Το οικοδομικό φαινόμενο στα Νότια Προάστια της Αθήνας




Εδώ και έναν περίπου χρόνο παρατηρείται έντονα αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα λόγω της αυξημένης ζήτησης σε νεόδμητα ακίνητα που αναγείρονται στα Νότια Προάστια, και ειδικότερα στις περιοχές του Παλαιού Φαλήρου και του Αλίμου, περιοχές που βρίσκονται στον παραλιακό άξονα μεταξύ του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η εξήγηση είναι προφανής για όποιον έχει ζήσει την εξέλιξη της οικοδομικής προσφοράς-ζήτησης σε συνδυασμό και με την οικοδομική δραστηριότητα.

Οι περιοχές αυτές αποτέλεσαν περιοχές που επλήγησαν λιγότερο σε σχέση με άλλες περιοχές της Αττικής, λόγω της σταθερά αυξανόμενης ζήτησης που δημιουργήθηκε κατά την κρίση, ή μάλλον πιο σωστά διατυπωμένο, τη διαμορφωμένη νέα επαγγελματική κατάσταση. Όποιος προσαρμόστηκε στα νέα αυτά δεδομένα, κυμάνθηκε από την απλή επιβίωση μέχρι την επιτυχή ανάπτυξη και κερδοφορία. Οι ανακαινίσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την τελευταία ειδικά πενταετία βοήθησαν αρκετές εταιρίες ή ελεύθερους επαγγελματίες να είναι σήμερα ενεργοί και κάποιοι αρκετά επιτυχημένοι έχοντας ένα σημαντικό αριθμό έργων, με απόλυτη συνέχεια, χωρίς διακοπή ή αλλαγή, και με μεγαλύτερο κέρδος τον επαγγελματισμό και την αξιοπιστία.

Εμφανίστηκαν πολλοί, κυρίως Κινέζοι, οι οποίοι επιθυμώντας την απόκτηση της περιβόητης Golden Visa με μόνη προϋπόθεση την αγορά ακινήτου αξίας συμβολαίου μεγαλύτερης των 250.000 €, συν 3% φόρος μεταβίβασης, προχώρησαν στις ανάλογες ενέργειες, με παλαιά ή μεταχειρισμένα ακίνητα. Τα επιθυμητά ακίνητα αυτά ξεκίνησαν να πωλούνται σε τιμές που έφταναν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και λιγότερο από 1.000 €/τμ, σε σημεία πολύ κοντά στην θάλασσα. Η αυξημένη ζήτηση τέτοιων ακινήτων, δηλαδή με φόρο μεταβίβασης 3%, και όχι φυσικά με τον επιβαλλόμενο ΦΠΑ 24% των νεόδμητων, οδήγησε σε μια σημαντική αύξηση στις τιμές των παλαιών και μεταχειρισμένων ακινήτων. Η εμπορική τους αξία σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα στην τελευταία διετία.

Το θεμελιώδες θεώρημα της δράσης-αντίδρασης εφαρμόστηκε πιστά ακόμα μια φορά. Ως αντίδραση χαρακτηρίζεται η αύξηση της τάσης για αναζήτηση νεόδμητων ακινήτων, αφού η οικονομική ψαλίδα μεταξύ παλαιών-μεταχειρισμένων και νεόδμητων έχει κλείσει σημαντικά. Η διαφορά στις τιμές τους έχει μειωθεί τόσο ώστε ο κόσμος να κοιτά και να προτιμά τα νεόδμητα ακίνητα, έναντι των παλαιών-μεταχειρισμένων, τα οποία καταλήγουν σε αλλοδαπούς, οι οποίοι μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις δε μένουν οι ίδιοι, αλλά τα ενοικιάζουν σε ενδιαφερόμενους από την τοπική αγορά, εξασφαλίζοντας ποιοτικούς ενοικιαστές, που είναι πρόθυμοι να ενοικιάσουν. Ή σε άλλες περιπτώσεις επιδιώκουν το AirBnB, για μεγαλύτερες αποδόσεις.



Το χαρακτηριστικό είναι το εξής ένα ενιαίο: από την ημέρα της αγοράς αυτών των ακινήτων, ξεκινάει και η απόσβεση τους για τον αγοραστή-επενδυτή, με απόδοση πολύ παραπάνω από ικανοποιητική σε πολλές περιπτώσεις. Πηγή: «ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ»

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.