Παλαιό Φάληρο: Νέα παράταση για την ολοκλήρωση του Κλειστού Γυμναστηρίου




Μονοθεματικό, αλλά με πολύ ενδιαφέρον, ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο Π. Φαλήρου, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου. Το θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση αφορούσε αίτημα έγκρισης 3μηνης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του Κλειστού Γυμναστηρίου και των ανοικτών γηπέδων στον περιβάλλοντα χώρο, αφού στις 15/11 έληγε η πρώτη 6μηνη παράταση που είχε δοθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Μάιο.

Υπενθυμίζουμε εν συντομία ότι α) το έργο εκτελείται μετά την από 6/3/2013 Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Παλαιού Φαλήρου με συμβατική προθεσμία περαίωση την 25η Μαΐου 2015 και ότι β) με την με αρ. 154/2015 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε παράταση της συμβατικής προθεσμίας με αναθεώρηση κατά εκατόν εβδομήντα τέσσερις (174) ημερολογιακές ημέρες. Ως νέα ημερομηνία περαίωσης του έργου ορίσθηκε η 15η Νοεμβρίου 2015.

Η εταιρεία ωστόσο, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο εντός της νέας προθεσμίας κι έτσι, προκειμένου να αποφανθούν οι Τ.Υ. και ο Δημοτική Αρχή για την αιτούμενη 2η παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου και γενικά για την εξέλιξή του έλαβε χώρα σύσκεψη στο Δημοτικό Κατάστημα την 5η Νοεμβρίου 2015 ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00 μ.μ.

Εκεί κανείς από την αντιπολίτευση δεν κλήθηκε, ενώ το παρέστησαν ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου, η Δ/νση Τ.Υ. του Δήμου, η Πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής και εκπρόσωποι της αναδόχου «ΘΕΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.».

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας πρόβαλαν ως αιτιολογία για τη νέα κωλυσιεργία τις επιπτώσεις της Τραπεζικής Αργίας στο συγκεκριμένο έργο το οποίο έχει εκχωρηθεί εξ’ ολοκλήρου στην ALPHA BANK και την ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ενώ στο αιτιολογικό που μοιράστηκε στους Δημοτικούς Συμβούλους αναφέρεται πως οι προαναφερθείσες τράπεζες τελούν σε αναμονή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας «ΘΕΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» το οποίο εκπονεί η εταιρεία ΜΑΖΖΑRS A.E. και εν συνεχεία θα αποφασίσουν για την συνέχιση της χρηματοδότησης!

Τέλος, η Δημοτική Αρχή έκρινε επαρκείς τις εξηγήσεις και αιτήθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο, την έγκριση της νέας παράτασης κατά 3 μήνες.

Μερκουράκης: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Στην αρχική του εισήγηση ο Δήμαρχος κ. Χατζηδάκης σημείωσε τα εξής: «Δεν είχε πληρώσει φορολογία και σήμερα πλήρωσε και έτσι πήρε φορολογική ενημερότητα και υποτίθεται ότι την Δευτέρα θα πληρωθεί η Τράπεζα και σταματάει τη χρηματοδότηση. Πιστεύω ότι τη Δευτέρα θα έχει ολοκληρωθεί αυτό το θέμα και θα μπορέσει να το τελειώσει. Έχει ολοκληρωθεί το 65% του έργου και αυτό που απομένει είναι υλικά εισαγόμενα: Φωτισμός, μπασκέτες και αν είχε λεφτά θα είχε ρίξει και το βιομηχανικό δάπεδο της αρένας που πάνω θα είχε αρχίσει να μπαίνει το ξύλινο δάπεδο».

«Νομίζω ότι πρέπει να του δώσουμε παράταση, κάναμε μια σύσκεψη με την Περιφέρεια και τις Τράπεζες, η Τράπεζα είπε ότι αν πάρει τα χρήματά της θα μπορέσει να του παρέχει άλλες 300.000 για να συνεχίσει το έργο», κατέληξε.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κώστας Μερκουράκης σχολίασε: «Είναι από τις φορές, που η κριτική έρχεται απλώς να φωτίσει και να επιβεβαιώσει τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούμαστε όταν η άσκηση της πολιτικής – έστω και σε τοπικό επίπεδο – πραγματοποιείται με όρους μη συνεννόησης. Και σε αυτήν την περίπτωση αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Πριν από 6 μήνες, ήρθατε στο Δημ. Συμβούλιο και ζητήσατε παράταση του χρόνου περαίωσης του κλειστού Γυμναστηρίου και τότε σας είχαμε απευθύνει δύο απλές ερωτήσεις:

Α. Αν πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί το έργο εντός των χρονικών ορίων της παράτασης

Β. Αν πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί με την ορισθείσα από την αρχική σύμβαση χρηματοδότηση.

