Ίδρυμα Ευγενίδου: Εγκαίνια επετειακής έκθεσης παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου




Η επετειακή έκθεση με τίτλο «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα», που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», ανοίγει τις πύλες της στο κοινό την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021!

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία αυστηρά περιορισμένου αριθμού προσκεκλημένων, στις 8 Ιουνίου 2021, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η έκθεση παρουσιάζει μέσα από 125 αρχειακά τεκμήρια και μουσειακά κειμήλια (πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά), την ελληνική Ιστορία που είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα, την εποποιία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, παράλληλα με την πολεμική μαεστρία και την ικανότητα των Ελλήνων στο θαλάσσιο εμπόριο.

Τα αρχειακά τεκμήρια πλαισιώνονται από καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές και τρισδιάστατα μοντέλα πολεμικών πλοίων που έλαβαν μέρος στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, τα οποία κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο του Έργου ΝΑΥΣ με συντονιστή το Ίδρυμα Ευγενίδου και επιστημονικό υπεύθυνο τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Επίσης, ψηφιακές και εικονικές εφαρμογές δημιούργησε το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΙΠΤΗΛ) μέσω του Έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821.



Λίγα λόγια για την έκθεση

Με το ξέσπασμα της Επανάστασης σπουδαίοι καραβοκύρηδες, θαλασσινοί πολεμιστές, οι Έλληνες ναυτικοί προσφέρουν τον στόλο και τα χρήματά τους συνδέοντας τον εμπορικό πλούτο και την ναυτική ισχύ με τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Επιχειρείται η ένταξη των προσώπων, των πρωταγωνιστών του Ναυτικού Αγώνα του 1821, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο συνθηκών και σχέσεων που καθοδηγεί τις επιλογές και τις πράξεις τους.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε έξι ενότητες και παρουσιάζει χρονολογικά και θεματικά την ελληνική Ναυτιλία πριν και κατά το ξέσπασμα της Επανάστασης, το θεσμικό περιβάλλον της ναυσιπλοΐας, τις σημαντικότερες πολεμικές επιχειρήσεις, τον ελληνικό στόλο (πολεμικό και εμπορικό), τις καταδρομικές επιχειρήσεις, την πειρατεία και το Θαλάσσιο Δικαστήριο αλλά και τις εμβληματικές προσωπικότητες του Ναυτικού Αγώνα.

Από τα τρία μικρά νησιά, τους “θαυμασίους σκοπέλους” του Κάλβου, αναδείχθηκαν τα λαμπρά εκείνα καράβια των Καπεταναίων και οι εκλεκτοί ναύτες που εμπνέουν μέχρι σήμερα με την τόλμη των θριάμβων τους στις ελληνικές θάλασσες. Υλικό για την Έκθεση παραχωρήθηκε από  το Archivio di Stato της Νάπολης αλλά και από την ιδιωτική συλλογή των Δημήτρη και Ανδρονίκης Κωστοπούλου. Τα μουσειακά κειμήλια της έκθεσης προέρχονται από τα ΓΑΚ-Ύδρας.

Την επιστημονική ευθύνη της έκθεσης έχει ο Πρόεδρος των Γενικών Αρχείων του Κράτους και καθηγητής Ιστορίας Νίκος Καραπιδάκης. Το σενάριο και την συγγραφή των κειμένων επιμελήθηκε η επιστημονική σύμβουλος της έκθεσης, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (Ι.Τ.Ε.) και καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας, Τζελίνα Χαρλαύτη. Την εποπτεία υλοποίησης της έκθεσης είχαν οι Αμαλία Παππά (Aναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, Γ.Α.Κ.) και Νίκος Θωμαΐδης (Υπεύθυνος Συνεδρίων Ι.Ε.).

Η αρχιτεκτονική μελέτη και κατασκευή πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία “Architectonofilia” και η δημιουργία της μουσικής σύνθεσης «Θάνατός δε επικυριαρχίαν απώλεσεν» που πλαισιώνει την έκθεση, ανήκει στον συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Δημήτρη Πετσετάκη (Μέλος του ΣΕΣΗΜ).

Ο επετειακός κατάλογος της Έκθεσης και η Ειδική Έκδοση «εβγήκαμεν εις τα πανία», που αφορά στο Ημερολόγιο των εκστρατειών του πλοίου “Μιλτιάδης”, υλοποιήθηκαν με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και του Ιδρύματος Μποδοσάκη, αντίστοιχα, προς τα ΓΑΚ.΄

