Αντώνης Ρέλλας: “Το ρίσκο που πήρε ο Γιώργος και του στοίχησε τη ζωή το παίρνουμε όλα τα ανάπηρα άτομα καθημερινά”




Με μία ανάρτηση στο Facebook ο γνωστός σκηνοθέτης και ανάπηρος ακτιβιστής, Αντώνη Ρέλλας, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 40χρονου Γιώργου, που βρήκε τραγικό θάνατο όταν παρασύρθηκε το βράδυ της Κυριακής (20/8) με το αμαξίδιό του και τα δύο του σκυλιά, από ΙΧ με οδηγό έναν 87χρονο, στην παραλιακή Αθηνών – Σουνίου.

“Το ρίσκο που πήρε ο Γιώργος και του στοίχησε τη ζωή το παίρνουμε όλα τα ανάπηρα άτομα καθημερινά.
Οι πόλεις μας είναι σχεδιασμένες για το ανθρωπομετρικό πρότυπο της κανονικότητας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ρισκάρουμε αν θέλουμε να ζήσουμε όπως οι μη ανάπηροι” γράφει ο Αντώνης Ρέλλας.

Δείτε την ανάρτησή του:

“Ο Γιώργος ήταν ένας δραστήριος ανάπηρος και συνήθως συναντιόμασταν σε καλλιτεχνικές δράσεις που ήταν προσβάσιμες.
Χαμογελαστός και λιγομίλητος.
Αντιμετώπιζε τα καθημερινά εμπόδια που έχουμε όλα τα ανάπηρα άτομα στην καθημερινότητα μας με πείσμα.
Χθες το βράδυ ο Γιώργος επέστρεψε από την βόλτα του με τα δυο spitz του και τον παρέσυρε αυτοκίνητο.
Σκοτώθηκε ακαριαία και μαζί του το ένα από τα δυο σκυλιά του.
Το ρίσκο που πήρε ο Γιώργος και του στοίχησε τη ζωή το παίρνουμε όλα τα ανάπηρα άτομα καθημερινά.
Οι πόλεις μας είναι σχεδιασμένες για το ανθρωπομετρικό πρότυπο της κανονικότητας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ρισκάρουμε αν θέλουμε να ζήσουμε όπως οι μη ανάπηροι.
Καθημερινά βγαίνουμε στο οδόστρωμα με τα αμαξίδια μας διότι δεν υπάρχουν πεζοδρομία για να κυκλοφορήσουμε και όσα υπάρχουν είναι ακατάλληλα για να μετακινηθείς με αμαξίδιο.
Τα ανάπηρα άτομα αποτελούμε το 15% της κοινωνίας και αν υπολογίσουμε και τα εμποδιζόμενα πρόσωπα αγγίζουμε το 50%.
Αν στην καθημερινότητα δεν μας συναντάτε δεν συμβαίνει εξαιτίας της βλάβης στο σώμα μας αλλά του τρόπου που έχουν δομηθεί οι κοινωνίες μας και μας αποκλείουν από την κοινωνική αλληλεπίδραση.
Αν ακούσετε σήμερα στα ΜΜΕ ότι την ευθύνη του δυστυχήματος έχει αποκλειστικά ο υπερήλικας οδηγός και η υπερβολική ταχύτητα ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΟΛΗ την αλήθεια.
Η έλλειψη προσβασιμότητας σκοτώνει.
Τα ειλικρινή μου



Σκηνοθέτης

Ανάπηρος ακτιβιστής

και στην Ειρήνη.
Αντίο, Γιώργο.
ΥΓ: λανθασμένα αναφέρουν ότι ο Γιώργος κινούνταν με «ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο». Ο Γιώργος ήταν με χειροκίνητο αμαξίδιο στο οποίο τοποθετούσε προαφαιρούμενο εμπρόσθιο μηχανισμό ηλεκτροκίνησης.
ΥΓ2: το συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας, υπαγόμενο στον Πρωθυπουργό, η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, νιώθει την ανάγκη να τοποθετηθεί για το ζήτημα;
Τουλάχιστον τα ανάπηρα μέλη του;”

Την ίδια ώρα, ραγίζει καρδιές το μήνυμα της συντρόφου του αδικοχαμένου 40χρονου στο Facebook με το οποίο αποχαιρετά τον «άγγελό» της…

«Αγαπάκι μου, υπήρξες στη ζωή μου ο καλός μου άγγελος και τώρα, εξαιτίας ενός ασυνείδητου οδηγού, θα γίνεις κανονικός άγγελος. Έχασε ο κόσμος ένα από τα πιο όμορφα χαμόγελα που έχω δει και ένα από τα πιο καθαρά βλέμματα μέσα από τα πιο γλυκά μάτια που μπορεί να έχει άνθρωπος. Ο κόσμος έχασε ένα από τα ωραιότερα πλάσματα μέσα κι έξω. Σ’ ευχαριστώ για όλα. Σ’ αγαπώ πολύ και, όπως σου έχω ξαναπεί, για πάντα. Θα ζεις μέσα στην καρδιά μου».

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 40χρονος μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο Ασκληπείο Βούλας όπου και κατέληξε. Τα σκυλιά που ήταν πάντα βόλτα μαζί του τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε Κτηνιατρικό Κέντρο. Το ένα δεν τα κατάφερε και πέθανε.

Όπως αναφέρει το newsit.gr, ο ηλικιωμένος, κάτοικος Πεύκης με καταγωγή από την Θεσπρωτία, στις 22:25 οδηγούσε επί της Λ. Αθηνών-Σουνίου με κατεύθυνση προς Αθήνα. Φθάνοντας περίπου 300 μέτρα μετά τη διασταύρωσή της με την οδό Μπαρακού (250 μέτρα μετά το Ribas), συγκρούστηκε με το κινούμενο επί της δεξιάς λωρίδας του οδοστρώματος αναπηρικό αμαξίδιο, το οποίο οδηγούσε ο 40χρονος από τη Γλυφάδα με αποτέλεσμα, να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Προανάκριση για το συμβάν διενεργείται από το Α’ Τμήμα Τροχαίας Ν/Α Αττικής. Για τον 40χρονο παραγγέλθηκε νεκροψία – νεκροτομή, ενώ για τον 87χρονο οδηγό του οχήματος ελήφθη ποσότητα αίματος και ούρων προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχε καταναλώσει αλκοόλ ή άλλες τοξικές ουσίες.

Ο οδηγός σύμφωνα με την Αστυνομία συνελήφθη για παράβαση των άρθρων 28 και 302 του Π.Κ., αλλά αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν εντολής του Εισαγγελέα Πλημ/κων, ενώ όπως επισημαίνεται δεν εξακριβώθηκε η χρήση ζωνών ασφαλείας ή άλλων προστατευτικών μέσων από τους εμπλεκόμενους.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.