ΤΑ “ΦΙΛΕΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ” ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΞΕΝΩΝ FUNDS ΚΑΙ ΟΙΚΩΝ




Ρεπορτάζ : Ρόη Χάικου
(από τον Τύπο της Κυριακής)
Μεγάλα ξένα funds και χρηματοοικονομικοί και επενδυτικοί οίκοι πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα τις επισκέψεις τους στην Αθήνα, με σκοπό να «χτίσουν» θέσεις στον υπό διαμόρφωση επενδυτικό χάρτη της Ελλάδας. Το…
«ξεπάγωμα» της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων ελκύει επενδυτές από το εξωτερικό, οι οποίοι καταρχήν βολιδοσκοπούν στόχους σε ενέργεια, τουρισμό και ακίνητα, και «ζυγίζουν» προθέσεις από κοινού με τους εν Ελλάδι συνεργάτες και εκπροσώπους τους.

Και όσο κι αν στο οικονομικό επιτελείο επιθυμούν να διατηρήσουν χαμηλό προφίλ, ώστε να μην αποδειχθεί… άνθρακες ο θησαυρός του ενδιαφέροντος και δεν μετουσιωθεί σε πράξεις, δέχονται κρούσεις για επαφές και συναντήσεις. «Υπάρχει κινητικότητα και οι ξένοι θέλουν να δουν πώς κινούνται τόσο η ελληνική οικονομία όσο και το θέμα των επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεων. Ενδιαφέρον καταγράφεται, αλλά όλοι περιμένουν», είναι το σχόλιο που έκανε στον «ΤτΚ» κυβερνητικό στέλεχος που έχει άμεση γνώση των funds και των διεθνών οίκων που προσεγγίζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και το φορέα προσέλκυσης επενδύσεων InvestinGreece.
Κάποια από αυτά τα ξένα funds, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «ΤτΚ», έχουν υπογράψει με το InvestinGreece και συμφωνίες εμπιστευτικότητας, προκειμένου να μη δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους, καθώς είναι εισηγμένες εταιρίες σε διεθνή χρηματιστήρια. «Πρόκειται για σοβαρές εταιρίες, χωρίς να αποκλείονται και επενδυτές-“φαντάσματα”, γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο προτού προχωρήσει σε μια συνάντηση ζητεί πρώτα σαφείς πληροφορίες για το ποιον εκπροσωπούν τα funds. Αν αυτά τα στοιχεία δεν δοθούν, δεν ορίζεται καμία συνάντηση», επισήμανε σχετικά αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα υπήρξε επίσκεψη κορυφαίου fundmanager στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να έχει μια πρώτη διερευνητική συνάντηση για πιθανούς επενδυτικούς στόχους στην Ελλάδα στο πλαίσιο των επικείμενων αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλο αυτό το διάστημα, τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με τις επενδύσεις και τα γραφεία μεγάλων ελεγκτικών εταιριών έχουν έρθει σε επαφή με μεγάλους επενδυτικούς ομίλους, κυρίως από τις ΗΠ

Διαβάστε Επίσης