Δέσμευση Μουζάλα στους Δημάρχους: Οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν για ένα μήνα στο Ελληνικό (VIDEO)





Σύσκεψη με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, στο γήπεδο του Χόκεϊ, στο Ελληνικό, είχαν σήμερα οι δήμαρχοι Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου για ένα μήνα και οι τρεις δήμαρχοι θα αναλάβουν από κοινού την παροχή ενός γεύματος την ημέρα για το διάστημα αυτό.

Για το θέμα θα γίνει ενημέρωση απόψε στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα, Χρήστος Καπάταης, o oποίος έχει αναλάβει όλη την οργάνωση, για τη φιλοξενία των προσφύγων. Νωρίτερα οι τρεις  δήμαρχοι είχαν μιλήσει για το θέμα των προσφύγων στην εκπομπή Kοινωνία Ώρα Mega

Γιάννης Κωνσταντάτος: δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης:

“Εγώ προσωπικά έμαθα την Κυριακή ότι θα μεταφερθούν Δευτέρα οι πρόσφυγες στο γήπεδο του Χόκεϊ. Είναι 500 άτομα αντιλαμβάνεστε όλοι, ότι δεν είναι ένας χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει κόσμο, οι άνθρωποι κοιμούνται κάτω.

Γίνεται ένας τιτάνιος αγώνας κυρίως από εθελοντές για να τους βοηθήσουν. Οι τρεις δήμοι χωρίς να έχουμε εμπλακεί ουσιαστικά, γιατί κανένας δεν μας καθοδήγησε στο τι χρειάζεται να κάνουμε, έχουμε έρθει να βοηθήσουμε ανθρωπιστικά και αλληλέγγυα, στο δράμα αυτών των ανθρώπων.

Τη σίτιση τη συντονίζει η περιφέρεια, ο αντιπεριφερειάρχης ο κ.Καπάταης. Και εμείς έχουμε φέρει πράγματα για να βοηθήσουμε

Ανδρέα Κονδυλης – δήμαρχος Αλίμου:

“Ρουχισμός υπάρχει οι ανάγκες είναι σε τρόφιμα κυρίως. Αυτό που θέλω να τονίσω, γιατί δεν είναι το πρώτο κέντρο αυτό που φτιάχνεται ούτε το τελευταίο, είναι ότι χρειάζεται να υπάρχει μια σωστή συνεργασία μεταξύ του υπουργείου και των δήμων.

Γιατί αν δεν υπάρχει σωστή επικοινωνία, εμπιστοσύνη και ενημέρωση δεν θα μπορέσει το υπουργείο μετανάστευσης να τα φέρει σε πέρας. Εδώ αυτοί οι άνθρωποι εξυπηρετούνται αποκλειστικά από εθελοντές και από τον αντιπεριφερειάρχη που είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ εδώ.

Δεν γίνεται όμως μόνο με εθελοντισμό και πατριωτισμό να εξυπηρετούμε ανθρώπους. Υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις, υπάρχουν πρωτόκολλα, νομοθεσίες, που καθορίζουν πως θα εξυπηρετούνται αυτοί οι άνθρωποι και τίποτα δεν έχει γίνει.

Το παράπονό μας είναι ότι δεν προηγήθηκε μια συνεργασία με κάποιον από το υπουργείο να κάτσουμε σε ένα τραπέζι για να κουβεντιάσουμε πως θα λειτουργήσει, είμαστε στο βλέποντας και κάνοντας.

Έτσι όμως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σοβαρό εθνικό και ανθρωπιστικό ζήτημα. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης οργάνωση”.

Γιώργος Παπανικολάου – δήμαρχος Γλυφάδας:

” Και έτοιμο φαγητό προσπαθούμε όλοι να προσφέρουμε (μαγειρεμένο) αλλά και προϊόντα έρχονται στην πρόχειρη υποδομή που έχει στηθεί, ώστε να μαγειρεύονται επιτόπου και να προσφέρονται.

Δύο είναι τα θέματα. Το πρώτο η ανθρωπιά που πρέπει να δείξουμε όλοι μας. Θα είμαστε κοντά με όλες μας τις δυνάμεις και εμείς και οι δομές που διαθέτουμε με κάθε τρόπο μαζί με την περιφέρεια μαζί με την πολιτεία.

Το δεύτερο που πρέπει να δούμε είναι το τι ακριβώς συμβαίνει εδώ. Σε λίγο έχουμε συνάντηση με τον υπουργό για να μας ενημερώσει αρμοδίως και να δούμε τι έπεται. Είναι ένα κέντρο υποδοχής, είναι ένα κέντρο φιλοξενίας, είναι κάτι που θα είναι προσωρινό ή σκοπεύουν να το διευρύνουν γιατί δεν έχουν άλλους χώρους;

Αυτά είναι ζητήματα που δεν ανησυχούν μόνο εμάς, ανησυχούν συνολικά όλους μας και αν μη τι άλλο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε λίγο και τους ορισμούς. Μας λένε για παράδειγμα ότι είναι πρόσφυγες. Πως κάποιος είναι πρόσφυγας αν δεν έχει ελεγχθεί από την υπηρεσία ασύλου. Πως ξέρουμε ποιοι είναι και από που προέρχονται αυτοί οι άνθρωποι.

Ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν. Εχθές ανησυχήσαμε πάρα πολύ όταν είδαμε ότι ελεύθερα μπαίνουν και βγαίνουν στη δομή άνθρωποι χωρίς καμία εποπτεία. Αντιλαμβάνεστε σε ένα χώρο να βρίσκονται μαζί πάνω από 500 άνθρωποι, γυναίκες, παιδιά, άντρες, άγνωστοι μεταξύ, από διαφορετικές εθνικότητες.

Αυτά είναι πράγματα που δεν μπορούν να αφεθούν στην τύχη τους. Τώρα είναι οι δύο πρώτες μέρες, μετά όμως. Είμαστε εδώ για να συνδράμουμε πάνω από όλα ως άνθρωποι.  Από εκεί και πέρα για να προχωρήσουν σωστά τα πράγματα, ξέρουμε ότι η πίεση που δέχεται η χώρα είναι τεράστια, χρειάζεται οργάνωση, προσήλωση στις διεθνείς πρακτικές.

Εδώ κάποιοι προσπαθούν να μπερδέψουν τα ξερά με τα χλωρά. Έχουμε πρόσφυγες αλλά έχουμε και διακινητές και άλλους που έρχονται παράνομα χωρίς να είναι πρόσφυγες”.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΞΗ ΣTO MEGA (Από το 13:40)

Μια μέρα με τους πρόσφυγες στο Ελληνικό (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.