Με λαμπρότητα και υπερηφάνεια εορτάστηκε και φέτος η 25η Μαρτίου στον Βύρωνα




Ο εορτασμός ξεκίνησε με Κωδωνοκρουσίες στους Ιερούς Ναούς και την Έπαρση της Σημαίας με Τιμητικό Απόσπασμα Προσκόπων. Στη συνέχεια εψάλλει Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγ. Τριάδος Βύρωνος, χοροσταντούτος του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Μακάριου Παναγόπουλου.

Στην δοξολογία παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, των συλλογικοτήτων και της μαθητικής κοινότητας της πόλης μας, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Χριστόδουλο Κοτσύφη στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης όπου και εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός Λόγος της ημέρας από τον Δήμαρχο Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη (ακολουθεί απόσπασμα):

«Την 25η Μαρτίου, γιορτάζουμε τον αγώνα για ανεξαρτησία που διεξήγαγε ο υπόδουλος ελληνισμός ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Αγώνας που κατέληξε στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ελλήνων και στη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους. Σήμερα γιορτάζουμε όλοι μαζί το ορόσημο της δόξας, τον πετυχημένο αγώνα για ελευθερία και αυτοδιάθεση των προγόνων μας. Η Ελληνική Επανάσταση ενέπνευσε, χωρίς υπερβολή, όλο σχεδόν τον κόσμο, από τα Βαλκάνια, τη Δυτική Ευρώπη, έως τη Λατινική Αμερική. Αποτέλεσε δηλαδή το έναυσμα για ένα διεθνές κίνημα, τόσο μέσω αλληλέγγυων και φιλελληνικών δράσεων όσο και μέσω επαναστατικών κινητοποιήσεων, που σηματοδότησε το τέλος του παλιού κόσμου και την απαρχή ενός νέου, με κύρια οράματα την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ξεχωριστό ρόλο μέσα στο κίνημα του Φιλελληνισμού έπαιξε η μορφή και η δράση του Βρεττανού ποιητή Λόρδου Μπάιρον. Πρόκειται για ένα ανήσυχο πνεύμα που θυσίασε ακόμη και τη ζωή του για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Και είναι μεγάλη τιμή για την πόλη μας –την προσφυγική συνοικία μας-να φέρει το όνομα του. Ένα όνομα-διαβατήριο επιτρέψτε μου να πω όπως και εγώ ο ίδιος διαπίστωσα σε όσες συναντήσεις είχα με Ευρωπαίους συναδέλφους μου. Καθόλου δεν πρέπει να μας διαφεύγει και ο κοινωνικός ρόλος της Επανάστασης του 1821. Οι Έλληνες –φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι στην πλειοψηφία τους-πεινασμένοι και κατατρεγμένοι , έβλεπαν ως καταπιεστές όχι μόνο τους Τούρκους αλλά και τους κοτζαμπάσηδες. Οι τελευταίοι δε βρέθηκαν σε μεγάλο δίλημμα. Από τη μία ο Τούρκος που θα τους έπαιρνε το κεφάλι και από την άλλη οι επαναστατημένοι Ρωμιοί τους έφεραν σε δύσκολη θέση. Και ποιούντες την ανάγκη φιλοτιμία αναγκάστηκαν να προσχωρήσουν στην επανάσταση. Τη σημερινή ημέρα –αγαπητοί μου συνδημότες- μας δίνεται η δυνατότητα για μια κοινωνική σύναξη από την οποία μπορούμε να διδαχθούμε για το τι μπορούμε να καταφέρουμε εμείς και οι επόμενες γενιές παραμερίζοντας τα στοιχεία εκείνα που μας χωρίζουν και μας διασπούν και φέρνοντας στην επιφάνεια όλα εκείνα που μας ενώνουν και που μας κάνουν πιο δυνατούς. Μακριά από κηρύγματα μίσους και πατριδοκαπηλίας. Που θέλουν να χωρίζουν τους Έλληνες σε πατριώτες και προδότες. Μην αφήσετε το δηλητήριο του φασισμού που τόσες καταστροφές έφερε σε αυτόν εδώ τον τόπο να σταλάξει στις ψυχές σας.»

Ο Δήμαρχος Βύρωνα δεν παρέλειψε να απευθυνθεί και στη νεολαία του Δήμου μας:

«Οι προγονοί μας, μας παρέδωσαν τη μεγαλύτερη αρετή. Την Ελευθερία. Είναι χρέος σας να τη διαφυλάξετε ως κόρη οφθαλμού γιατί η απώλειά της είναι δυστυχία και να πορευτείτε με τα δικά σας ιδανικά και αξίες προς τη δική σας ελευθερία. Η ελευθερία είναι δικαίωμα, είναι ιδανικό που οπλίζει τον άνθρωπο να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει μακριά.»

Ακολούθησε η Μαθητική Παρέλαση με τη συμμετοχή των Σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.

Παρέλασαν επίσης οι:

Εθελοντές Δασοπυροσβέστες, οι πολιτιστικοί σύλλογοι Βύρωνα: των Ηπειρωτών, Κρητών, Ποντίων, τα αθλητικά σωματεία: Δόξα Βύρωνος, Αθηναικός, Α.Ο. Βύρωνα, Αστέρας Βύρωνα, ο Σύλλογος «ΤΑΕ KWO DO ΠΑΛΜΟΣ» και ο Γυμναστικός Σύλλογος Βύρωνα. Ακόμη παρέλασαν η Σχολή Χορού «Ισμήνη Ζαχαριάδη», το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Βύρωνα-Καρέα και το Προσκοπικό Τμήμα Βύρωνα.

