Στην Περιφέρεια Αττικής μεταβιβάστηκε η ανάπλαση του φαληρικού όρμου




(Γιώργος Λιάλιος – kathimerini.gr)

Την ελπίδα ότι θα «αναστηθεί» η υπόθεση της ανάπλασης του φαληρικού όρμου δημιουργεί η μεταβίβαση της αρμοδιότητας για την υλοποίηση του έργου στην Περιφέρεια Αττικής.

Με κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Τουρισμού, το σύνολο των μελετών που έχουν ήδη εκπονηθεί (με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου), αλλά και η αρμοδιότητα για τη δημοπράτηση των έργων μεταβιβάζεται πλέον στην Περιφέρεια, ενώ το υπουργείο Υποδομών διατηρεί μόνο εποπτικό ρόλο. Το έργο πάντως είναι ώριμο μελετητικά, καθώς έχουν παραδοθεί ακόμα και τα τεύχη δημοπράτησης.

Πρόκειται για τη μοναδική εξέλιξη γύρω από το «βαλτωμένο» έργο εδώ και ενάμισι έτος. Η υπόθεση σταμάτησε στις αρχές του 2015, όταν συζητιόνταν αν το έργο θα υλοποιηθεί τμηματικά, με την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αρχικά των αντιπλημμυρικών έργων (η περιοχή του Μοσχάτου και των Τζιτζιφιών υποφέρει εδώ και δεκαετίες από πλημμύρες), καθώς και ενός τμήματος των οδικών έργων, που προβλέπονται στη μελέτη ανάπλασης («Διευθέτηση κοίτης Ιλισσού και λοιπά έργα ανάπλασης παραλιακού μετώπου φαληρικού όρμου- α’ φάση»).

Η ένταξη του έργου, πάντως, στο νέο ΕΣΠΑ δεν είχε υποστηριχθεί επαρκώς από το υπουργείο Ανάπτυξης, που θεωρούσε ότι πρόκειται για έργο «βιτρίνας», παρά τις προφανείς αναπτυξιακές του δυνατότητες.

Ο φαληρικός όρμος, που θα μπορούσε να αποτελεί ένα νέο σημείο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας λόγω της προνομιακής του θέσης, παραμένει εδώ και δεκαετίες ένας αχανής σκουπιδότοπος. Οι μελέτες ανάπλασης (που χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Νιάρχου και εκπονήθηκαν από τα καλύτερα ελληνικά μελετητικά γραφεία υπό την επίβλεψη του Ρέντσο Πιάνο ώστε να είναι σε πλήρη αρμονία με το παρακείμενο Κέντρο Πολιτισμού) παραμένουν στα συρτάρια. Η ευκαιρία να προχωρήσουν τα δύο έργα ταυτόχρονα (και η Αθήνα να αποκτήσει την πρώτη μεγάλη αστική παρέμβαση μετά την εποχή της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του κέντρου) χάθηκε όταν προ τριετίας, σε μια κρίσιμη φάση για την εκκίνηση του έργου, το υπουργείο Ανάπτυξης «πάγωσε» την υπόθεση εξετάζοντας σενάρια μετατροπής της περιοχής σε λιμένα κρουαζιέρας.

Τα σχέδια ευτυχώς ναυάγησαν (θα συνεπάγονταν την τσιμεντοποίηση του θαλάσσιου μετώπου), ωστόσο χάθηκε πολύτιμος χρόνος και το έργο δεν πρόλαβε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα το Κέντρο Πολιτισμού Στ. Νιάρχος να παραδίδεται σε ένα έτος από σήμερα ως «νησίδα» δίπλα σε ένα εξαιρετικά υποβαθμισμένο θαλάσσιο μέτωπο.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.