Η τελετή ενθρόνισης του μητροπολίτη Γλυφάδας, Αντωνίου (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)
«Αποστέλλομαι από την Εκκλησία να γίνω άγγελος ειρήνης και πηγή γαλήνης για τις ταραγμένες από οποιαδήποτε αιτία ψυχές». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την αποστολή του, ο νέος μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος η τελετή ενθρόνισης του οποίου ολοκληρώθηκε αργά σήμερα το απόγευμα στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας.

(Ανδρέας Λουδάρος/orthodoxia.info)

Εμφανώς συγκινημένος, ο δεύτερος Μητροπολίτης στην ιστορία της Μητροπόλεως Γλυφάδας, ανέβηκε στον θρόνο του καθεδρικού Ναού ενώπιον του Αρχιεπισκόπου, μεγάλης μερίδας Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και των τοπικών αρχών που επευφημούσαν το «Άξιος» κάθε φορά που ακουγόταν το όνομα του κατά τη διάρκεια της τελετής.

«Η όποια εξουσία του Επισκόπου δεν είναι κοσμική, αλλά καθαρά πνευματική» υποστήριξε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Αντώνιος τονίζοντας πως «ο αληθινός αρχιερεύς, έστω και αν λιθοβολείται, έστω και αν σταυρώνεται, κηρύσσει πάντοτε την αλήθεια˙ γιατί μόνον η αλήθεια ελευθερώνει τον άνθρωπο».

ΠΕΝΤΕ ΑΞΟΝΕΣ

Όπως είπε κατά τον επιβατήριο λόγο του ο μητροπολίτης Γλυφάδας, η διακονία του θα κινηθεί σε πέντε βασικούς άξονες:

«1. Διαφύλαξις της Ορθοδόξου πίστεως.
2. Πιστότητα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, και υπακοή στον συνοδικό θεσμό της Εκκλησίας
3. Διδασκαλία με θεολογικό λόγο, σοβαρό και σύγχρονο, όχι λαικιστικό, που αποβλέπει σε εξωτερικές εντυπώσεις, ούτε με φανατισμούς και απολυτοποιήσεις ωρισμένων πλευρών.
4. Αγάπη και στήριξις των Συμπρεσβυτέρων μου, εφ’ όσον βεβαίως και εκείνοι αγωνίζονται τον καλόν αγώνα της πίστεως.
5. Αξιοποίησις των χαρισμάτων των λαικών μελών του Σώματος του Χριστού και ενεργοποίησίς τους στην εκκλησιαστική μας Κοινότητα».

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΑΔΙΚΟΥΝ

Κατά τα διάρκεια της ομιλίας του ο νέος μητροπολίτης Γλυφάδας αναφέρθηκε χωρίς να κατονομάσει σε εκείνους που αρνούνται να δεχθούν την εκλογή του, με πρώτο τον Δήμαρχο Βουλιαγμένης ο οποίος δεν παρέστη στην τελετή.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις βαθύτατες ευχαριστίες μου σε όσους με θλίβουν και με αδικούν, διότι με τον τρόπο τους με ευεργετούν, εφ’ όσον με ωθούν να αγωνίζωμαι περισσότερο στην μακροθυμία, την υπομονή, την συγχωρητικότητα, την ταπείνωση, την αγάπη και κυρίως στην προσευχή για να ειρηνεύση ο Θεός τις καρδιές τους, να τους φωτίση να κατανοήσουν τα σφάλματά τους και να τους ελεήση» είπε με νόημα ο μητροπολίτης.

Συμπλήρωσε δε πως «Ως δούλος Ιησού Χριστού ακολουθώ το παράδειγμα Εκείνου, που όταν αντιμετώπισε όλη την ανθρωπίνη κακία » λοιδορούμενος ουκ αντελοιδώρει» (Α΄ Πετρ. 2,23), αλλά και θερμά Τον ικετεύω «ρύσαί με εκ των καταδιωκόντων με» (Ψαλμ. 141, 7) και «φύλαξόν με από παγίδος, ης συνεστήσαντό μοι» (Ψαλμ. 140, 9), διότι Συ είσαι ο υπερασπιστής, η ελπίδα, η καταφυγή και η σκέπη μου, Κύριε.

“Ἰδιαιτέρως, θα ήθελα νά ευχαριστήσω τον μεγάλο ευεργέτη της Μητροπόλεώς μας, τον άρχοντα κ. Ἀθανάσιο Μαρτίνο, που πάμπολλα έχει προσφέρει. Πολλαπλασίονα λήψεται από τον μισθαποδότη Θεό”

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο τον ενθρονιστήριο λόγο

O αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στα καθήκοντα του Αντωνίου, ως διαχειριστής της εκκλησιαστικής περιουσίας:

“Είναι ένας δύσκολος τομέας αλλά αντιμετώπισες τα προβλήματα με ικανότητα. Σου ευχόμαστε να επιτύχεις και να διακονίσεις ότι σου αναθέτει η Εκκλησία” είπε.

 

Γιώργος Παπανικολάου – δήμαρχος Γλυφάδας

“Υποδεχόμαστε σήμερα με συγκίνηση, με απεριόριστο σεβασμό, εδώ στην έδρα της Μητροπόλεως μας, τον νέο ποιμενάρχη μας, τον νέο πνευματικό μας πατέρα, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, Αντώνιο. Σεβασμιώτατε έχετε την πραότητα και την καλοσύνη για να ακολουθήσετε τους δρόμους που χάραξε ο μακαριστός Παύλος. Είστε ο πνευματικός μας πατέρας, είστε ο οδηγός μας.

 

Γιάννης Κωνσταντάτος: Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης

“Εκ μέρους του λαού του Ελληνικού, σας καλωσορίζουμε ολόψυχα. Είναι μεγάλη χαρά για εμάς η εκλογή σας και είναι πολύ σημαντική η περίοδος αυτή γιατί είναι 100 χρόνια από τη συμπλήρωση της γενοκτονίας των Ποντίων αδελφών και το αναφέρω γιατί το Ελληνικό ιδρύθηκε από τους ανθρώπους που έφυγαν κυνηγημένοι από τον Πόντο”

Η ομιλία του Πρωτοσύγκελου Αλέξιου Ψωίνου

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.