Ποιες είναι οι μονώσεις που περιλαμβάνει ένα κτίριο




Παρακάτω θα αναλύσουμε συνοπτικά και με πολύ απλά λόγια του τύπους των μονώσεων και τα σημεία που λαμβάνουν μέρος αυτές οι εφαρμογές σε μια οικοδομή.

Ξεκινώντας από τα θεμέλια και καταλήγοντας στην ταράτσα είναι αρκετα τα τρωτά σημεία μιας οικοδομής που θα πρέπει να επενδυθούν με μόνωση.

Δείτε τους πιο συνηθισμένους τρόπους για μονώσεις σε κτίρια και τα υλικά:

1. Μονώσεις θεμελίων



Οι μονώσεις στα θεμέλια μιάς κατασκευή είναι πρωταρχικής σημασίας για την σωστή λειτουργία του φέροντος οργανισμού.

Συνήθως στεγανοποιούνται με ασφαλτικά πισσοειδή υλικά, τσιμεντοειδή αρνητικών πιέσεων και μεμβράνες – ασφαλτόπανα.

2. Μονώσεις τοιχίων υπογείου

Οι τοίχοι των υπογείων είναι τα σημεία που δέχονται την περισσότερη υγρασία με συνέπεια από το έδαφος και θα πρέπει οπωσδήποτε να μεριμνήσουμε για την σωστή θερμομόνωση και στεγανοποιηση τους.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε αυτες τις εφαρμογές για θερμομόνωση είναι συνήθως ή εξηλασμένη πολυστερίνη. Η στεγανοποίηση τους μπορεί να γίνει με ασφαλτόπανα ή και με τσιμεντοειδή υλικά.

3. Μονώσεις παρτεριών και ζαρντινιερών

Είναι απαιτητό να τοποθετείται στεγανοποίηση σε παρτέρια και φυτεμένα σημεία διότι υπάρχει μόνιμη παρακράτηση νερου και κίνδυνος εισχώρησης υγρασίας σε νευραλγικά σημεία της οικοδομής.

Αρχικά θα πρέπει να υπάρχει υδρορροή για εκτόνωση των νερών και οι κλίσεις του δαπέδου να οδηγούν τα νερά σε αυτή την κατεύθυνση.

Συνήθως αυτές οι μονώσεις περιλαμβάνουν τσιμεντοκονιάματα ρύσεων και διπλές αντιριζικές μεμβράνες σε συνδυασμό με τσιμεντοειδή αρνητικών πιέσεων. Επίσης τοποθετούνται ειδικά φίλτρα αποστράγγισης και γεωύφασμα μαζί με χαλίκι.

4. Μονώσεις μπαλκονιών και βεράντας

Αν δεν μονωθεί εξαρχής μία τέτοια επιφάνεια και ακολουθήσει η τελική επίστρωση με πλακάκι, σίγουρα το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το να μονώναμε πριν τις επιφάνειες. Θα μπούμε στην ψυχοφθόρα διαδικασία να ξηλώσουμε τα πλακάκια και να επαναλάβουμε όλες τις εργασίες.

Οι εφαρμογές που γίνονται συνήθως πριν την επικόλληση πλακιδίων περιλαμβάνουν τσιμεντοκονίες με αρνητικών πιέσεων πρόσμικτα, υαλόπανα και ακρυλικά στεγανωτικά. Προορίζονται για συμβατική μόνωση – στεγάνωση και προτείνεται η απευθείας επικόλληση πλακιδίων πάνω σε αυτά.

5. Μονώσεις τοίχων – Θερμοπρόσοψη

Αυτές οι εφαρμογές έχουν γίνει γνωστές στην Ελλάδα τα τελευταία 10 έτη και έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση τα 2-3 τελευταία χρόνια. Το εξοικονομώ κατοίκων είναι ίσως ένα μεγάλο κίνητρο για τους ενδιαφερόμενους.