Τότε μας είπατε ότι το έργο και θα ολοκληρωθεί στο χρονικό διάστημα που έχετε ζητήσει και δε θα χρειαστούν άλλα κονδύλια. Στο πρώτο ήδη έχουμε επαληθευθεί, στο δεύτερο ελπίζω να μην επαληθευτούμε, Αλλά δυστυχώς κι όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε σε αυτό το ενδεχόμενο. Και λέω δυστυχώς, γιατί το ζήτημα δεν είναι να επαληθευθούμε. Το ζήτημα είναι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. Γίνεται αυτό όμως; Γιατί η κατάσταση μοιάζει μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Θα επιδιώξω να μιλήσω με νούμερα: Σε 18 μήνες το έργο είχε ολοκληρωθεί στο περίπου 60% του συνόλου, με βάση τουλάχιστον τα στοιχεία που ζητήσαμε και πήραμε από την Τ.Υ. Με μια απλή μέθοδο των τριών, ακόμα και ο πιο αδαής καταλαβαίνει ότι οι 6 μήνες δεν ήταν αρκετοί για να ολοκληρωθεί το υπόλοιπο 40%. Και εντάξει μπορεί να μας πείτε ότι είναι πολύ πρόχειρος ο υπολογισμός. Αλλά αν συνυπολογίσουμε τι εργασίες απομένουν (μηχανολογικά, ηλεκτρολογικά, τερέν κτλ), μιλάμε για το πιο σύνθετο κομμάτι του έργου. Παρόλα αυτά, εσείς ρισκάρατε να εκτεθείτε.

Μέσα σε αυτούς τους 6 μήνες όχι μόνο δεν είδαμε το έργο να ολοκληρώνεται, αλλά αντίθετα, έχει προχωρήσει ελάχιστα και σύμφωνα με τα όσα βλέπουμε, λιγότερο από 5%. Άρα όσο πάει επιβραδύνεται το έργο. Και νομίζω ότι τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο που θα σταματήσει τελείως. Εξού και το αδιέξοδο.

Και δεν είναι σωστό, να προβάλλεται το ζήτημα της τραπεζικής αργίας για την μη ολοκλήρωση του έργου. Είναι αστείο. Ποιους λόγους μπορεί να επικαλεστεί ο εργολάβους γι’ αυτήν την καθυστέρηση, αφού τα υλικά όλα είναι ελληνικής προέλευσης, ενώ και οι συναλλαγές έτσι κι αλλιώς – άνω των 500 ευρώ γίνονται μέσω τραπέζης και όχι με μετρητά.

Και εντάξει ο εργολάβος θα πει τα δικά του. Οι τεχνικές Υπηρεσίες και εσείς γιατί το προβάλλεται αυτό ως επιχείρημα. Και αναφέρεται στο κείμενο το αιτιολογικό, ότι υπήρχαν λόγοι ανωτέρας βίας; Πως τεκμηριώνεται αυτό; Γιατί δεν μας αναφέρεται που αντιμετώπισε προβλήματα.

Δεν το κάνετε για έναν απλό λόγο. Γιατί δεν θέλετε να παραδεχτείτε το αδιέξοδο.

Γιατί αν θέλατε δεν θα βάζατε στο κείμενο – περίπου ως λεπτομέρεια – ότι για την εταιρεία εκπονείται σχέδιο αναδιάρθρωσης από την εταιρεία ΜΑΖΖΑΡΣ και όταν ολοκληρωθεί και αφότου γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει συνέχιση της χρηματοδότησης.

Άρα, ζητάτε παράταση για να περιμένουμε πότε και πως θα λήξει αυτή η ιστορία. Όχι για να ολοκληρωθεί το έργο. Και μπορεί να φτάσουμε να μετράμε 9 μήνες παράταση, χωρίς να έχει προχωρήσει βήμα το έργο. Και γι’ αυτό θα πρέπει να μας απαντήσετε πότε ξεκίνησε το σχέδιο αναδιάρθρωσης και πότε έγινε η τελευταία πληρωμή;

Σας λέμε σήμερα: Έχει μείνει το 40% του έργου, που αφορά τα Μηχανολογικά, Ηλεκτρολογικά, το ξύλινο παρκέ κτλ, τα οποία είναι και τα ποιο ακριβά.