Στεφάνια κατέθεσαν:

Ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης.

Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄Αθηνών Ιωάννης Μπαλάφας.

Εκ μέρους του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων ο Πολιτευτής Β’ Αθηνών Νοτίου Τομέα Δημήτριος Μασσάνοβιτς.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής η Εντεταλμένη Σύμβουλος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Πόπη Σταυροπούλου.

Από το Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα η Αναπληρωτής Διοικητής, Υπαστυνόμος A΄ Παύλου Ιωάννα.

Από την ΑΣΔΕΝ ο Ταγματάρχης Πεζικού Χηνόπουλος Βασίλειος και ο Λοχαγός Πεζικού Θωμάς Καρανάσιος.

Για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Περιφερειακής Επιτροπής Βύρωνα η Πρόεδρος Βίκυ Μακρυδάκη.

Η Οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ Βύρωνα, αντί στεφάνου, διέθεσε το αναλογούν χρηματικό ποσό στο Δίκτυο Αλληλεγγύης.

Η Δημοτική Τοπική Επιτροπή Νέας Δημοκρατίας Βύρωνα, δια του Προέδρου της Βασίλειου Δεμπόνου.

Η Τοπική Οργάνωση του ‘’Κινήματος Αλλαγής’’ Βύρωνα δια του γραμματέα της Στέφανου Παπατζήμα.

Η Λαϊκή Ενότητα Πολιτική Επιτροπή Βύρωνα, αντί στεφάνου διέθεσε το ποσό των 30 ευρώ στο Κοινωνικό Φαρμακείο – Ιατρείο Βύρωνα.

Η ΟΝΝΕΔ Βύρωνα.

Για την παράταξη «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ», οι: Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου, Στάθης Αλεβιζόπουλος και Αναστασία Μελαχροινίδου.

Για τη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ-ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΩΓΟΣ, ο επικεφαλής Χρήστος Γώγος.

Για τη Δημοτική Παράταξη «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ» ο επικεφαλής Μίλτος Μπαντής, με τους Δημοτικούς Συμβούλους Δάφνη Πηνελόπη και Γιώργο Κρατσιώτη.

Για τη Δημοτική Κίνηση Πολιτών Βύρωνα «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» ο επικεφαλής Αλέξης Σωτηρόπουλος.

Η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ» με την επικεφαλής Βασιλική Σάρολα, αντί για στεφάνι προσέφερε το ποσό των 50 ευρώ σε αγαθά πρώτης ανάγκης υπέρ του Κοινωνικού Παντοπωλείου Βύρωνα.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α΄ βαθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη» διέθεσε το ποσό των 50 ευρώ στο Μουσείο ΕΑΜΙΚΗΣ Εθνικής Αντίστασης της Καισαριανής.

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα εκ μέρους όλων των Σχολείων της Α΄θμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικών και Νηπιαγωγείων) διέθεσε το ποσό των 50 ευρώ στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου.

To Σωματείο Μικροπωλητών «ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝΑΣ», αντί στεφάνου διέθεσε στο Σπίτι Γαλήνης Χριστού του Ιερού Ναού Αγ. Δημητρίου ένα γεύμα υπέρ των απόρων σιτιζομένων.

Η ΔΟΞΑ ΒΥΡΩΝΟΣ.

Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Αθλητικός Σύλλογος Βύρωνα.

Ο ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΥΡΩΝΑ αντί στεφάνου ενίσχυσε οικονομικά το Χαμόγελο του Παιδιού.

Για την Πανελλήνια Οργάνωση «Ελληνική Εστία» Παρ/μα Βύρωνα η Αντιπρόεδρος Λίτσα Χρυσανθοπούλου.

Η Διεθνής Οργάνωση Γυναικών Ελλάδος «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ» παρ/μα Βύρωνα, αντί για στεφάνι προσέφερε παιδικό ρουχισμό στο σύλλογο για το αγέννητο παιδί «ΑΓΚΑΛΙΑ».

Ο Σύλλογος Κρητών Βύρωνα αντί στεφάνου διέθεσε 50 ευρώ στο συσσίτιο Γερόντων του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Ο Σύλλογος Ποντίων Καρέα Βύρωνα κατέθεσε στεφάνι.

Η Ένωση Ηπειρωτών αντί στεφάνου διέθεσε 50 ευρώ στην Ενορία του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως για το συσσίτιο των γερόντων.

Για το Σύνδεσμο «Μπάϊρον» για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, ο Πρόεδρος Πάνος Τριγάζης και η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Ρένα Παπαγεωργίου.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων του γνήσιου δημοτικού τραγουδιού του Χορού και της Παράδοσης «Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ» αντί στεφάνου διέθεσε 50 ευρώ σε άπορη οικογένεια.

O Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κοπανά αντί στεφάνου διέθεσε 20 ευρώ στην Ενορία Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως για το συσσίτιο των γερόντων.

Για τη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής «Εν Ωδαίς» ο καλλιτεχνικός δ/ντης και Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Ντόβολος και μαθητές.

Η Α.Μ.Κ.Ε. «ΝΕΦΕΣ» ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΠΕΡΣΕΑΣ αντί στεφάνου διέθεσε το ποσό των 30 ευρώ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βύρωνα.

Το χορευτικό της Ένωσης απανταχού Ευρυτανισσών για την αειφόρο ανάπτυξη της Ευρυτανίας διέθεσε το ποσό των 50 ευρώ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βύρωνα.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.