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ
H έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 9.06.2021 έως τις 31.03.2022 στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).
Ώρες υποδοχής κοινού: Τετάρτη έως Κυριακή 12:00-20:00 (τελευταία είσοδος 19:15), έως 8 άτομα ανά ώρα. Δευτέρα & Τρίτη κλειστά.
Ομαδικές Ξεναγήσεις: Τετάρτη έως Κυριακή 12:30 και 18:30, διάρκεια επίσκεψης: 1 ώρα, αριθμός ατόμων κάθε ομάδας: 8 άτομα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη για την επίσκεψή σας, είτε περιλαμβάνει ξενάγηση είτε όχι. Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα 210 9469663, 210 9469662, 210 9469683, 210 9469620, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9:30-16:30.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου λαμβάνει και τηρεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας και προστασίας όπως αυτά ορίζονται από τις αρμόδιες κρατικές υγειονομικές αρχές την τρέχουσα περίοδο.
Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική τους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου και καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψής σας.
Κατά την προσέλευση των επισκεπτών πραγματοποιείται ανέπαφη θερμομέτρηση.
Οι επισκέπτες πρέπει να τηρούν την επιβαλλόμενη απόσταση 2 μέτρων ο ένας από τον άλλον.
Στις ομαδικές επισκέψεις ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 8 άτομα.
Οι επισκέπτες πρέπει να φροντίζουν την υγιεινή των χεριών τους. Υγρό αντισηπτικό χεριών διατίθεται στους χώρους του Ιδρύματος.

Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία και οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών ευπρόσδεκτοι. Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή και Χειλεανάγνωσης κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα (SMS) στο τηλέφωνο 6985 903381 ή στο e-mail: [email protected].

«Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 

1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα»

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Μία επέτειος που γιορτάζεται με περισσή λαμπρότητα μέσα από δράσεις και εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με αφορμή τον εορτασμό για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, το Ίδρυμα Ευγενίδου συνδιοργανώνει με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους την Επετειακή Έκθεση «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης.  1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα». Η επιλογή δεν είναι τυχαία, αφού το Ίδρυμα Ευγενίδου έχει συνδέσει άρρηκτα την ιστορία του τόσο με τη ναυτιλία όσο και τη ναυτική εκπαίδευση.

Η Επετειακή Έκθεση που φιλοξενείται στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι αφιερωμένη στον ναυτικό αγώνα των Ελλήνων, των καραβοκυραίων εκείνων που μετέτρεψαν τα εμπορικά τους πλοία σε πολεμικά αγωνιζόμενοι και οι ίδιοι με γενναιότητα, αποφασιστικότητα και φιλοπατρία. Διοργανώνεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021 και περιλαμβάνει 6 θεματικές ενότητες. Ο επισκέπτης ακολουθώντας την αλληλουχία των ιστορικών γεγονότων  από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, γίνεται κοινωνός του μεγέθους αλλά και της συμβολής των ηρωικών μορφών που αναδείχθηκαν μέσα από τον ένοπλο Αγώνα.

Έννοιες όπως αυταπάρνηση, θάρρος, δίψα για ελευθερία είναι διάχυτες και πλημμυρίζουν το Περιστύλιο του δευτέρου ορόφου του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου φιλοξενείται η Επετειακή Έκθεση. Τεκμήρια, μουσειακά κειμήλια και σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές ενώνουν το παρελθόν με το παρόν συνθέτουν μία δυνατή εικόνα, την εικόνα του Έλληνα που αγωνίστηκε για την Ελευθερία του. Η περιήγηση στην έκθεση είναι μία ζωντανή θύμηση των μεγάλων αγώνων που έδωσαν οι Έλληνες στη θάλασσα.

Στο πλαίσιο του Έργου ΝΑΥΣ με συντονιστή το Ίδρυμα Ευγενίδου και επιστημονικό υπεύθυνο τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), έχουν αναπτυχθεί με τεχνολογίες αιχμής τα εκθέματα σχετικά με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου.  Ο επισκέπτης, μέσω του εξοπλισμού VR που υπάρχει στην έκθεση, μπορεί να περιηγηθεί εικονικά πάνω στο κάθε πλοίο και να έρθει σε επαφή με λεπτομέρειες από τη ναυμαχία. 

Η τόσο σημαντική αυτή έκθεση έχει ως κύριο στόχο την ανάδειξη της συμβολής της ναυτιλίας, ως δύναμης ανατροπής, αλλά και του σημαντικού  ρόλου που η τελευταία διαδραμάτισε στην επιτυχή έκβαση της ελληνικής επανάστασης.

Όπως θα διαπιστώσει ο επισκέπτης, τα τεκμήρια της Έκθεσης πλαισιώνονται και από ιδιαίτερα καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές, οι οποίες δίνουν την δυνατότητα για μια εξαιρετικά βιωματική προσέγγιση. Έτσι συνδυάζεται η ιστορική προσέγγιση με τη σύγχρονη ματιά, αλλά και η παράδοση με την καινοτομία.

Από τις 9 Ιουνίου  και το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί από κοντά την Έκθεση και θα έχει έτσι την ευκαιρία να βιώσει μία πραγματικά μοναδική εμπειρία μέσω της προβολής των αρχειακών τεκμηρίων, των μουσειακών κειμηλίων και των ψηφιακών εφαρμογών.

Το περιεχόμενο αλλά και ο τρόπος παρουσίασης της Επετειακής Έκθεσης αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την πίστη των Ελλήνων στη δύναμη της θάλασσας και στις μοναδικές εμπειρίες και δυνατότητες που προσφέρει για ελευθερία.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.