Υπάρχει 1 στο εκατομμύριο να τα καταφέρει;

  • Με σχέδιο αναδιάρθρωσης
  • με μια μεγάλη έκπτωση που έχει δώσει
  • στην κατάσταση που είναι τώρα η εταιρεία;

Θα ολοκληρωθεί με βάση τις προδιαγραφές και την ποιότητα που επιθυμούμε να προσφέρουμε στους πολίτες του Π. Φαλήρου.Και όλα αυτά, επαναλαμβάνω, στην περίπτωση που εγκριθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Γιατί αν δεν εγκριθεί τότε έχουμε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Και μπορούμε να εικάζουμε – γιατί σχετικά στοιχεία δεν έχουμε – ότι μπορεί να χαθούν και χρήματα.

Αλλά υπάρχει και άλλο ζήτημα: Όσο περνά ο καιρός το έργο χάνει σε ποιότητα και αξία:

  • Το έργο είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες & καθώς επίσης, βρίσκεται σε ιδιαίτερο σημείο (ακόμα και μια οικοδομή έχει πρόβλημα, πόσο μάλλον μια εγκατάσταση με απαιτήσεις συγκεκριμένες – που θα φιλοξενεί καθημερινά παιδιά και χιλιάδες επισκέπτες).
  • Παράλληλα, αλλάζει ο τιμοκατάλογος των υλικών γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέες επιβαρύνσεις τον δήμο.

Σε αυτά θέλω να προσθέσω και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα του έργου:

  • Αλλαγές υλικών, τις οποίες εμείς εκτιμούμε ότι γίνονται για να μειωθεί το κόστος και όχι γιατί ενδιαφέρεται ο εργολάβος να βάλει υποδεέστερα υλικά. (Να σημειώσω ότι παρά την σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας ο νόμος και οι κοινοτικές οδηγίες το απαγορεύουν).
  • Κακοτεχνίες, δείτε απλά την περίφραξη και το πώς τοποθετήθηκε.
  • Όπως επίσης πολύ σημαντικό: Με την αλλαγή υλικών μπορεί να προκύψει ζήτημα με την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Γεγονός που μπορεί να μεταφράζεται είτε με πρόστιμο, είτε με μεγαλύτερες ανάγκες σε θέρμανση/ψύξη, είτε να μπούμε σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης (το οποίο θα πληρώσουμε εμείς) ή και τα τρία μαζί. Όταν διαπιστωθεί ότι δεν συμβαδίζουμε με τον ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός ενεργειακής απόδοσης Κτιρίων), θα έχουμε πρόβλημα.

Όλα αυτά δεν σας προβληματίζουν; Δεν προβληματίζουν κανέναν;

Η παράταξή μας διαπιστώνει πως το έργο της ανέγερσης του Κλειστού Γυμναστηρίου και των ανοικτών γηπέδων στον περιβάλλοντα χώρο, έχει εμπλακεί σε μια άνευ τέλους περιπέτεια.

Και πολύ φοβόμαστε ότι οι συνεχείς αποφάσεις και εγκρίσεις χρονικών παρατάσεων στον ανάδοχο, όχι μόνο δεν θα διευκολύνουν την επιτυχή έκβαση των εργασιών, αλλά θα λειτουργήσουν ως πλασματικό σωσίβιο δήθεν σωτηρίας του.

Εμείς κάναμε επισημάνσεις και αυτές οι επισημάνσεις γίνονται με ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στη διαχείριση οικονομικών πόρων που προέρχονται από φόρους πολιτών.

Με βάση αυτό διαφωνούμε με τις ενέργειες και με τον τρόπο χειρισμού σας, και προτείνουμε να πιέσετε τον ανάδοχο να μας εγκαταλείψει και να πάψει να ανάγει ένα ατομικό πρόβλημα της επιχείρησης του σε πρόβλημα της πόλης μας και των κατοίκων της. Αν δεν το κάνετε, προτείνουμε την απομάκρυνση του αναδόχου, εφαρμόζοντας όλες τις κατά το νόμο προβλεπόμενες ενέργειες.

Επίσης, προτείνουμε τη διενέργεια νέου διαγωνισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει τόσο την αποκατάσταση των φθορών και των κακοτεχνιών, όσο και τις υπολειπόμενες εργασίες για την ολοκλήρωσή του»

Χατζηδάκης: Να σταθούμε δίπλα στην ελληνική εταιρεία.

