Ζήτημα ανθρωπιάς και στοίχημα πολιτισμού η προστασία των αδέσποτων




Ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ενδιαφέρθηκε για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και έχει προχωρήσει στην εφαρμογή προγράμματος, φιλοδοξώντας να επιλύσει στο μέτρο του δυνατού το πρόβλημα. 

Από τις πρώτες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν ήταν η συγκρότηση της πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων και ζώων συντροφιάς, τα δύο μέλη της οποίας ορίστηκαν από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν στο Δήμο.

Από εκεί και πέρα, στο πλαίσιο του προγράμματος και με βάση τις υποχρεώσεις του Δήμου που προκύπτουν από το Ν.4039/2012, τα αδέσποτα ζώα υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, εμβολιάζονται, αποπαρασιτώνονται, σημαίνονται ηλεκτρονικά, στειρώνονται και επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον. 

Επίσης, βυτιοφόρο του δήμου εφοδιάζει σε εβδομαδιαία βάση με νερό τις δεξαμενές του καταφυγίου που φιλοξενεί τα αδέσποτα.

Σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς πόρους σταδιακά από το 2014 που υπήρχαν μόνο 500 ευρώ στον προϋπολογισμό για τα αδέσποτα, φθάσαμε στον προϋπολογισμό του 2019 όπου η αυξημένη αναγκαιότητα περίθαλψης και στειρώσεων, οδήγησε σε αύξηση του ποσού σε 20.000 ευρώ για κτηνίατρο και 20.000 ευρώ για ξηρά τροφή και φάρμακα, ενώ προγραμματίζονται εκδηλώσεις ενημέρωσης Δημοτών και μαθητών.

Σήμερα με την ανεκτίμητη βοήθεια των περίπου 30 εθελοντών, φροντίζονται στο καταφύγιο περίπου 70 σκυλιά, ενώ ταΐζονται πάνω από 400 αδέσποτες γάτες σε γειτονιές και πλατείες.

Για την καθαριότητα των χώρων τοποθετήθηκαν σε πλατείες 12 μικροί κάδοι συλλογής κοπράνων των δεσποζόντων ζώων, ενώ για το λόγο αυτό άμεσα θα τοποθετηθούν και ενημερωτικές πινακίδες σήμανσης. 

Εκτός από τους κανόνες ευζωίας που πρέπει να εφαρμόζονται (υγιεινή χώρου διαβίωσης, κατάλληλη διατροφή, απουσία κοντής αλυσίδας), όλοι οι δεσποζόμενοι σκύλοι επιβάλλεται να σημανθούν ηλεκτρονικά, να γνωστοποιηθεί η σήμανσή τους στο Δήμο και να καταχωρηθούν στην ηλεκτρονική βάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξής και Τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο τα ζώα επιστρέφονται στον ιδιοκτήτη τους αν χαθούν, μειώνονται οι κλοπές και τα εγκαταλελειμμένα ζώα και έτσι περιορίζεται και το πρόβλημα των αδέσποτων.

Ο Δήμος Βύρωνα όπως δεν σταμάτησε εκεί. Πραγματοποίησε πολλές δράσεις με θέμα τα αδέσποτα, τα ζώα συντροφιάς κ.λπ. με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο Δήμος συμμετείχε σε ημερίδα για τα αδέσποτα από την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και την Εισαγγελία.
  • Πραγματοποιήθηκε σχετική εκδήλωση και θεατρική παράσταση στην πλατεία Τσιρακοπούλου.
  • Διοργανώθηκε φιλοζωική ημερίδα στο χώρο του Δημαρχείου με την συμμετοχή των κ.κ. Κατερίνας Παπαποστόλου, εκπαιδευτικό, εκπαιδεύτρια Σκύλων και δημιουργό της ομάδας Ζω.Ε.Σ., Σούλα Παπαϊωάννου, παιδαγωγό προσχολικής ηλικίας και την Έλενα Δέδε, δικηγόρο και ιδρύτρια του Dogs’Voice και άλλους. 
  • Ακολούθησε η πρώτη προβολή Πανελληνίως από τον Δήμο Βύρωνα, της φιλοζωικής ταινίας «REACTION» με τον Ντίνο Καρύδη και Τάνια Τρύπη, ενώ πολύ συγκινητική ήταν η συλλογή τροφών αντί εισιτηρίου. 
  • Πραγματοποιήθηκε σε συνεννόηση με τους Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων ενημέρωση για τα προγράμματα δραστηριοτήτων και έγινε βιωματική παρουσίαση από την ομάδα «Ζω.Ε.Σ.»  σε τρία Δημοτικά Σχολεία.
  • Πραγματοποιήθηκε φιλοζωική δράση από την ομάδα «Ζω.Ε.Σ» στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου που λαμβάνουν χώρα κάθε καλοκαίρι.

Εν κατακλείδι, επειδή η προστασία των αδέσποτων ζώων είναι ζήτημα ανθρωπιάς και στοίχημα πολιτισμού, ας βοηθήσουμε όλοι μας σε έναν ανθρώπινο τρόπο μεταχείρισης και ας μην ξεχνάμε ότι και οι ιδιοκτήτες των σκύλων έχουν υποχρεώσεις. 

Ας αναλογιστούμε όλοι το μερίδιο ευθύνης που φέρουμε και ας πράξουμε ανάλογα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για τα αδέσποτα:  210-7658537

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.