Ημερίδα για την προστασία του Σαρωνικού και της ιστορίας του
Eπιστημονική ημερίδα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων του Σαρωνικού διοργανώνουν το Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, οι συλλογικότητες Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής και Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού.

Η ημερίδα θα γίνει στο Μέγαρο του ΟΛΠ (Ακτή Μιαούλη 10, Πειραιάς) από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και βρίσκεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Στην ανακοίνωσή τους, οι συλλογικότητες σημειώνουν ότι ο Σαρωνικός από την αρχαιότητα αποτέλεσε κοιτίδα ενός πολιτισμού του οποίου η συνεισφορά, ιδιαίτερα στην κλασική περίοδο, δεν περιορίζεται μόνο στη χώρα μας και στις χώρες της Μεσογείου, αλλά είχε καθοριστική επίδραση στη διαμόρφωση του παγκόσμιου πολιτισμού.

Μνημεία με αισθητική και καλλιτεχνική αξία

«Σε όλους τους παράκτιους δήμους, όπως και στα νησιά, οι άνθρωποι που έζησαν στο διάβα των αιώνων άφησαν κληρονομιά μνημεία που η υψηλή τους αισθητική και καλλιτεχνική αξία αντανακλά πρώτα τον πόθο και τους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία», τονίζουν.

Επισημαίνουν ότι πλέον, με μοναδικό κριτήριο το οικονομικό κέρδος, το εξαιρετικό τοπίο του Σαρωνικού έχει αντιμετωπιστεί από τις κατά καιρούς κυβερνήσεις σαν «οικόπεδο για αξιοποίηση».

Αυτό έχει αποτέλεσμα να γίνεται χωροθέτηση λειτουργιών άναρχα (ξενοδοχειακές μονάδες, πετρελαϊκές εταιρείες, ιδιωτικές βίλες, νυχτερινά κέντρα, ταβέρνες και μπαρ κ.ά.), παρόλο που οι περισσότερες από τις λειτουργίες αυτές «όχι μόνο δεν συνάδουν με τον παράκτιο και θαλάσσιο χώρο, αλλά και υποβαθμίζουν τα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού».

Κίνδυνος ο αποχαρακτηρισμός

Σημειώνουν δε τον σοβαρό κίνδυνο «αποχαρακτηρισμού» του θαλάσσιου μετώπου του Σαρωνικού από «χώρο ιστορικής μνήμης, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ήπιας αναψυχής, σε χώρο εντατικών λειτουργιών «υψηλής κερδοφορίας».

Αυτό όμως θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκοπεί η παραλία ακόμα περισσότερο από τον αστικό ιστό και θα κάνει σχεδόν απαγορευτική την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα, αλλά θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τα μνημεία του πολιτισμού και την ιστορική μνήμη.

Oι συλλογικότητες χαρακτηρίζουν την κατάσταση αυτή «απαράδεκτη για μια τόσο ιστορική και τόσο υψηλής οικολογικής ποιότητας παράκτια ζώνη, όπως είναι ο Σαρωνικός».

Για τον λόγο αυτό δηλώνουν αποφασισμένες να αγωνιστούν, στηρίζοντας το έργο και τις άοκνες προσπάθειες των αρχαιολογικών υπηρεσιών και των αρχαιολόγων προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση των ιστορικών μνημείων, όπως και οι κίνδυνοι εκποίησής τους.

Προστασία των μνημείων

Όπως τονίζουν, για να προστατευθούν και να αναβαθμισθούν τα μνημεία της ιστορίας και να πάρουν τη θέση που τους αξίζει τόσο μέσα στους δήμους όσο κυρίως στη συνείδηση των πολιτών, τονίζουν ότι είναι ανάγκη:

– Να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για τον πολιτισμό και να ενισχυθούν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες με επιστημονικό δυναμικό και τεχνικά μέσα

– Να αποσυνδεθούν τα μνημεία και οι χώροι που τα περιβάλλουν από τις λογικές της εκποίησης και της κερδοσκοπίας και να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης. Δηλώνουν συνεπώς αντίθετοι με την εκποίηση του ΟΛΠ, του π. αεροδρομίου του Ελληνικού και της χερσονήσου της Βουλιαγμένης

– Να εξωραϊστούν οι χώροι, όπου υπάρχουν ιστορικά μνημεία στους δήμους του Σαρωνικού, να γίνει σηματοδότηση και προβολή των μνημείων και να αξιοποιηθούν για την προβολή της τοπικής ιστορίας στους δημότες στους επισκέπτες και ιδιαίτερα στη νεολαία

– Να γίνει οικολογική ανασυγκρότηση της παράκτιας, θαλάσσιας και χερσαίας ζώνηςσε μακροπρόθεσμη προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης που θα διασφαλίζει τη μοναδικότητα του φυσικού αυτού πόρου και για τις επόμενες γενιές. Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην αναβάθμιση και να αξιοποίηση για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλων των φυσικών οικοσυστήματων της παραλιακής ζώνης (Λίμνη Κουμουνδούρου, δέλτα Ιλισού, δέλτα του ρέματος της Πικροδάφνης, βιότοπος Αλυκών Αναβύσσου)

– Να κατεδαφιστούν άμεσα οι παράνομες εγκαταστάσεις στην ακτογραμμή του Σαρωνικού και ιδιαίτερα όσες ήδη έχουν κριθεί κατεδαφιστέες, με εξαίρεση τις δημοτικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την πρόσβαση των πολιτών σε παραλίες, και εγκαταστάσεις πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες

– Να απομακρυνθούν από την παραλία τα νυχτερινά κέντρα και άλλες παράνομες χρήσεις αναψυχής

– Το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού να γίνει μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου σύμφωνα με την κατατεθειμένη μελέτη του Πολυτεχνείου

– Στη χερσόνησο της Βουλιαγμένης να δημιουργηθεί περιβαλλοντικό και αρχαιολογικό πάρκο, το οποίο θα συμπεριλάβει το δάσος και όλα τα αρχαιολογικά μνημεία

– Ο χώρος των Αλυκών Αναβύσσου να γίνει πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προστασίας του σημαντικού οικοσυστήματος

Το πρόγραμμα της ημερίδας

10.00 π.μ. Προσέλευση

10.30 π.μ. Άνοιγμα και ενημέρωση από τους οργανωτές για τους στόχους της ημερίδας

11.00 π.μ. Χαιρετισμοί επισήμων

11.30 π.μ.-4.00 μ.μ. Οι επιστήμονες Ντίνα Αδαμοπούλου, ιστορικός, Αλέξανδρος Γκράου, ιστορικός, Μαρία Κασίμη-Σούτου, αρχαιολόγος, Δέσποινα Κουτσούμπα, αρχαιολόγος, μέλος Δ.Σ. του ΣΕΑ, Ευαγγελία Σοφιανού, ιστορικός, Μάκης Σταύρου, ιστορικός, Παναγιώτης Βελπανισιάν, φιλόλογος, και αρχαιολόγοι από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) θα παρουσιάσουν τα μνημεία που βρίσκονται στους παράκτιους δήμους του Σαρωνικού θα τονίσουν τη σημασία της προστασίας και ανάδειξή τους.

Μετά τις παρουσιάσεις θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων, ενώ στη διάρκεια της ημερίδας θα υπάρξουν δύο δεκαπεντάλεπτα διαλείμματα

4.00 μ.μ. Λήξη ημερίδας

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.