“Ο δρόμος για την υφαρπαγή της δημόσιας γης και τη τσιμεντοποίηση της χερσονήσου του Αστέρα δεν θα είναι εύκολος”
(Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης)

Τα μεγαλοστελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και των Funds, δεν ξαποσταίνουν, Χριστουγεννιάτικα παζάρευαν και Πρωτοχρονιάτικα
συμφώνησαν για το ξεπούλημα της χερσονήσου του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Το ΤΑΙΠΕΔ της προκλητικής και νομοθετημένης αδιαφάνειας, και της σκανδαλώδους ασυλίας, συνεχίζοντας το ξεκάθαρα  πλέον ζημιογόνο για το Δημόσιο συμφέρον έργο του, προχώρησε στην υπογραφή της συμφωνίας με το Τουρκοαραβικό  επιχειρηματικό σχήμα, αγνοώντας στην ουσία το συνταγματικά-νομικά-περιβαλλοντικά –ηθικά, απόλυτα τεκμηριωμένο
σκεπτικό και αυτή την απόφαση του ΣτΕ ( ΠΕ 28/2015).

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.
Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)
Άλιμος: Μια όμορφη πόλη με όμορφους ανθρώπους – Aπολογισμός έργου 2014 – 2023

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. ήδη από το 2013 ξεκάθαρα με όλες τις ανακοινώσεις της και τις δυναμικές παρεμβάσεις της  (με συγκεντρώσεις , ημερίδες , κινητοποιήσεις στο χώρο του ΑΣΤΕΡΑ κλπ), διατύπωσε τις θέσεις της για αυτή τη προσπάθεια ξεπουλήματος Δημόσιας περιουσίας – αγαθού.
Κατέδειξε δημόσια κάθε μεμπτό σημείο αυτής της συμφωνίας και απέδειξε δημόσια το μέγεθος της μόνιμης καταστροφής
και της απόλυτης ζημιάς (κοινωνικής-περιβαλλοντικής-πολιτιστικής-οικονομικής), σε παρόντα αλλά κυρίως σε μελλοντικό χρόνο.
Η αταλάντευτη διατυπωμένη θέση της ΡΙΚΙΠ, που συνεχίζει να ισχύει στο ακέραιο, είναι η ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στις παραλίες – αρχαιολογικούς χώρους – δασικές εκτάσεις και κοινόχρηστες υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή της χερσονήσου του Αστέρα, που αποτελούν Δημόσια περιουσία-αγαθά και είναι έξω από κάθε συναλλαγή, αμεταβίβαστα και συνταγματικά κατοχυρωμένα.

Φωτίζοντας τα σκοπίμως σκοτεινά σημεία της συμφωνίας και αξιολογώντας διαχρονικά, λεπτομερώς και με τεκμηρίωση τα στοιχεία,
επιγραμματικά αναφέρουμε :
· Με την συνένωση του Δημόσιου – κοινόχρηστου τμήματος στο οποίο δεν επιτρέπεται καμία δόμηση, με το τμήμα με τις τουριστικές
χρήσεις, κατάφεραν να ‘’κερδίσουν’’χιλιάδες τετραγωνικά δόμησης και να επωφεληθούν από την υπεραξία τους.
Όλη όμως η περιοχή της χερσονήσου είναι τελεσίδικα εκτός σχεδίου πόλης και Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

