“Είναι πολλά τα λεφτά Γιάννη”




Η μία μετά την άλλη, οι παρατάξεις του Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού διατυπώνουν δημόσια ερωτήματα για τη σύμβαση-μαμούθ που υπέγραψε ο Γιάννης Κωνσταντάτος για τα κινέζικα led.

Κοινό σημείο όλων των τοποθετήσεων είναι τα πολλά τα λεφτά που πληρώνει ο Δήμος και ζητάνε να μάθουν πόσα χρήματα αντιστοιχούν στην αγορά και τοποθέτηση των led και πόσα στις “λοιπές υπηρεσίες”.

Θυμίζουμε ότι για τη σύμβαση αυτή ο Δήμος Αργυρούπολης έχει εκχωρήσει ήδη από τώρα, τα Δημοτικά Τέλη των επόμενων 12 χρόνων!

Σε όλα αυτά, η σιωπή της Δημοτικής Αρχής είναι τουλάχιστον περίεργη. Θα δώσει τελικά απαντήσεις; Από τα 8.270.000 €, πόσα πηγαίνουν για led και πόσα για “λοιπές υπηρεσίες”;



Η ανακοίνωση της Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού Αργυρούπολης – Χρήστος Κορτζίδης:

Πριν από 6 μήνες περίπου, προέκυψε έντονη δημόσια αντιπαράθεση για την Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών με τίτλο «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων – Εφαρμογές Smart Cities, με Εξοικονόμηση Ενέργειας στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης» που έκανε ο Δήμος μας με την Ένωση Εταιρειών “ΟΤΕ ΑΕ – GLOBILED Μ ΕΠΕ”. Είδαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την έντονη κριτική που ασκήθηκε για το κατά πόσο είναι συμφέρουσα για το Δήμο η σύμβαση αυτή, υποστηρίζοντας ότι το τίμημα είναι υπέρογκα μεγαλύτερο από αντίστοιχες συμβάσεις άλλων Δήμων (το ύψος της σύμβασης του Δήμου μας είναι 8,29 εκ ευρώ, ενώ άλλων γειτονικών ήταν της τάξης των 2 ή 3 εκ. ευρώ).Είδαμε επίσης την απάντηση της δημοτικής αρχής που υποστήριζε ότι το αντικείμενο των συμβάσεων ήταν διαφορετικό και άρα αυτές δεν είναι συγκρίσιμες μεταξύ τους, χωρίς ωστόσο να εξηγεί επαρκώς το πως δικαιολογούνται αυτές οι τεράστιες διαφορές. Επειδή μας ενδιαφέρει η ουσία του θέματος και η υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου μας, ζητήσαμε εγγράφως τον Ιούνιο του 2020 την πραγματοποίηση συνάντησης αντιπροσωπείας της παράταξής μας με εκπρόσωπο του Δήμου που να γνωρίζει το θέμα, προκειμένου να θέσουμε ερωτήματα και να πάρουμε απαντήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια τεκμηριωμένη άποψη.Σημειώνουμε ότι στις σχετικές συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, που προηγήθηκαν της εν λόγω σύμβασης, η παράταξή μας είχε εκφράσει θετική άποψη για την υλοποίηση ενός έργου αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού της πόλης, αλλά είχε εκφράσει και την επιφύλαξη της για τον τρόπο χρηματοδότησής του καθώς και για την εκχώρηση στην ουσία αρμοδιοτήτων υπηρεσιών του Δήμου σε ιδιωτική εταιρεία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από ένα μήνα αλλά σε αυτή δεν πήραμε καμμιά συγκεκριμμένη απάντηση στα ερωτήματα που θέσαμε. Μας ζητήθηκε από τους εκπροσώπους του Δήμου να διατυπώσουμε εγγράφως τα ερωτήματά μας, πράγμα το οποίο κάναμε με νέα επιστολή μας στις αρχές Αυγούστου. Σε αυτή ρωτούσαμε τα εξής: “Πως επιμερίζεται το συνολικό ποσό των 8,297 εκ. ευρώ που θα πληρώσει ο Δήμος στον ανάδοχο, αναλυτικά ανά κατηγορία: α) προμήθεια και αντικατάσταση φωτιστικών, β) λειτουργία – συντήρηση φωτισμού για τα 12 χρόνια της σύμβασης, γ) προμήθεια και εγκατάσταση της πλατφόρμας smart cities (αναλυτικά κάθε εφαρμογής της), δ) λειτουργία – συντήρηση της πλατφόρμας smart cities (αναλυτικά κάθε εφαρμογής της) για τα 12 χρόνια της σύμβασης.

