Δήμος Γλυφάδας: Σκέψεις για αποχώρηση από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.)




Ψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας.

Τα τελευταία 4 χρόνια, ο δήμος Γλυφάδας, έχει ενισχύσει τον προϋπολογισμό του Σ.Π.Α.Υ. με 700 χιλιάδες ευρώ, χωρίς να είναι σε θέση να “με διαφανή και ξεκάθαρο τρόπο να παρουσιάσει στους δημότες του την αποδοτικότητα των διενεργούμενων δαπανών”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γλυφάδας εξουσιοδοτεί τους Δημήτριο Τσαμπίρα, Ιωάννη Σκαλτσά και Στυλιανό Θεοδοσόπουλο, όπως προβούν σε επαφές με την διοίκηση και το προσωπικό του Συνδέσμου και τους άλλους συμμετέχοντες Δήμους, καθώς και σε κάθε άλλη ενέργεια προκειμένου να συντάξουν και να καταθέσουν στο Συμβούλιό έκθεση που θα περιέχει αποτίμηση των πεπραγμένων του Σ.Π.Α.Υ. των τελευταίων δύο δημοτικών περιόδων και εκτίμηση των μελλοντικών δυνατοτήτων και της προοπτικής από τη συμμετοχή του Δήμου Γλυφάδας στον Σύνδεσμο.

Ο Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), ιδρύθηκε το 1992, με σκοπό την προστασία του δάσους του Υμηττού από φυσικές και ανθρωπογενείς αιτίες και περιλαμβάνει 11 Μέλη, τους Δήμους:

Αγ. Παρασκευής, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Βύρωνα, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Κρωπίας, Παιανίας – Γλυκών Νερών, Παπάγου – Χολαργού.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Ο Δήμος Γλυφάδας συμμετέχει στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.) ήδη από την ίδρυσή του το 1992. Μάλιστα είναι ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό συμμετέχων Δήμος και καταβάλει ένα σημαντικό ποσό κάθε χρόνο για την επίτευξη των σκοπών του. Ειδικότερα, από το έτος 2014 έως σήμερα, δηλαδή σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, ο Δήμος Γλυφάδας έχει ενισχύσει τον προϋπολογισμό του Σ.Π.Α.Υ. με το ποσό των 699.975,54 €, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αρμόδιας Οικονομικής Υπηρεσίας.

Παρά το μεγάλο κόστος συμμετοχής για τον Δήμο μας και κατ’ επέκταση για τους δημότες του στον Σύνδεσμο, ο τελευταίος δεν λειτουργεί με τρόπο που να προκύπτει με ξεκάθαρο τρόπο ότι εξυπηρετεί τους καταστατικούς σκοπούς του, καθόσον φαίνεται ότι έχει περιοριστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια η προσπάθεια για την ανάπτυξη και προστασία του Υμηττού, έχει μειωθεί η ερευνητική δραστηριότητα και έχουν περιοριστεί οι διαδημοτικές επιχειρηματικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Εξαιτίας των ανωτέρω, οι δημότες της Γλυφάδας, όπως και της ευρύτερης περιοχής, δεν έχουν εισπράξει τα τελευταία χρόνια αντίστοιχη με τα προηγούμενα χρόνια ωφέλεια από την συμμετοχή του Δήμου τους στον Σύνδεσμο υπό τη μορφή της ανάδειξης του περιαστικού φυσικού περιβάλλοντος ή της ενεργού συμμετοχής τους σε δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ή καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο.

Για το λόγο αυτό και προκειμένου ο Δήμος μας να είναι σε θέση με διαφανή και ξεκάθαρο τρόπο να παρουσιάσει στους δημότες του την αποδοτικότητα των διενεργούμενων δαπανών θα πρέπει αφενός μεν να γίνει κριτική αποτίμηση των πεπραγμένων του Συνδέσμου κατά τα τελευταία έτη, αλλά και να αξιολογηθούν οι περαιτέρω δυνατότητες της αναπτυξιακής προοπτικής του.

Τα αποτελέσματα της αποτίμησης και της αξιολόγησης θα αξιοποιηθούν προκειμένου να κριθεί, αν είναι προς το συμφέρον του Δήμου Γλυφάδας και των δημοτών του η συνέχιση της συμμετοχής μας στον Σ.Π.Α.Υ., ώστε σε επόμενη συνεδρίαση να αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η αποχώρηση ή μη του Δήμου μας από τον Σύνδεσμο.

 Προς τούτο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γλυφάδας εξουσιοδοτεί τους εκ των μελών του Δημήτριο Τσαμπίρα, Ιωάννη Σκαλτσά και Στυλιανό Θεοδοσόπουλο, όπως προβούν σε επαφές με την διοίκηση και το προσωπικό του Συνδέσμου και τους άλλους συμμετέχοντες Δήμους, καθώς και σε κάθε άλλη ενέργεια προκειμένου να συντάξουν και να καταθέσουν στο Συμβούλιό μας έκθεση που θα περιέχει αποτίμηση των πεπραγμένων του Σ.Π.Α.Υ. των τελευταίων δύο δημοτικών περιόδων και εκτίμηση των μελλοντικών δυνατοτήτων και της προοπτικής από τη συμμετοχή του Δήμου Γλυφάδας στον Σύνδεσμο.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.