«Flurona» – Δεκάδες τα κρούσματα σε Ισραήλ, Ισπανία, Βραζιλία, Κροατία και ΗΠΑ
Την ώρα που κορυφώνονται τα κρούσματα της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Οmicron, σε πολλές χώρες του πλανήτη, οι ειδικοί έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη «flurona ή flοrona», το συνδυασμό γρίπης (flu) και κορωνοϊού (Corona).

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα της flurona σε Ισραήλ, Ισπανία, Βραζιλία, Κροατία και ΗΠΑ με τους επιστήμονες να ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται για νέο στέλεχος της Covid.

Οι ασθενείς που νοσούν από flurona έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό και γρίπη ταυτόχρονα.

Στο Ισραήλ , μία έγκυος γυναίκα, που δεν είχε εμβολιαστεί, νόσησε ταυτοχρόνως από κορωνοϊό και από ιό της γρίπης.Αυτό είναι κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η έκκληση των επιστημόνων είναι, όποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη να τρέξουν να εμβολιαστούν γιατί είναι σημαντικό να αποφύγουμε την ταυτόχρονη μόλυνση.

«Οι διπλές λοιμώξεις είναι σπάνιες, αλλά δεν θεωρούνται κάτι το ιδιαίτερο», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων, Μπερντ Ζάλτσμπέργκερ, όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο n- tv.

«Τέτοια κρούσματα μπορεί να εμφανιστούν κάποια στιγμή», είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Μια διπλή λοίμωξη είναι πιθανό ελαφρώς χειρότερη από μια μόλυνση με ένα μόνο παθογόνο. Οι διπλές λοιμώξεις από γρίπη και κορωνοϊό είναι σπάνιες, «επειδή και οι δύο ιοί σπάνια εμφανίζονται ταυτόχρονα , καθώς οι πολίτες φορούν μάσκα κι έχουν περάσει σχεδόν δύο χειμώνες χωρίς γρίπη», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ πάντως ανησυχεί για τη flurona.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «The Times of Israel», οι ειδικοί ανησυχούν για τα κρούσματα γρίπης που εμφανίζονται ταυτόχρονα με τον κορωνοϊό.

«Πέρυσι, τα μέτρα υγιεινής πιθανότατα σήμαιναν ότι δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου κρούσματα γρίπης. Η αυξημένη συχνότητα και των δύο λοιμώξεων θα μπορούσε να οδηγήσει τα νοσοκομεία στα όριά τους. Ακόμα κι αν οι ταυτόχρονες λοιμώξεις ήταν μέχρι στιγμής αρκετά ήπιες», προσθέτει το δημοσίευμα.

Στην Ισπανία, οι υγειονομικοί αποκάλυψαν πως το Ισραήλ δεν είναι η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκε Flurona.

Σε πολλά ισπανικά νοσοκομεία εδώ και αρκετές εβδομάδες καταγράφηκαν περιστατικά που πέρασαν ως αναπνευστικές λοιμώξεις, πριν το Ισραήλ τις βαφτίσει flurona.

Η ισπανική εφημερίδα «El Pais» αναφέρει ότι μία ομάδα ερευνητών του νοσοκομείου Σαν Κάρλος στη Μαδρίτη, κατέγραψε κρούσμα flurona από τον περασμένο Απρίλιο γεγονός που σημαίνει ότι, αυτός ο συνδυασμός κυκλοφορεί στην Ισπανία τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Η εφημερίδα «La Voz de Galicia» έγραψε στις 26 Δεκεμβρίου για περιπτώσεις ασθενών με flurona.

Τη Δευτέρα οι υγειονομικές αρχές της Καταλωνίας κατέγραψαν αρκετά περιστατικά. Αυτό που ανησυχεί την διεθνή κοινότητα είναι αν η flurona είναι πιο επικίνδυνη από τον κορωνοϊό.

«Επί της αρχής, οι ταυτόχρονες λοιμώξεις είναι συχνές. Είναι σημαντικό να εμβολιαστούμε γιατί εάν έχουμε κάνει εμβόλιο και για τη γρίπη και για τον κορωνοϊό, η διαδικασία θα είναι πολύ ελαφριά, ασυμπτωματική και αδύνατον σχεδόν να διαγνωστεί. Όμως εάν δεν έχουμε εμβολιαστεί, θα κρατήσει πολύ, για μακρά περίοδο» λέει η Ισπανίδα μικροβιολόγος Μαρία Ντελ Μαρ Τομάς.

Στην Κροατία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα της flurona, οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα αν και όπως επισημαίνουν, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Μίνα Αγγελίνη – protothema.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.