O Kάρολος Fix και οι Αλυκές Αναβύσσου. Γιατί ο 75άρης βαρόνος της μπίρας μπλοκάρει την ιδιωτικοποίηση του φιλέτου!




 

Από το kourdistoportocali.com>

Μείζον θέμα δημιούργησαν οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «το Πρώτο Θέμα» την προηγούμενη Κυριακή αναφορικά με την οσμή σκανδάλου που δημιουργεί η εξαίρεση των Αλυκών Αναβύσσου από το καλάθι των ιδιωτικοποιήσεων που έχει αναλάβει να διαχειριστεί το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.

Σε μια περίοδο που το ελληνικό Δημόσιο εναγωνίως ψάχνει έσοδα και σε μια περίοδο που έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των παγίων περιουσιακών του Κράτους, οι Αλυκές που θεωρούνται μετά το Ελληνικό, το ακίνητο που προκαλεί αυξημένο ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών όλως περιέργως αφήνονται στην τύχη τους με τρόπο μάλιστα προκλητικό. Πιο συγκεκριμένα, εδώ και ένα χρόνο το ΤΑΙΠΕΔ είχε επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Αλυκές και την αξιοποίησή τους, στο τέλος επικράτησε η παράλογη θέση της ΕΤΑΔ να εξαιρεθεί των ιδιωτικοποιήσεων.

Ως βασικό επιχείρημα, όπως έγραφε την περασμένη εβδομάδα η κορυφαία εφημερίδα, η διοίκηση της ΕΤΑΔ Α.Ε πρόβαλε το κύμα ενστάσεων που έχουν υποβάλλει οι πρώην ιδιοκτήτες της περιοχής των Αλυκών. Επικαλούμενοι το ότι δεν έχει αξιοποιηθεί ο χώρος αυτός εδώ και 35 χρόνια, όπως ορίζει ο νόμος, οι ιδιοκτήτες σε συνεργασία με ένα κύκλωμα μεγάλων εργολάβων, κατασκευαστικών εταιρειών  και δικηγόρων διεκδικούν ξανά τις παλιές τους ιδιοκτησίες, μολονότι έχουν απαλλοτριωθεί με πολύ υψηλό μάλιστα οικονομικό αντίτιμο.

Σήμερα όμως το moneypro.gr πηγαίνει το θέμα ακόμα παραπέρα.

Κι αυτό διότι αποκαλύπτουμε το προσωπικό ενδιαφέρον του γνωστού βιομηχάνου Καρόλου Φίξ αναφορικά με την επανάκτηση από το Κράτος σημαντικών εκτάσεων στην περιοχή. Ο άλλοτε βαρόνος της μπίρας που σήμερα στα 75 του ζει μόνιμα στη Γενεύη, έχει καταφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας να του επιστραφεί η ιδιοκτησία πολλών στρεμμάτων που διέθετε στο χώρο των Αλυκών.

Το νομικό επιχείρημα που προβάλει είναι ένα και μοναδικό: έχουν περάσει πάνω από 35 χρόνια από τις απαλλοτριώσεις, χωρίς το κτήμα των Αλυκών να έχει αξιοποιηθεί. Αναφερόμενος λοιπόν στην μη αξιοποίηση των Αλυκών, ο συγκεκριμένος κύριος έχει ξεκινήσει ένα δικαστικό αγώνα επικαλούμενος την αδράνεια και την απραξία που έχει επιδείξει η πολιτεία.Προκειμένου λοιπόν να πετύχει τον στόχο του έχει επιστρατεύσει μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Αθήνας, όπως και μεγαλοπαράγοντες του τεχνικού κόσμου, γνωστούς μηχανικούς.

Η συγκεκριμένη αντίδραση του κ. Φιξ δεν είναι η μοναδική. Είναι πολλές οι περιπτώσεις, μάλιστα μεταξύ άλλων και κάποιων εφοπλιστών με έδρα στο Λονδίνο, οι οποίοι συντονίζουν τα βήματά τους έχοντας θέσει ως μοναδικό στόχο την ακύρωση της οποιασδήποτε αξιοποίησης των Αλυκών και την επιστροφή των παλιών τους περιουσιών στους ίδιους.

Μάλιστα, δεν περιορίζονται μόνο σε νομικές πρωτοβουλίες, αλλά καταφεύγουν και σε πολιτικές διαμεσολαβήσεις στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την πολιτεία από ενέργειες που θα ακύρωναν τα σχέδιά τους. Τώρα που η κουρτίνα σιγά σιγά τραβιέται στην άκρη γίνεται φανερό το παρασκήνιο μεγάλων και μικρών συμφερόντων για την διεκδίκηση των παλιών τους περιουσιών, για τις οποίες όμως έχουν χρυσοπληρωθεί όταν αυτές απαλλοτριώθηκαν. Όμως περιέργως είναι και ο ρόλος του Δήμου Σαρωνικού ο οποίος με την απραξία του παρεμβαίνει σχεδόν ανοικτά υπέρ των εφοπλιστικών και άλλων οικονομικών συμφερόντων.

http://www.moneypro.gr/ArticleDetails/tabid/82/ArticleID/82685/Default.aspx

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.