Στις εργασίες αυτές συνήθως ζητείται η θερμική αντίσταση των συστημάτων να είναι μεγαλύτερη από R = 1,8. Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται θερμομονωτικό υλικό πάχους 7 εκατοστών για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι εφαρμογές με μονώσεις εξωτερικών τοίχων περιλαμβάνουν υλικά όπως xps & eps, κόλλες και πολυεστερικά πλέγματα, σιλικονουχοι σοβάδες, βύσματα στήριξης, γωνιόκρανα κ.α

6. Μονώσεις ταρατσών

Οι πιό διαδεδομένες και γνωστές στο ευρύ κοινό εφαρμογές. Υπάρχει πληθώρα και εναλλακτικοί τύποι από μονώσεις ταρατσών στον ελληνικό χώρο.

Μερικοί από αυτούς είναι η συμβατική μόνωση, η ανεστραμμένη, ελαφρού τύπου και αναφέρονται σε θερμομόνωση ταρατσών.

Στεγανωτικά υλικά που περιλαμβάνονται σε αυτές τις εφαρμογές είναι τα ασφαλτόπανα που διατίθενται σε διαφορετικούς τύπους και πάχη, οι μεμβράνες pvc, τα υαλουφάσματα, ασφαλτικά, επαλειφόμενα υβριδικά και πολυουρεθάνης, πολυουρία, TPO.

Κονιάματα που θα συναντήσουμε στις μονώσεις είναι τα ελαφρά μπετά όπως το περλομπετόν, αφρομπετόν, θερμομπετόν κ.α.

Βαρέως τύπου κονιάματα είναι οι τσιμεντοκονίες και το μπετόν.

Στα θερμομονωτικά υλικά συναντούμε το διογκωμένο και το εξηλασμένο πολυστυρένιο σε μορφή πλακών και σε διαφορετικά πάχη και τύπους. Επίσης υπάρχει η ψεκαστή πολυουρεθάνη και οι θερμομονωτικές πλάκες ανεστραμμένης θερμομόνωσης.

7. Μονώσεις μπάνιων

Οι εφαρμογές μονώσεων στα μπάνια και πριν την επικόλληση των τελικών επιφανειών κρίνεται απαραίτητη.

 Η συνεχή υγρασία και το φορτίο των νερών σε πλακάκια και δάπεδα απαιτούν την στεγανοποίηση των επιχρισμάτων με επαλειφόμενα υλικά ή ακόμα και με τσιμεντοειδή προκειμένου να δημιουργηθεί μία στεγανολεκάνη προστασίας. Επίσης οι κόλλες των πλακιδίων όπως και ο στόκος θα πρέπει να εμπλουτιστούν με ενισχυτικά στεγανωτικά.

8. Μονώσεις σε πισίνες

Απαραίτητη εφαρμογή μόνωσης σε πισίνες είναι η υγρομόνωση.

Περιλαμβάνει συνήθως στεγανωτικά τσιμεντοειδή και ελαστικά επιχρίσματα ή ακόμα και μεμβράνες από καουτσούκ.

Είναι απαραίτητο τα υλικά να είναι συγκεκριμένα για αυτον τον σκοπό, με αντοχές σε μονιμη παρακράτηση νερου με φορτίο, αντοχές στο χλώριο και στα διάφορα καθαριστικά του νερού.

9. Μονώσεις σε δεξαμενές νερού

Οι μονώσεις σε δεξαμενές πόσιμου νερού απαιτούν υλικά με τα συγκεκριμένα πρότυπα.

 Σε άλλες δεξαμενές από μπετόν χρησιμοποιούνται επι τω πλείστων τσιμεντοειδή αρνητικών πιέσεων και κονιάματα με στεγανωτικά σε μορφή τσιμέντου.

Στις δεξαμενές μπορεί να υπάρχει παρακράτηση νερών αλλά δεν υπάρχει εκθεση των στεγανωτικών υλικών στην ηλιακή ακτινοβολία με συνέπεια να αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής της εφαρμογής.

Δείτε περισσότερα για τις μονωσεις εδώ: Μονώσεις ταρατσών Monotica

Μονώσεις Monotica – Μονώσεις ταρατσών

Μυριοφύτου 30, Αιγάλεω τ.κ 12242, GR

τηλ. 2102381855

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.