Ο Δήμαρχος στην απάντησή του προς τον επικεφαλής της ΡΑΚ, τόνισε τα εξής: «Ότι υλικό μπαίνει πιστοποιείται και μετά πληρώνεται. Πρώτον στην οροφή δεν στα είπαν καλά. Στην οροφή έχει μπει το πρώτο κέλυφος. Αν είχε χρήματα, θα έβαζε και το ενδιάμεσο υλικό και το κέλυφος το καινούργιο. Το κτίριο έχει τελειώσει και αυτό που μένει είναι το εσωτερικό του. Εγώ τι να προβλέψω; Ότι θα υπάρξουν τα capital controls και περιμένει τον μηχανισμό από την Γερμανία και δεν έχει πάρει έγκριση.

Δεύτερον, είναι μια ελληνική εταιρεία. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να τον κηρύξω έκπτωτο. Αλλά δε γίνεται, γιατί έχει πάρει προστασία από το νόμο. Αλλά στη δοκιμασία αυτή που υφίσταται – όλες οι ελληνικές εταιρείες – να του δώσουμε μια να τον βουλιάξουμε; Και να έρθει ποιος; Ο δεύτερος που είναι και αυτός στα κάτεργα; Ή να έρθει ο Μπόμπολας για να μου λέει ότι δεν είναι έτσι η επιμέτρηση και το ένα και το άλλο;

Η άποψη μου είναι και η άποψη της Περιφέρειας και μην λες ότι βάζουν ευτελή υλικά. Ήρθαν όλες οι υπηρεσίες από την Περιφέρεια για να κάνουν ελέγχους και εμείς απλώς παριστάμεθα.

Επίσης, τι να προβλέψω; Σα να άκουσα την Τρόικα. Θα βοηθήσουμε την ελληνική εταιρεία να σταθεί στα πόδια της. Έπρεπε να πληρώσει 120.000 εφορία, κατάφερε τα έδωσε και τα είδα. Και θα μπορούσε να είχε πληρωθεί και σήμερα, αλλά προέκυψε πρόβλημα και δε μπορούσε να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα σήμερα από το ΙΚΑ. Αλλά τη Δευτέρα θα βρεθεί άκρη πιστεύω, εκτός κι αν δεν έχει λεφτά μετά η Τράπεζα.

Ή δε ζείτε εδώ στην πραγματικότητα την ελληνική ή αλλού πετάτε. Η θέση του Δήμου είναι να στηρίξει τους Έλληνες. Δηλαδή, έλεος. Εγώ; Θα το είχα τελειώσει το έργο. Έλα όμως που μπαίνει το ελληνικό DNA στη μέση, γιατί το μυαλό μας είναι πως θα κλέψουμε στο πλακάκι 2 πόντους. Και ήρθε η αεροπορία και του είπε δεν παραλαμβάνω το έργο και τον διέλυσε. Πάει βούλιαξε αυτός.

Εγώ και οι συνάδελφοι λέω το εξής. Πρέπει να του δώσουμε παράταση. Έτσι κι αλλιώς παραπάνω λεφτά δε μπορεί να πάρει.

Τέλος, αν είναι ένας που έδωσε τη ψυχή του γι’ αυτό το έργο, είμαι εγώ. Αντιμετώπισα αρχαιολόγους και χαρτογιακάδες των Υπουργείων. Δύο φορές μου αλλάξαν μελέτες. Και να θέλαμε να τον κηρύξουμε έκπτωτο δε μπορούμε»

Βασιλείου: Θα φτάσει ο χρόνος των 3 μηνών;

Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλείου από την παράταξη «Μαζί για το Φάληρο», ρώτησε τον κ. Χατζηδάκη αν πιστεύει πως οι 3 μήνες επαρκούν για να ολοκληρωθεί το έργο, για να ακούσει με έκπληξη τον Δήμαρχο να του απαντάει αρνητικά. Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης είπε: «Πιστεύω ότι δεν επαρκούν οι 3 μήνες. Και αυτό γιατί οι τράπεζες δεν είναι σε κατάσταση να κάνουν έξτρα χρηματοδοτήσεις. Εγώ για το συγκεκριμένο έργο, έχω εξασφαλίσει μια χρηματοδοτική ροή 300.000 ευρώ και πιστεύω πως «καρκινοβατώντας» το έργο μπορεί να τελειώσει… αλλά δε ξέρω τι μας ξημερώνει.

Ο κ. Βασιλείου σχολίασε σχετικά: Πρέπει να πιέσετε το έργο να γίνει γιατί η διαδικασία έκπτωσης δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις… Για να συμφωνήσει μαζί του ο κ. Χατζηδάκης.