· Η προσπάθεια να καταστήσουν τη χερσόνησο οικιστική περιοχή με προνομιούχους κροίσους κατοίκους οι οποίοι θα αποτελέσουν
στην ουσία μια κλειστή κοινωνία υψηλής ασφάλειας που δεν θα μπορεί να προσεγγίσει κάποιος κοινός θνητός, κατά τα πρότυπα
του εξωτερικού, είναι τώρα περισσότερο ορατή .
Οι προτεινόμενες 13 με 15 υπερπολυτελείς κατοικίες με επιφάνεια άνω των 1000 τ.μ. είναι η αρχή. Αναφέρεται εξάλλου και από
το ΣτΕ στην ανάλυση του ΕΣΧΑΔΑ ότι είναι η Α’ φάση του σχεδίου τους. Το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ είναι απόλυτα ξεκάθαρο δεν επιτρέπεται η κατασκευή αυτοτελών ιδιόκτητων κατοικιών και την όποια δόμηση έξω από περίγραμμα των ήδη υπαρχόντων κτιρίων αλλά και στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου- « η φυσιογνωμία του ακινήτου θα αλλοιωθεί δραματικά
με την ανέγερση κατοικιών — από περιοχή φυσικού κάλους θα μετατραπεί σε πολυτελή ‘’γειτονιά’’της Βουλιαγμένης».
· Η πώληση είναι ισόβια, και όχι για κάποια χρόνια σε όλο το ‘’γήπεδο’’- «αφορούν το ισόβιο δικαίωμα ιδιοκτησίας (freehold) του συνόλου της έκτασης  304,4 στρεμμάτων με τα επ’ αυτών κτίσματα (υφιστάμενα και μελλοντικά όπως προβλέπονται από το Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α.), εξοπλισμό και υποδομές.».
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ξεκάθαρα συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι που έπρεπε ρητώς να εξαιρεθούν και να υπάρχει η πρόβλεψη της πρόσβασης σε αυτούς, αφού έχουν χαρακτηριστεί πρόσφατα Ζώνη προστασίας Α΄ και οφείλουμε να τους προστατεύσουμε .

· Η χερσόνησος είναι επίσης δασική περιοχή, με πολλά πολυετή δέντρα κυρίως χαλέπιας πεύκης και με την ασφαλή εκτίμηση
του ΣτΕ, με το προτεινόμενο σχέδιο θα κοπούν το λιγότερο 35 δέντρα και το πιθανότερο είναι τελικά να κοπούν 130 πολυετή
δέντρα, με πρόβλεψη να φυτευτούν διάσπαρτα διάφορα νεαρά φυτά σε διπλάσιο αριθμό.

Εδώ οφείλουμε να επισημάνουμε την καταγεγραμμένη ακόμη και στο εξεταζόμενο ΕΣΧΑΔΑ, προσπάθεια οικιστικής αξιοποίησης
του δασικού λόφου έκτασης 87 στρεμμάτων, του Εκκλησιαστικού ορφανοτροφείου, φερόμενης ιδιοκτησίας της εκκλησίας (υπάρχουν αρχαία και ο χώρος έχει κοινωφελή χρήση).
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η διαφαινόμενη επέλαση της επενδυτικής μανίας στο σύνολο της ακτογραμμής μέχρι την λίμνη
της Βουλιαγμένης, με απώτερο σκοπό να ενωθεί με την έκταση των 1.200 στρεμμάτων της Φασκομηλιάς.

· Με το σχέδιο της ολικής εκποίησης της χερσονήσου η ζημία της κοινωνίας και των πολιτών θα είναι μη αναστρέψιμη και αυτό το
γνωρίζουν πολύ καλά γι αυτό και σκοπίμως δεν διερευνήθηκε η γνώμη τους μέσω της προβλεπόμενης Διαβούλευσης που ορίζεται
ρητά από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/42/ΕΚ, που έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία.
Θα μας στερηθεί βίαια η πρόσβαση, μαζί με τα υπόλοιπα αρχαία-δάσος-παραλίες, με σκοπό ένα ευτελές τίμημα το οποίο θα καταλήξει στην μαύρη τρύπα του άδικου χρέους και της φενάκης ότι έτσι αυτό θα απομειωθεί.

