Έλλη Παγκάλου: Η γνωστή αρχιτέκτων τοπίου που θα αναπλάσει το παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας




Η γνωστή αρχιτέκτων τοπίου Έλλη Παγκάλου μετά από την ολοκλήρωση -του κορυφαίου έργου στο παραλιακό μέτωπο- του  Πάρκου «Σταύρος Νιάρχος» που φέρει την υπογραφή της,  βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πρόκληση. Ο δήμος Γλυφάδας- όπως αναφέρθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο-  της ανέθεσε το σχεδιασμό για τη ανάπλαση της παραλίας της πόλης μας. Το master plan που θα είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί  κατά την επικύρωση της συμφωνίας παραχώρησης των ακτών, σύμφωνα με πληροφορίες του glyfada24.gr, περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις που θα αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα της Γλυφάδας (ανάπλαση της παραλίας, χώρους πρασίνου, παιδικές χαρές, χώρους άσκησης κ.α) . Στόχος είναι οι παραλίες της πόλης μας να αποκτήσουν την αίγλη του παρελθόντος και να γίνουν σημείο αναφοράς σ’ όλη την Αττική προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες.

Σε παλιότερη συνέντευξή της στο BHΜΑgazino η Έλλη Παγκάλου είχε μιλήσει για την ιδιαίτερη εμπειρία της στον σχεδιασμό του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Αναδημοσιεύομαι τι είχε πει τότε:

Θα μπορούσε το πράσινο να μας αλλάξει;

«Θα μπορούσε με έναν τρόπο εκπαιδευτικό και όχι διδακτικό. Όλη αυτή η ιστορία με το πράσινο και την “πράσινη πόλη” έχει να κάνει με την παιδεία μας και με τις “πράσινες” πρακτικές, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, όχι με την ποσόστωση πρασίνου. Η ουσία βρίσκεται στην ποιότητα ενός υπαίθριου χώρου και στη χρήση του. Είναι πολύ πιο σημαντικό, για παράδειγμα, σε μια μικρή πλατεία, αντί για εποχικά λουλούδια και παρτέρια με γρασίδι, να έχεις καθιστικά και δέντρα ικανά να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες διημέρευσης και ευχάριστο μικροκλίμα. Δεν είναι τυχαίο ότι και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος  χρησιμοποιήσαμε μια ποικιλία γρασιδιού που τον χειμώνα θα κιτρινίσει, καθώς και δέντρα και θάμνους που μεταλλάσσονται ακολουθώντας τις εναλλαγές των εποχών. Είναι κι αυτό μια εμπειρία που μας προσφέρει η φύση και πρέπει να τη βιώσουμε και να τη σεβαστούμε».

Η μελέτη, λοιπόν, αφορά βάθος χρόνου.

«Φυσικά. Και ένας ακόμη λόγος για τον οποίο με θεωρώ τυχερή που συμμετείχα στη δημιουργία του Πάρκου ήταν και η εμπειρία της άνεσης χρόνου στο στάδιο της μελέτης και ο άμεσος χρόνος κατασκευής – στην Ελλάδα συνήθως συμβαίνει το αντίθετο. Ετσι, είχαμε τη δυνατότητα να προβλέψουμε τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια. Στόχος μας ήταν μια υπόμνηση μεσογειακού τοπίου. Ένας αστικός δημόσιος χώρος σε μια κλίμακα που δεν θα προκαλεί σε κανέναν την αγωνία μήπως χαθεί – έχεις εποπτεία από κάθε γωνιά του – και η δημιουργία ενός λόφου που ενώ δίνει την αίσθηση ότι ανεβαίνεις, ταυτόχρονα δεν προκαλεί το αίσθημα της κόπωσης, κάνοντας το Πάρκο προσβάσιμο σε όλους. Προνοήσαμε όλα τα φυτά να έχουν μικρές υδατικές ανάγκες, να μπορεί το υπόστρωμα να συγκρατεί την υγρασία, και καλύψαμε το χώμα με βότσαλο ώστε να περιοριστούν οι ανάγκες συντήρησης και άρδευσης. Όλα τα υλικά έπρεπε να είναι ανακυκλωμένα ή ανακυκλώσιμα και να υπηρετούν τη φυσική αυτή εμπειρία που προαναφέραμε. Γι’ αυτό και το δάπεδο στην παιδική χαρά δεν είναι από καουτσούκ που ξεφτίζει και διαλύεται, αλλά από ειδικά βοτσαλάκια. Γι’ αυτό και η στέγη της Λυρικής γέμισε με τα αγαπημένα μου αγρωστώδη φυτά – που όταν κινούνται με τον αέρα αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι μέσα σε αγρό -, καθώς δροσίζουν το κτίριο, συγκρατούν τα νερά της βροχής και μειώνουν τον θόρυβο».

Ποια είναι η Έλλη Παγκάλου
Παιδί της πόλης, η Ελλη Παγκάλου βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου, συνειδητοποιώντας μέσα από τα βιώματά της στον αστικό ιστό την ανάγκη οργάνωσης των υπαίθριων χώρων, ώστε να είναι βιώσιμοι. «Με την κλιματική αλλαγή είναι καιρός να καταλάβουμε ότι τα τοπία που δημιουργούμε με τους κήπους συνθέτουν την εικόνα του ευρύτερου τοπίου της πόλης και δηλώνουν τη στάση μας απέναντι στο περιβάλλον» λέει. Προσπαθώντας να δημιουργήσει περιβάλλοντα που κινητοποιούν όλες τις αισθήσεις, προτιμά μεσογειακά φυτά. «Καλούμαστε να αφουγκραστούμε το τοπίο. Να καταλάβουμε τα μηνύματα που στέλνει σε συνάρτηση με τη χρησιμότητα που θέλουμε να του προσδώσουμε. Βασική μου αρχή είναι να χρησιμοποιώ φυτά της περιοχής, ώστε να δημιουργώ τοπία με τις μικρότερες απαιτήσεις συντήρησης και άρδευσης». Υπέρμαχος των πράσινων στεγών, υποστηρίζει την ανάγκη δημιουργίας τους στην πόλη. «Δεν μπορούμε να ξαναχτίσουμε την πόλη. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε την εικόνα της, με πνεύμονες οξυγόνου».

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.