστια επέκταση της μαρίνας Βουλιαγμένης.

Η μετατροπή της Μαρίνας Βουλιαγμένης σε λιμάνι για μεγάλα σκάφη, η δόμηση της στερεάς επιφάνειάς με σκοπό τη λειτουργία εμπορικού κέντρου ακόμη και ελικοδρόμιου, έγινε με τις ευλογίες του Δήμου που υπεψήφισε την σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Αντί να υπηρετήσει τους δημότες, η δημοτική αρχή του κ. Κωνσταντέλλου επέλεξε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.



Είναι η ίδια δημοτική αρχή, που μετά τις κινήσεις εντυπωσιασμού με τις τρεις προσφυγές σχετικά με το «Project Voula» στα λεγόμενα «Οικόπεδα Κόνιαρη» ή «Κτήμα Κόνιαρη» (δύο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και μία ακόμα σε ποινικό επίπεδο), έσπευσε «να τα βρει» με τους επενδυτές της VHPH Properties των Hines και Henderson Park.

Ο συγκεκριμένος συμβιβασμός χαρακτηρίστηκε «έκτρωμα» από τον επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης ΒΒΒ Κώστα Πασακυριάκο και την εφημερίδα «Εβδόμη». Ο δημοτικός σύμβουλος Θάνος Ματόπουλος τον συνόψισε ως εξής: «Εν ολίγοις εμείς δεν μπορέσαμε να δεσμεύσουμε ένα κομμάτι στο εντός σχεδίου και μας δίνουν ένα κομμάτι 50% της επιφάνειας σε μια προστατευόμενη περιοχή, εκτός σχεδίου, για να μπορέσουμε να κάνουμε αθλητικές εγκαταστάσεις. Και όλο το υπόλοιπο κομμάτι θα είναι χώροι πρασίνου που θα εξυπηρετούν και την εταιρεία. Κάνετε μεταφορά συντελεστή δόμησης 500 περίπου μέτρα και τα δίνουμε σε τετραγωνικά δομημένου χώρου πενταπλάσιας αξίας».

Παρακολουθήσαμε την απόφαση της Εκκλησίας να μισθώσει για 99 έτη μία έκταση 18 στρεμμάτων του ιστορικού Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης σε επενδυτές με σκοπό την ανέγερση ήπιων περιβαλλοντικά πολυτελών κατοικιών και μικρής τουριστικής μονάδας. Η παραπάνω απόφαση είναι ενδεικτική της τάσης «αξιοποίησης» περιοχών φυσικού κάλλους στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Ο λόφος της Φασκομηλιάς εκτείνεται πάνω από τη λίμνη Βουλιαγμένης. Πρόκειται για έκταση συνολικά 1.300 στρεμμάτων, η αξιοποίηση της οποίας έχει επίσης ανακινηθεί στο παρελθόν από την πλευρά της Εκκλησίας. Αν όχι ολόκληρη η έκταση, σίγουρα περίπου 250 στρέμματα για τα οποία εκδηλώθηκε πριν από λίγα χρόνια ενδιαφέρον και από Ρώσους επενδυτές. 

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είχε εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτή την προοπτική. Ωστόσο τα παραδείγματα της Μαρίνας Βουλιαγμένης, της συμφωνίας για δημιουργία περίκλειστης πόλης μέσα στο «Κτήμα Κόνιαρη» Βούλας καθώς και οι τελευταίες προτάσεις για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, είναι ενδεικτικά των υποχωρήσεων του απέναντι στα μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα.

Ευχή όλων μας είναι να επικρατήσει σύνεση και να παρθούν οι σωστές αποφάσεις με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων, όχι των μεγαλοσυμφερόντων και των επενδυτών κόντρα στο φυσικό περιβάλλον..

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.