Τηλεδιάσκεψη Θεοδωρικάκου με ΣΠΑΥ και εθελοντές – Οι δέκα δράσεις για την προστασία του Υμηττού




Τα γραφεία του ΣΠΑΥ στην Ηλιούπολη επισκέφθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος και μαζί με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Γιάννη Κωνσταντάτο, είχε τηλεδιάσκεψη με τους Δημάρχους που μετέχουν στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, καθώς και με εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής, προκειμένου να συζητήσουν το πρόγραμμα 10 δράσεων για την προστασία και ανάπτυξη του Υμηττού, το οποίο θα χρηματοδοτήσει εξ’ ολοκλήρου το Υπουργείο Εσωτερικών μέσα από το «Αντώνης Τρίτσης».

Ο υπουργός επί δύο ώρες συζήτησε με τους 42 μετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για το ειλικρινές ενδιαφέρον του για τη στήριξη του εθελοντικού κινήματος, καθώς -όπως επισήμαναν- είναι ο πρώτος υπουργός, που επισκέπτεται τα γραφεία του ΣΠΑΥ.

Απόφαση του κ. Θεοδωρικάκου είναι η ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων του Υμηττού και η ανάδειξη και προστασία του βουνού που επισκέπτονται χιλιάδες κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΠΑΥ, τον Υμηττό επισκέπτονται τα Σαββατοκύριακα περί το ένα εκατομμύριο κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, ενώ γύρω από το βουνό κατοικεί ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% του πληθυσμού της χώρας. Γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη στήριξης πρωτοβουλιών για την προστασία και ανάδειξή του.



Ο κ. Θεοδωρικάκος ενημερώθηκε από τον κ. Κωνσταντάτο και τους μετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη για το έργο που έχει γίνει από τον ΣΠΑΥ με την καταγραφή των μονοπατιών, των πυροφυλακίων, τις δεξαμενές ύδατος για την πυροπροστασία, αλλά και για τα προβλήματα που υπάρχουν με την έλλειψη εξοπλισμού στις εθελοντικές ομάδες, τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως, με τη γραφειοκρατία, καθώς και τα οικονομικά προβλήματα στην προσπάθεια που κάνουν για την προστασία του μοναδικού αυτού πνεύμονα πρασίνου για την πρωτεύουσα.

Στους 11 Δήμους που βρίσκονται γύρω από τον Υμηττό δραστηριοποιούνται 14 εθελοντικές ομάδες, με περισσότερους από 300 εθελοντές.

Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε::

«Παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού σήμερα, την πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε με την πανδημία του κορωνοϊού, του αόρατου αλλά πολύ επικίνδυνου εχθρού που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι το σπουδαίο ρόλο των εθελοντών και του εθελοντισμού, των ανθρώπων που συμπαραστέκονται σε όσους έχουν περισσότερη ανάγκη σε πάρα πολλά μέτωπα την περίοδο αυτή, στη μάχη που δίνει το υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία, αλλά και στα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, που συμβάλλουν σε όλα τα κοινωφελή προγράμματα προκειμένου να στηριχθούν οι συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας, με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», αλλά και με άλλα προγράμματα στήριξης των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Επισκέπτομαι, σήμερα, τα γραφεία του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού, θαυμάσιου ορεινού όγκου, ο οποίος συνδέεται με τη ζωή και το ευ ζην εκατομμυρίων συμπολιτών μας. Είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τους πάνω από 300 εθελοντές που δίνουν μάχη για την προστασία του ορεινού όγκου, του πρασίνου, του δάσους, για τη δυνατότητα να το επισκέπτονται εκατοντάδες και χιλιάδες άνθρωποι και να απολαμβάνουν την ομορφιά της φύσης. Τους στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και έχουμε συζητήσει με τους 11 Δημάρχους, με τον Πρόεδρο του ΣΠΑΥ, τον Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης,  τον κύριο Κωνσταντάτο, ένα πρόγραμμα με 10 δράσεις και παρεμβάσεις, που θα αναβαθμίσουν τον ορεινό όγκο, θα υποστηρίξουν τις εθελοντικές ομάδες, θα ανασυγκροτήσουν όλο το σύστημα πολιτικής προστασίας και θα αναβαθμίσουν το σύνολο των υποδομών, ώστε ο Υμηττός να είναι ακόμα πιο όμορφος, να είναι προσβάσιμος σε εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια ανθρώπους που θέλουν να χαρούν τη φύση και το δάσος και να προσφέρει μια πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλους τους ανθρώπους.

Επιμένω, με την πλήρη στήριξη και συνεργασία των εθελοντικών οργανώσεων για τις οποίες είμαστε αποφασισμένοι να νομοθετήσουμε το επόμενο τρίμηνο θεσμοθετώντας, ενισχύοντας το εθελοντικό κίνημα, πιστοποιώντας τη δράση όλων εκείνων, οι οποίοι μετέχουν σε αυτές τις προσπάθειες, ώστε πολιτεία και εθελοντές να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Υμηττού.

