Η ιστορία ενός ανασφάλιστου καρκινοπαθή




ximeio948

(Toυ Γιώργου Βήχα – καρδιολόγου και υπεύθυνου του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού)

Η παρακάτω ιστορία του 55χρονου καρκινοπαθούς ειναι μία από τις πολλές που πρέπει να μας κάνει να ντρεπόμαστε και να είναι πιό συγκρατημένοι όλοι αυτοί που με τόση ευκολία μιλούν για ” καθολική και ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας ”
Η οδύσσεια του ασθενούς ξεκινά πρίν λίγους μήνες, πρίν τη ψήφιση του πρόσφατου νόμου για τους ανασφάλιστους, όταν του ζητήθηκε ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα να πληρώσει ο ίδιος τη μαγνητική τομογραφία (200 ευρώ), επειδή ήταν ανασφάλιστος, μια εξέταση απαραίτητη για τη διαγνωστική διερεύνηση μιας συμπτωματολογίας αποφρακτικού ικτέρου που ήταν και ο λόγος της νοσηλείας του.

Ο ασθενής δεν είχε να πληρώσει και του έδωσαν εξιτήριο..χωρίς τελική διάγνωση, χωρίς καμία περαιτέρω οδηγία. Σε αυτό το σημείο αρχίζει η εμπλοκή του ΜΚΙΕ, μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκα από δημοσιογράφο, την οποία είχε πάρει ο ασθενής απελπιςμένος ζητώντας βοήθεια, και η οποία μου ζήτησε να παρέμβουμε. Αφού μίλησα με τον ασθενή αμέσως και κατάλαβα πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση επικοινώνησα με τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ και του ζήτησα να τηλεφωνήσει στο Λαϊκό που εφημέρευε να γίνει εισαγωγή του ασθενούς, να γίνουν όλα όσα επιβάλει η κατάσταση του χωρίς βέβαια να χρεωθεί.

Πράγματι έγινε αμέσως η εισαγωγή και όλα τΑ υπόλοιπα. Δυστυχώς η τελική διάγνωση ήταν αυτή που υποψιαζόμασταν, ca παγκρέατος.
Μετά από λίγο καιρό μου τηλεφωνεί ο ασθενής και μου λέει αναστατωμένος, σχεδόν σε πανικό: ” μου είπαν να αρχίσω χημειοθεραπείες αλλά στο λογιστήριο μου είπαν πως πρέπει να τις πληρώσω”
Επειδή μόλις είχε ψηφιστεί ο νόμος για τους ανασφάλιστους τον συμβουλεύω να πάει στο λογιστήριο και να τους πεί πως είναι αςθενής του ΜΚΙΕ, πως παρανομούν και αν συνεχίσουν εκτός ότι θα τους πάρει ο διάολος θα αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες του νόμου.
Αμέσως συμμορφώνονται και μπαίνει στο πρόγραμμα χημειοθεραπειών.

Χθές ο ίδιος ασθενής είχε ραντεβού μαζί μου στο ΜΚΙΕ. Ήρθε με ένα παραπεμπτικό από το Λαϊκό για μια αξονική θώρακος και δύο μαγνητικές άνω και κάτω κοιλίας εξετάςεις απαραίτητες για τη συνέχιση της θερςπείας και να τις κάνει το πολύ σε μια βδομάδα. Ο λόγος που ήρθε στο ΜΚΙΕ ήταν για να τον βοηθήσουμε να τις κάνει γιατί η αναμονή στο δημόσιο ήταν πολύ περισσότερο της βδομάδας. Θα τις κάνει Δευτέρα.
Δυστυχώς δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Είναι χιλιάδες οι ασθενείς που καθημερινά αντιμετωπίζουν παρόμοιες απαράδεκτες καταστάσεις.

Γι αυτό εκνευρίζομαι αφάνταστα όταν ακούω από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς έως τους υποστηρικτές αυτής της κυβέρνησης τόσο ξεδιάντροπα να μιλούν και να πανηγυρίζουν για τη πρόσβαση που έδωσαν στους ανασφάλιστους. Ναι είναι ένα θετικό βήμα ο πρόσφατος νόμος αλλά δεν λύθηκε οριστικά το τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Και επειδή το “δεν λύθηκε οριστικά” σε αρκετές περιπτώσεις ισοδυναμεί με δραματική επιδείνωςη της υγείας των ασθενών, ακόμη και με θανάτους, την επόμενη φορά που θα σας έρθει να πανηγυρίσετε…συγκρατηθείτε. Μέχρι την πραγματικά αληθινή λύση.

Σήμερα ήρθε η κόρη ανασφάλιστου ασθενούς στη δουλειά για να πάρει ηλεκτρονικά παραπεμπτικό για χορήγηση συσκευής οξυγόνου. Πληρώνουν 70 ευρώ κάθε μήνα, οικογένεια απόρων. Ο πρόσφατος νόμος αναφέρει πως δικαιούνται πλέον και οι ανασφάλιστοι ιατρικά βοηθήματα και αναλώσιμα. Έτσι πίστευα και γώ. Σήμερα όμως διαπίστωσα με τον πνευμονολόγο με οργή πως στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για παροχές ιατρικών ειδών δεν υπάρχει πρόσβαση για ανασφάλιστους. Η εικόνα της κόρης να φεύγει με μάτια κατακόκκινα από το κλάμα της απογοήτευσης ήταν σκέτη μαχαιριά. Γνωστοποιήθηκε στο υπουργείο και αναμένω την εξέλιξη.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.