Δήμος 3Β: “Πανηγύρι της Επιστήμης” – Ο Δρ Σταμάτης Κριμιζής επίτιμος δημότης




Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός διαστημικός επιστήμονας και πρωτοπόρος ερευνητής στα διαστημικά προγράμματα των ΗΠΑ και της NASA Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, τιμήθηκε από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για την εξέχουσα, αειφόρο συνεισφορά του στην επιστήμη και ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εκδήλωσης «Πανηγύρι της Επιστήμης» που πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019 στο Δημαρχείο.

Μετά την επιτυχία των παλαιότερων Ημερίδων Φυσικών Επιστημών, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, το Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Αθηνών και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών διοργάνωσαν την τρίτη Ημερίδα – Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών με τίτλο: «Η Φυσική μαγεύει… μικρούς και μεγάλους», στην οποία συμμετείχαν ενεργά όλα τα σχολεία.

Στην Ημερίδα – Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών, μίλησαν εκτός από τον Δρ. Κριμιζή, ο Δρ. Διακάκης Μιχάλης, Γεωλόγος, Ειδικός στις φυσικές καταστροφές. Τον κ. Κριμιζή προλόγισε ο Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος ΕΚΠΑ, Δρ Ξενοφών Μουσάς.

Μετά το τέλος των ομιλιών, εμφανίστηκαν οι Science Reactors σε ένα «Stand up Science». Η ομάδα αυτή των νέων επιστημόνων, με ταλέντο στην επικοινωνία της επιστήμης, βγήκε από το εργαστήριο και ανέβηκε στη σκηνή, μετατρέποντας δύσκολα επιστημονικά θέματα σε κατανοητές ιστορίες, γεμάτες χιούμορ!

Παράλληλα, στους χώρους του Δημαρχείου λειτουργούσαν εργαστήρια (workshops), με παρουσίαση εντυπωσιακών πειραμάτων από τους ακόλουθους επιστήμονες και δασκάλους: Ανδρακάκου Σοφία, Ζαρμπή Κατερίνα, Πασσαρή Ρένα, Χατζή Ιωάννα, Μπερδούση Κατερίνα, Γάτσιο Γιάννη, Γκούμα Παναγιώτη, Αλεξανδρίδη Μπάμπης, Γκιώνη Κωνσταντίνο, Κιτράκη Γιώργο, Ληξουριώτη Μαρία, Κονιδιτσιώτη Δημήτρη, Ελευθεράτο Σοφοκλή, Ζέλιο Γεώργιο, Γκρέκα Χριστίνα, Θώμου Δημήτρη, Νάκου Αλεξάνδρα, Τριαντάφυλλο Κώστα, Μποτσάκη Γιώργο, Νιώτη Αντρέα, Ράπτη Γιώργο και Μάστορη Βάνα.

Στην είσοδο του Δημαρχείου υπήρχαν πάγκοι πειραματικών διατάξεων και κατασκευών από διάφορες σχολικές μονάδες. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί Μπαλιάκου Αχιλλεία και Κουφάκη Αφροδίτη του 2ου Δημοτικού Βούλας παρουσίασαν, με τη βοήθεια μαθητών της Ε’ και Στ’ δημοτικού, μαγικά πειράματα Φυσικής και ο Όμιλος Ρομποτικής του 3ου Δημοτικού Βούλας, με προπονητή τον κ. Πίκη Παναγιώτη κατασκευές των παιδιών των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού.

Επιπλέον, στον χώρο αυτό, οι εκπαιδευτικοί του ιδιωτικού σχολείου «Ιορδανάκειο», Βαγιωνής-Κόγιας Σπύρος, Δέτσικας Θεόδωρος, Λυμπερόπουλος Γιώργος και Παναγιωτοπούλου Σταυρούλα, αξιοποιώντας την ψυκτική ικανότητα του υγρού αζώτου, παρασκεύασαν και προσέφεραν παγωτά.

Τέλος, οι μαθητές του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου «Σχολείο Σταυράκη» παρασκεύασαν, με την καθοδήγηση της κ. Κόρκου Ιωάννας, Χημικού, απολυμαντικό gel χεριών, καθώς… οι κίνδυνοι της γρίπης παραμονεύουν παντού!

