Mαρία Ανδρούτσου: Αλαζονική, κίτρινη και συκοφαντική η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης




H δήμαρχος Αγίου δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, χαρακτηρίζει κίτρινη συκοφαντική και αλαζονική την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης που αναφέρει ότι η δημοτική αρχή αποκρύπτει περιστατικά Covid-19, σε εργαζομένους, για να μην πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Δείτε αναλυτικά τι λέει η δήμαρχος:

Η Λαϊκή Συσπείρωση, μας έχει συνηθίσει σε αλαζονικές ανακοινώσεις, που υπογράφει ως η μοναδική παράταξη που εκπροσωπεί και μάχεται για τα συμφέροντα των πολιτών και των εργαζομένων του Δήμου Αγίου Δημητρίου.

Σε τελευταία της ανακοίνωση όμως ξεπερνάει κάθε όριο αντιπολιτευτικής δεοντολογίας, προσφεύγει σε μεθόδους «κίτρινου τύπου», αναγορεύει τις «φημολογίες» σε βάση της πολιτικής της αντιπαράθεσης και, για να δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση, βάζει και λίγη ωμή και απροκάλυπτη συκοφαντία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Η δημοτική αρχή επιλέγει να αποκρύψει τα περιστατικά Covid-19 για να μην πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων».

Αναγορεύει δηλαδή τη Δημοτική Αρχή σε συνειδητό εχθρό των εργαζομένων του Δήμου!



Αν η Λαϊκή Συσπείρωση ενδιαφερόταν πραγματικά για τους/τις εργαζόμενους/ες και όχι απλά για να επιτεθεί στη Δημοτική Αρχή, θα μπορούσε να ζητήσει από τις υπηρεσίες του Δήμου όλα τα στοιχεία που υπάρχουν –και φυσικά δεν αποκρύπτονται– μέσα από όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και όχι να βγάζει έωλες καταγγελτικές ανακοινώσεις.

Ποια είναι η αλήθεια

Όλες οι Διευθύνσεις του Δήμου, για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της πανδημίας Covid-19, ακολουθούν ανελλιπώς τα πρωτόκολλα και τις ενέργειες που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ, σε συνεργασία και με την καθοδήγηση του Ιατρού Εργασίας του Δήμου.

Το αποτέλεσμα είναι, το προσωπικό του Δήμου Αγίου Δημητρίου να εργάζεται σε ένα περιβάλλον που, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών, μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα ασφαλές. Αυτό αποδεικνύουν άλλωστε και τα καταγεγραμμένα περιστατικά.

Ειδικά για την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, στην οποία μεγάλος αριθμός εργαζομένων παρέχει τις υπηρεσίες του κάτω από δύσκολες συνθήκες, τα περιστατικά κρουσμάτων Covid-19, έως το τέλος Μαρτίου 2021, έχουν ως εξής:

  • 3 άτομα έχουν βρεθεί θετικά στον κορωνοϊό, από επαφές εκτός Υπηρεσίας.
  • 15 άτομα έχουν βρεθεί αρνητικά στον κορωνοϊό, ύστερα από έλεγχο καθ’ υπόδειξη του Ιατρού Εργασίας, λόγω επαφής με πιθανό κρούσμα.
  • Από τα ανωτέρω περιστατικά, 13 άτομα παρέμειναν σε καραντίνα καθ’ υπόδειξη του Ιατρού Εργασίας και συγκεκριμένα:
  • 3 άτομα με θετικό αποτέλεσμα τεστ.
  • 4 άτομα λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα εκτός εργασιακού χώρου (αρνητικό αποτέλεσμα τεστ).
  • 6 άτομα λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός εργασιακού χώρου (αρνητικό αποτέλεσμα τεστ).

Τονίζεται ότι οι παραπάνω ενέργειες είναι σύμφωνες και ακολουθούν πιστά το πρωτόκολλο και τις διαδικασίες που ορίζει ο ΕΟΔΥ και όλες γίνονται κατόπιν ενημέρωσης, συνεννόησης και κατευθύνσεων από τον Ιατρό Εργασίας του Δήμου.

Επιβεβαιώνεται η υψηλή αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και τηρούνται από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, καθώς τα κρούσματα που έχουν παρουσιαστεί προέρχονται αποκλειστικά από επαφές εκτός Υπηρεσίας των υπαλλήλων και δεν οφείλονται σε συναναστροφές στον εργασιακό χώρο.