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα χρηματοδοτήσει το σύνολο των δέκα δράσεων που προτείνει ο Σύνδεσμος για την προστασία και ανάπτυξη του Υμηττού με όσα χρήματα χρειαστεί κύριε Δήμαρχε, προκειμένου να ανταποκριθούμε σε αυτό το στόχο που αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας. Πρόκειται για χρήματα Δήμαρχε των πολιτών, προέρχονται από τη δική τους τσέπη, μέσω της φορολογίας και επιστρέφουν στους πολίτες για να ενισχύσουν την ποιότητα ζωής τους. Και αυτό, φυσικά, θα πρέπει να γίνει με όρους απόλυτης διαφάνειας, πράγμα για το οποίο είμαι απολύτως σίγουρος».

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ, Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, δήλωσε:

«Είναι ιστορική μέρα η σημερινή για τον ΣΠΑΥ, γιατί ένας κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης εξέφρασε την επιθυυμία την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού να επισκεφτεί τα γραφεία μας και να κάνουμε τηλεδιάσκεψη με τους 11 Δημάρχους των Δήμων του ΣΠΑΥ, υπολογίζεται ότι στους 11 Δήμους κατοικούν πάνω από 1,5 εκατομμύριο. Δηλαδή πάνω από το 10% του πληθυσμού της χώρας ζει γύρω από τον Υμηττό. Ήρθατε στον πυρήνα, στην καρδιά λειτουργίας του Συνδέσμου μας. Για εμάς είναι ακόμη πιο σημαντική η βούλησή σας να υποστηρίξετε, πλήρως, τις προτάσεις που καταθέσαμε, χωρίς φειδώ, χωρίς διαπραγματεύσεις. Είναι προτάσεις που έχουν καταρτισθεί από ειδικούς, δασολόγους και την επιστημονική ομάδα του ΣΠΑΥ. Δεν διστάσατε, προκειμένου να στελεχώσουμε και κυρίως να αναβαθμίσουμε συνολικά τον Υμηττό και τους 11 Δήμους, προκειμένου να τον θωρακίσουμε και να τον προστατεύσουμε και να κάνουμε προτεραιότητα όλων το να τον διατηρήσουμε ως πνεύμονα ζωής για την Αττική. Σας τιμά και την κυβέρνηση κι εσάς προσωπικά, να προχωρήσουμε στην προμήθεια του εξοπλισμού που ζητούν οι εθελοντές που είναι η κινητήριος δύναμη όλων των προσπάθειών μας, καταθέτουν την ψυχή τους κάθε χρόνο. Είναι οι άγρυπνοι φύλακες του βουνού μας. Τους ευχαριστούμε».

Οι δέκα δράσεις που προτείνει ο ΣΠΑΥ και οι οποίες θα ενταχθούν στο «Αντώνης Τρίτσης», όπως τις ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι:

1. Αναβάθμιση των παρατηρητηρίων του Υμηττού για την ενίσχυση του πολύτιμου έργου της δασοπροστασίας

2. Προμήθεια νέων δεξαμενών νερού για την αύξηση των σημείων ανεφοδιασμού πυροσβεστικών οχημάτων και ελικοπτέρων

3. Παροχή νέων πυροσβεστικών οχημάτων άμεσης επέμβασης για τους Δήμους και τις Εθελοντικές Ομάδες Δασοπυρόσβεσης γύρω από τον Υμηττό

4. Ενίσχυση των Εθελοντικών Ομάδων και των Στελεχών Πολιτικής Προστασίας των Δήμων με πυροσβεστικό εξοπλισμό, μέσα ατομικής προστασίας και εξοπλισμό ασύρματης επικοινωνίας.

5. Δημιουργία σύγχρονων πυλών ενημέρωσης κοινού για λόγους Πολιτικής Προστασίας

6. Δημιουργία πρότυπων υπαίθριων περιβαλλοντικών χώρων για την ενίσχυση της φιλοδασικής συνείδησης

7. Δημιουργία Σύγχρονου Κέντρου Επιχειρήσεων του ΣΠΑΥ και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την θωράκιση και την προστασία του Υμηττού, με την κωδική ονομασία Smart Υμηττός!

8. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων για την καθιέρωση του Υμηττού ως το 1ο Zero Plastic Βουνό της Ευρώπης. Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ίχνος πλαστικού στο βουνό της γειτονιάς μας.

9. Χρηματοδότηση χρήσιμων μελετών για την προστασία και την ανάδειξη του Υμηττού

10. Ενίσχυση του στόλου του ΣΠΑΥ με νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα – Carbon Free Hymettus

Το σύνολο των δράσεων της μελέτης, την οποία στηρίζουν οι 11 Δήμοι που συναποτελούν τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, θα ενταχθεί στο «Αντώνης Τρίτσης».

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, ο στόχος υλοποίησης των έργων πρέπει ναι είναι διττός:

Πρώτον, μέσα από τα έργα πρέπει να επιτευχθεί η δραστική μεταβολή στην ποιότητα ζωής των κατοίκων που ζουν στην Αθήνα και ειδικά στην περιοχή που περιβάλλει τον Υμηττό. Ζητούμενο είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Δεύτερον, τα έργα που θα γίνουν μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ευχαρίστησε και πάλι τους εθελοντές που, όπως είπε, δίνουν μάχη για την προστασία του Υμηττού και αποτελούν ένα πρότυπο δράσης και συμπεριφοράς για τους νεότερους.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.