· Η στάση του Δημάρχου ήταν πάντα σύμφωνη με τη θέση ότι οι επενδύσεις είναι πάντα καλοδεχούμενες.
Έτσι από το 2013 ακόμη, συμφωνούσε με την υλοποίηση του απαράδεκτου αρχικού ΕΣΧΑΔΑ (με την ολική τσιμεντοποίηση
της χερσονήσου και τις 100 κατοικίες). Ο Δήμαρχος, με βάση δημοσιεύματα τα οποία και ποτέ δεν διαψεύστηκαν, ήρθε σε επαφή με το επενδυτικό Fund ( αναφέρεται δε ‘’με την ανάληψη των καθηκόντων του’’) και κατέληξε στο συμπέρασμα  ότι οι καλοί επενδυτές θα κατέβαλαν στον Δήμο, μέσω της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, μεγάλα κατ’ έτος ποσά.
Όμως ο Δήμος έχει θεσμοθετημένους πόρους που καταλογίζει και εισπράττει και δεν τους ‘’ανταλλάσει’’ με υποσχέσεις καταβολής αμφίβολων ποσών που επαφίενται στην ‘’καλή θέληση’’ των επιχειρήσεων.
Ο Δήμαρχος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβαρύνει τους Δημότες με το κόστος των ιδιωτικών έργων για την αποχέτευση του Αστέρα και να επιτρέψει την επιβάρυνση όλης την περιοχή από τις εργασίες αναβάθμισης των συνδέσεων
ρεύματος και νερού.
Εκ της θέσεως του κάθε Δήμαρχος οφείλει να προασπίζεται το Δημόσιο και Δημοτικό συμφέρον. Ο Δήμος έχει ιδιοκτησιακά – περιουσιακά δικαιώματα στο κοινόχρηστο τμήμα της χερσονήσου καθώς και δικαιώματα  νομής και χρήσης σε άλλα τμήματα, τα οποία σε κάθε περίπτωση ο Δήμαρχος πρέπει να τα προασπίσει-διεκδικήσει.
Ο νέος νόμος 4337/2015 για τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου στο άρθρο 13, ορίζει ότι στις συμβάσεις παραχώρησης  του ΤΑΙΠΕΔ, δεν επιβάλλονται τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας από τους ΟΤΑ, εφόσον προβλέπεται στην σύμβαση αυτή ότι οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχονται από τις ίδιες τις εταιρείες. Κατά συνέπεια, εάν έγκαιρα η διοίκηση του Δήμου δε λάβει πλήρη γνώση της νέας συμφωνίας, το θεσμοθετημένο δικαίωμα της διαχείρισης-αποκομιδής απορριμμάτων θα εκχωρηθεί σε ιδιώτες. Μια επιπλέον ζημία εκτός αυτής που προέρχεται από τα ήδη προβλεπόμενα μηδαμινά δημοτικά τέλη που ορίζονται σε αυτές τις επενδύσεις.
Ο θεσμικός ρόλος του Δημάρχου, επιβάλει να απαιτήσει την άμεση γνώση του προτεινόμενου ΕΣΧΑΔΑ, και της σύμβασης, ώστε να παρέμβει καταλυτικά όπως οφείλει υπέρ του Δημόσιου συμφέροντος των δημοτών και κατοίκων του Δήμου .

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. ΒΒΒ έθεσε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της ως έναν από τους κύριους στόχους της να αγωνιστεί ώστε να ανατραπούν τα σχέδια για εκποίηση της Δημόσιας περιουσίας. Να µην επιτρέψει την εκχώρηση του φυσικού και πολιτιστικού µας πλούτου σε όφελος των µεγαλοεπενδυτών.
Για παραλίες ελεύθερες για όλους τους πολίτες και διαχείρισή τους µε δημόσιο κοινωνικό έλεγχο.
Οραματίστηκε και παλεύει για να γίνει η πόλη μας ένας τόπος με φυσικές ομορφιές που θα αναδεικνύονται και θα αξιοποιούνται
σε όφελος των δημοτών και όχι των μεγαλοσυμφερόντων που τις λυμαίνονται.
Το όποιο νέο επενδυτικό σχέδιο θα βρει κατηγορηματικά αντίθετους τους πολίτες που αντιτάχθηκαν στη σκανδαλώδη πώληση της χερσονήσου, στο βαθμό που θα κινείται στο ίδιο μοτίβο με το προηγούμενο.
Στο βαθμό δηλαδή που δεν θα περιορίζεται στην ήδη θεσμοθετημένη έκταση για ξενοδοχειακή χρήση, που δεν θα διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση για τους πολίτες ή που θα συμπεριλαμβάνει τους 3 αρχαιολογικούς χώρους Α’ προστασίας.

Ο δρόμος για την υφαρπαγή της δημόσιας γης και τη τσιμεντοποίηση της χερσονήσου του Αστέρα δεν θα είναι εύκολος…….

Η Δημοτική κίνηση ‘’ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ Κίνηση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης’’ θα στηρίξει ενεργά τον αγώνα των πολιτών για την διασφάλιση της Δημόσιας περιουσίας, του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.