Έξω από τον χώρο του Δημαρχείου βρισκόταν ο αυτοκίνητος σταθμός του Meteo.gr, το «meteo on wheels», καθώς και τηλεσκόπια από τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Την εκδήλωση στήριξε το έργο του «Όλοι μαζί μπορούμε».

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αναγνωρίζει έμπρακτα την αξία των Φυσικών Επιστημών και τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι πρεσβευτές της στη σύγχρονη κοινωνία μας, καθώς υπηρετούν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για τη βελτίωση και την πρόοδο της ζωής του ανθρώπου.

(αναδημοσίευση της ανάρτησης της Κατερίνας Τσουκαλά στο Forum των 3Β)

3η Ημερίδα – Πανηγύρι Φυσικής που διοργάνωσε το Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Αθηνών σε συνεργασία με τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Η βράβευση και η ομιλία του διαστημικού επιστήμονα κ. Σταμάτη Κριμιζή, η ομιλία του Γεωλόγου κ. Διακάκη και τα εργαστήρια με νοστιμιές της χημείας, με παρασκευή καλλυντικών και αρωμάτων, απολυμαντικών gel, ηλεκτρομαγνητισμού, οπτικής, μηχανικής, ρομποτικής, εκρηκτικών καύσεων, από επιστήμονες από τον Δημόκριτο, το Planet Physics, από πειραματιστές που ταξίδεψαν από την Πάτρα για να παρουσιάσουν στα παιδιά τη δουλειά τους και κυρίως πληθώρα δασκάλων και Διευθυντών από πολλά γειτονικά σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, είναι … μέρος του Πανηγυριού που στήθηκε. Μπράβο στους συντελεστές!

Η υποδ/ντρια του Πρότυπου Εκπ/ρίου Αθηνών κ . Τσουμπρή, ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Φασσέας, ο δ/ντής του Πρότυπου εκπ/ρίου Αθηνών και ψυχή της διοργάνωσης κ. Κώστας Ανδρακάκος και ο ομότιμος καθηγητής του Φυσικού Πανεπιστημίου ΕΚΠΑ κ. Ξενοφών Μουσσάς.
Ο κ. Γάτσιος Ιωάννης ,άοκνος πειραματιστής , βραβευμένος από το υπουργείο Παιδείας για την συμβολή του στα πειράματα της Φυσικής με απλά υλικά της κουζίνας
Ο χημικός κ. Κονιδιτσιώτης Δημήτρης, σε συνεργασία με το 4ο Δ.Σ. Ελληνικού και τον δ/ντή του σχολείου κ. Ζέλιο Γεώργιο, σε πειράματα με ελεγχόμενες εκρήξεις
Η στιγμή της απονομής του τίτλου του επίτιμου δημότη των 3Β στον κ. Σταμάτη Κριμιζή από τον δήμαρχο κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο
Η ομιλία του κ. Κριμιζή για το διαστημόπλοιο Voyager και τους μηχανισμούς , που ο ίδιος δημιούργησε και συνεχίζουν 41 χρόνια μετά να λειτουργούν μέσα σε αυτό . Ακόμη έρχονται μηνύματα στη Γη από αυτό, καθώς το διαστημόπλοιο βγαίνει πλέον από το ηλιακό μας σύστημα και συνεχίζει το ταξίδι του…

Παρασκευή καλλυντικών από τις μαθήτριες του Πρότυπου εκπ/ρίου Αθηνών
Ο δρ. Μ. Αρκάς από τον “Δημόκριτο”
Πειράματα ηλεκτρομαγνητισμού

Παρά το πολύ κρύο και τον αέρα της ” Ωκεανίδας” τα παιδιά επιλέξανε το δρόμο της γνώσης, αφήνοντας τα κυριακάτικα παιχνίδια και την ξεκούραση για άλλη στιγμή…
Αχ, αυτά τα …σκουφάκια που παίζανε σε αυτό το Πανηγύρι με τη Φυσική και τη Χημεία, είναι που με συγκίνησαν και με κάνουν να νιώθω αισιόδοξη για το μέλλον
Και παγωτό το χειμώνα! Πειράματα με υγρό άζωτο

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.