Πως υπολογίζεται και πιο θα είναι το ύψος του εγγυημένου οικονομικού οφέλους του Δήμου από τον 1ο έως τον 12ο χρόνο της σύμβασης.”Από τότε ως σήμερα δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση!!!Να υποθέσουμε ότι είναι αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για την ενημέρωση της παράταξής μας (κάτι που δυστυχώς έχει ξανασυμβεί αρκετές φορές) ή ακόμη χειρότερα ότι πίσω από όλη αυτή την καθυστέρηση κρύβεται η αδυναμία απάντησης στα ερωτήματα μας και στις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί. Ελπίζουμε έστω και τώρα να δοθούν απαντήσεις. Αυτό δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια της Δημοτικής Αρχής, αλλά είναι υποχρέωσή της από το νόμο.

Η ανακοίνωση της παράταξης Ξανά η Πόλη Μπροστά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ (τύπου led) ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ….

Πολύ πρόσφατα διαβάσαμε ανακοίνωση του Δημάρχου Γλυφάδας, σχετικά με την προμήθεια 3450 φωτιστικών τύπου led η οποία κόστισε 412.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Η ανακοίνωση αυτή μας προβλημάτισε λόγω της πρόσφατης τοποθέτησης στον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης περίπου 5500 φωτιστικών (led) και η οποία θα κοστίσει στους δημότες μας περίπου 8.300.000 ευρώ ( με ΦΠΑ) και μάλιστα σε βάθος 12ετιας υποθηκεύοντας έτσι ένα σοβαρό ποσό από τα ανταποδοτικά τέλη μας.Ψάχνεις άμεσα ηλεκτρολόγο για βλάβες ή ηλεκτρολογίκες εργασίες στα νότια προάστια;

Η ανακοίνωση μάλιστα αναφέρει ότι έγινε διεθνής διαγωνισμός με συμμετοχή 15 εταιρειών, ενώ στον Δήμο μας συμμετείχε μόνο μία εταιρεία. Λόγω της χαοτικής διαφοράς τιμής που υπάρχει,σε τιμή μονάδας, υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες από τον Δήμο Γλυφάδας (π.χ. τεχνικές προδιαγραφές) ώστε να μάθουμε που οφείλεται η τόσο μεγάλη διαφορά κόστους. Φυσικά μετά θα επανέλθουμε με νέα ανακοίνωση μας.

Σας παραθέτουμε μία περίληψη της ανακοίνωσης του Δημάρχου Γλυφάδας… “””Μετά από νέο διεθνή διαγωνισμό, προμηθευτήκαμε 3.450 φωτιστικά LED τελευταίας γενιάς υψηλής ποιότητας…

Επισημαίνουμε ακόμη ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν 15 εταιρίες, κάτι που μας χαροποίησε ιδιαίτερα γιατί οδήγησε στο εξαιρετικό αποτέλεσμα να βάλουμε ποιοτικό φωτισμό με πολύ χαμηλό κόστος. Όποιος μάλιστα κάνει τον κόπο να ρίξει μια ματιά στη Διαύγεια, θα διαπιστώσει ότι τα 412.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) που δαπανήσαμε – με ίδιους πόρους μάλιστα – είναι από τα χαμηλότερα πανελλαδικά για μια τέτοια προμήθεια…

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.