Αποτέλεσμα των καλών πρακτικών και ενεργειών που ακολουθούνται, μετά την πληροφόρηση για υποψία κρούσματος, είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει διασπορά των κρουσμάτων αυτών σε συνάδελφους εντός της Υπηρεσίας.

Ενδεικτικά, αναφέρω τα μέτρα που λαμβάνονται:

  • Γίνονται αυστηρές συστάσεις και ελέγχεται η χρήση μάσκας από το όλο το προσωπικό.
  • Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις και να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.
  • Οι χώροι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος καθαρίζονται συνεχώς με απολυμαντικά απορρυπαντικά.
  • Τα οχήματα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας, αλλά και της Δημοτικής Συγκοινωνίας, που μεταφέρουν καθημερινά πολίτες, καθαρίζονται με απολυμαντικά απορρυπαντικά καθημερινώς μετά τη αλλαγή κάθε βάρδιας/δρομολογίου.

Επίσης, στο ευαίσθητο Τμήμα Υγείας & Πρόνοιας, τηρούνται με αυστηρότητα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πάντα με την καθοδήγηση και σε συνεργασία με τον Ιατρό Εργασίας του Δήμου.

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες αιχμής του τμήματος εργάζονται σε διαφορετικές ομάδες, διαφορετικούς χώρους και διαφορετικά ωράρια για προληπτικούς λόγους. Επίσης ένα μέρος του προσωπικού που το επιτρέπει το αντικείμενό του, εργάζεται εξ αποστάσεως (από την οικία του).

Στην Υπηρεσία παρουσιάσθηκαν ορισμένα ύποπτα κρούσματα Covid-19 καθώς και ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Άμεσα, σε όλες τις περιπτώσεις, τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών:

  • Ενημερώθηκε ο ιατρός εργασίας, ο αντιδήμαρχος και το τμήμα προσωπικού.
  • Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες οδηγίες περιορισμού του προσωπικού στην  οικία του για το  χρονικό  διάστημα που προβλέπουν οι οδηγίες.
  • Έγινε ιχνηλάτηση και καταγραφή των άμεσων και έμμεσων επαφών.
  • Δημιουργήθηκε πλάνο και αντίστοιχα βήματα αντιμετώπισης των περιπτώσεων σε συνεργασία και με οδηγία πάντα του Ιατρού Εργασίας του Δήμου.
  • Υποβλήθηκαν μετά από οδηγία του Ιατρού Εργασίας σε ειδικό τεστ με έξοδα της υπηρεσίας, όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες (πιθανό κρούσμα, ύποπτο κρούσμα, βεβαιωμένο κρούσμα κ.λπ.), στο συνεργαζόμενο με το Δήμο ειδικευμένο εργαστήριο.
  • Έγινε η ανάλογη απολύμανση των χώρων εργασίας που παρουσιάστηκαν τα πιο πάνω αναφερόμενα κρούσματα.
  • Όλοι οι εργαζόμενοι καλύφθηκαν υπηρεσιακά με ειδική άδεια από τον Ιατρό Εργασίας.
  • Επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείου Υγείας οι εργαζόμενοι/ες στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είχαν τη δυνατότητα εμβολιασμού κατά προτεραιότητα, μετά από δήλωσή τους (εμβολιάστηκαν 2 άτομα από τα 10).

Τέλος, με ανάλογες ενέργειες αντιμετωπίστηκαν και τα περιορισμένα σε αριθμό ύποπτα περιστατικά που εντοπίστηκαν στις δομές των Παιδικών Σταθμών (3 θετικά κρούσματα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας) και στις Υπηρεσίες του Δήμου που στεγάζονται στο δημαρχιακό μέγαρο, χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις για την ασφάλεια του συνόλου των εργαζομένων.

Η προστασία της υγείας, υγιεινής και ασφάλειας, τόσο του προσωπικού όσο και των πολιτών που είναι αποδέκτες των υπηρεσιών του Δήμου, αποτελεί αντικείμενο αδιαπραγμάτευτης και υψίστης προτεραιότητας για τη Δημοτική Αρχή και αποδεικνύεται με έργα και δράσεις καθημερινά.

Η Δήμαρχος
Μαρία Ανδρούτσου

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.