Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη σωστή συντήρηση καυστήρα σου




Οι καυστήρες αποτελούν σημαντικό μέρος της εγκατάστασης ενός κτιρίου. Γι’ αυτό χρειάζεται να συντηρούνται συχνά και σωστά. Η συντήρηση ενός καυστήρα είναι μια απαραίτητη εργασία για την ασφαλή και οικονομική λειτουργία του. Κάνοντας τακτικούς ελέγχους της λειτουργίας του, μειώνεις το κόστος κατανάλωσης ενέργειας και ενισχύεις τη διάρκεια ζωής του.

Πολλοί από τους σημερινούς ιδιοκτήτες κτιρίων επιλέγουν να ενισχύσουν τη διάρκεια ζωής του καυστήρα τους. Αν είσαι ιδιοκτήτης ενός ακινήτου και επιθυμείς να κάνεις τον καυστήρα σου πιο αποδοτικό, μπορείς να ξεκινήσεις κάνοντας του μια συντήρηση.

Έχεις καυστήρα πετρελαίου ή φυσικού αερίου; Ό,τι είδος καυστήρα και αν έχεις, το σίγουρο είναι πως η συχνότητα που χρειάζεται να κάνεις συντήρηση είναι η ίδια. Αν πιστεύεις ότι ο καυστήρας σου δεν λειτουργεί σωστά ή δεν αποδίδει όπως θα έπρεπε, μπορείς να κάνεις μερικές από τις παρακάτω εργασίες:

  • Έλεγξε τους αεραγωγούς: Σε περίπτωση που υπάρχουν εμπόδια στους αεραγωγούς σου, θα μειωθεί κατά πολύ η κυκλοφορία του αέρα, πράγμα που οδηγεί σε αύξηση των λογαριασμών θέρμανσης.
  • Διατήρησε τη στάθμη νερού του λέβητα: Χωρίς την κατάλληλη στάθμη νερού, ο λέβητας μπορεί να υποστεί ζημιά χωρίς επισκευή.
  • Έλεγξε τυχόν διαρροές: Ελέγχοντας το λέβητα για τυχόν διαρροές, μειώνεται η πιθανότητα ύπαρξης μελλοντικών προβλημάτων στη λειτουργία του. Μπορεί πολύ εύκολα να προκληθούν διαρροές με κανονική χρήση του λέβητά σου. Η σφράγιση αυτών είναι μέρος της συντήρησής που είναι καλό να κάνεις.
  • Καθάρισε τυχόν συσσώρευση σκόνης στο λεβητοστάσιο: Διατήρησε την περιοχή γύρω από το λέβητα καθαρή. Οποιαδήποτε συσσώρευση σκόνης μπορεί να εισέλθει στο λέβητα και να αποτρέψει την ομαλή λειτουργία του.
  • Συμπλήρωσε νερό στο λέβητα: Είναι σημαντικό να συμπληρώνεις και να καθαρίζεις το νερό από το λέβητά σου, ώστε να αφαιρέσεις τη βρωμιά που συσσωρεύεται.
  • Ρύθμισε και καθάρισε τους μετρητές νερού: Ο σωστός έλεγχος της στάθμης του νερού είναι το κλειδί για να αυξήσεις τη διάρκεια ζωής του καυστήρα σου. Επιπλέον, καλό είναι αν το γυαλί μετρητή νερού είναι θολό να το καθαρίσεις, καθώς ενδέχεται να μη φαίνονται σωστά οι ενδείξεις.
  • Έλεγχος συστήματος επεξεργασίας νερού: Τα συστήματα επεξεργασίας νερού αφαιρούν τις βρωμιές που ενδεχομένως υπάρχουν εντός του καυστήρα. Ελέγξε προσεκτικά και διατήρησε αυτό το σύστημα σε καλή κατάσταση, ώστε να βελτιώσεις την απόδοση του λέβητα και να μειώσεις τον κίνδυνο βλάβης.

Μιας και μπήκε το Φθινόπωρο, καλό είναι να προετοιμαστείς σιγά σιγά για τον χειμώνα ξεκινώντας από τη συντήρηση του καυστήρα σου. Αν θεωρείς ότι είναι μια εργασία που δεν μπορείς να κάνεις μόνος σου, μη χάνεις χρόνο! Ζήτα τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου επαγγελματία για καυστήρα πετρελαίου ή καυστήρα φυσικού αερίου.



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.