Παπαγεωργίου: Πάντα κερδίζουν οι εργολάβοι

Ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ στο Δήμο ξεκίνησε ρωτώντας τον κ. Χατζηδάκη για τις δυνατότητες και τις επιλογές του Δήμου σε αυτό το στάδιο του έργου: «Μας ζητάτε να ψηφίσουμε παράταση, ενώ μας λέτε ότι έχει προστασία από το νόμο. Αλλά οφείλεται σαν Δήμαρχος να μας πείτε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο» σχολίασε, για να λάβει την αρνητική απάντηση του Δημάρχου.

«Ωραία, καταγράφεται στα πρακτικά ότι δεν είναι εφικτή κάποια άλλη λύση. Επίσης, αν κατάλαβα καλά, στο τέλος αυτής της παράτασης θα έρθουμε να δώσουμε νέα; Και τέλος, υπάρχει μια σύμβαση που λέει ότι πρέπει να παραδώσεις το έργο τότε. Τι γίνεται αν υπάρξουν καθυστερήσεις. Αυτά ως ερωτήσεις.

Στην τοποθέτησή μου τώρα, σας θυμίζω ότι διαφωνήσαμε με τη δημιουργία του γηπέδου, αφού υπήρχαν ολυμπιακά ακίνητα σε κοντινή απόσταση που παραμένουν αναξιοποίητα. Επίσης, διαφωνήσαμε για το ποιος θα το κάνει το έργο. Προσέξτε: Έχουμε ανάπτυξη; Ποιος κερδίζει; Οι εργολάβοι. Ερχόμαστε στον καιρό της κρίσης, ποιος κερδίζει; Θα μου πείτε μπορεί να κλείσει η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι. Αλλά χάνουν οι Δημότες. Εν τέλει, αν αφαιρέσουμε το κέρδος του κάθε εργολάβου γι’ αυτήν την ιστορία, το κόστος θα ήταν πολύ χαμηλό.

Άρα η άποψή μας είναι ότι, το να συμφωνήσουμε σε μια παράταση, θα μας ξαναφέρει σε μια νέα παράταση. Εμείς δεν το ψηφίζουμε, αλλά θέλουμε, αν υπάρχει εναλλακτική – όχι όπως αυτό που είπε ο κ. Μερκουράκης να ψάξουμε για άλλο εργολάβο – αλλά να δούμε τι προβλέπει η σύμβαση, να μας την πείτε και να την λάβουμε στο τελικό μας σκεπτικό. Γιατί όταν μου φέρνετε μια εισήγηση που δεν μας αναφέρει εναλλακτικές, μπορεί τελικά και να τις ψηφίσουμε.

Τριάντος: Γιατί να πάρουμε την ευθύνη της απόφασης;

Να δώσουμε όσες παρατάσεις θέλετε, προκειμένου να τελειώσει το έργο. Όμως κ. Δήμαρχε, έχουμε τη δικαιοδοσία να δώσουμε τις παρατάσεις; Γιατί όπως γνωρίζετε συμμετέχω στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και πριν λίγες μέρες τέθηκε σε αργία ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Πειραιά, επειδή έδωσε παράταση 6 μηνών σε εργολάβο, επειδή επικαλέστηκε πως δεν είχε τσιμεντοκονίαμα για να τελειώσει το έργο.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή του. Στη συνέχεια τέθηκε σε αργία ο υπάλληλος, γιατί έγινε καταγγελία από άλλο αντίπαλο εργολάβο που συμμετείχε στον διαγωνισμό, καθώς στη σύμβαση ανέφερε πως θα έπρεπε να είχε εξασφαλίσει το υλικό από την αρχή. Άρα γιατί να πάρουμε εμείς την ευθύνη; Είναι επικίνδυνο.

Από τη μεριά του, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι δεν διατρέχουμε κανέναν κίνδυνο.

21 θετικές & 7 αρνητικές ψήφοι & 3 λευκά – Εγκρίθηκε η παράταση

Στην τελική ψηφοφορία, το σύνολο της Αντιπολίτευσης – πλην της παράταξης Πιτούλη – ψήφισε αρνητικά. Θετικά ψήφισαν 21 σύμβουλοι (19 της παράταξης Χατζηδάκη και 2 της παράταξης Πιτούλη). Σημειώνεται, ότι ο κ. Χατζηδάκης, εκνευρισμένος αρνήθηκε να ακούσει την αιτιολογία της αρνητικής ψήφου των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης.

 Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Παλαιού Φαλήρου – rak-pfalirou.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.