Ξενάγηση σε αρχαιότητες του Πειραιά και της Σαλαμίνας (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Στις 28 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη από την Εναλλακτική Δράση ξενάγηση σε αρχαιότητες του Πειραιά και της Σαλαμίνας. Η αρχή έγινε από την Ηετιώνεια Πύλη, συνεχίσθηκε με  σκάφος στα στενά της Σαλαμίνας, όπου έγινε η  ιστορική ναυμαχία και ολοκληρώθηκε στο νησί της Σαλαμίνας.

Στο χώρο   της  Ηετιώνειας  Πύλης ο ιστορικός Μάκης Σταύρου μίλησε αρχικά για την τοποθεσία τα τεχνικά του οχυρωματικού έργου που  κτίσθηκε το 411π.Χ  στην απόληξη των τειχών του Θεμιστοκλή. Στη συνέχεια   αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο συμβολισμό της Ηετιώνειας Πύλης   σαν “μνημείου ντροπής” συνδέοντας με τα “Ιουλιανά του 441”. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στις 9 Ιουλίου του 411, τη χρονική περίοδο που ο Αθηναϊκός στόλος βρισκόταν στη Σάμο πολεμώντας εναντίον των Σπαρτιατών στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, έγινε στην Αθήνα το γνωστό πραξικόπημα εναντίον της Δημοκρατίας  από το Θηραμένη και τους 400 ολιγαρχικούς.  Οι πραξικοπηματίες έκτισαν την Ηετιώνεια πύλη και έβαλαν αλυσίδα στην είσοδο του λιμανιού προκειμένου να εμποδίσουν την επιστροφή του Αθηναϊκού στόλου που θα μπορούσε να ανατρέψει “το καθεστώς των 400”.

Στη συνέχεια μίλησαν ο Γιώργος Τσιρίδης και ο Θανάσης Καλογιαντσίδης,  εκπαιδευτικοί  από το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα  φίλοι  και συνεργάτες της Εναλλακτικής Δράσης και συναγωνιστές στο Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού. Ο πρώτος αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία του χώρου του π. εργοστασίου λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, γιατί εκεί βρίσκεται όπως ανέλυσε ο τάφος του Θεμιστοκλή, ενώ ο δεύτερος μίλησε για την οικολογική σημασία του χώρου, τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση χωροθέτησε σαν χώρο πράσινου και  πάρκο για πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες  ανταποκρινόμενη στα αιτήματα και τους αγώνες των κατοίκων και στων συλλογικοτήτων και βάζοντας οριστικό τέλος στα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης να εκποιήσει το χώρο σε γνωστή πετρελαϊκή εταιρεία σαν αποθηκευτικό χώρο πετρελαϊκών αποβλήτων.

Στη συνέχεια  όλοι επιβιβασθήκαμε στο ναυλωμένο από την Εναλλακτική Δράση πλοίο και ακολούθησε η ξενάγηση στα στενά που έγινε η ιστορική ναυμαχία το 490π.Χ. Στην ξενάγηση, όπως και στην εξόρμηση στο νησί της Σαλαμίνας σημαντική ήταν η  βοήθεια του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας- ΠΕΡΙΒ.Ο.Σ, συνεργαζόμενου με την Εναλλακτική Δράση Συλλόγου στα πλαίσια του Δικτύου Προστασίας Σαρωνικού. Στη δίωρη διάρκεια της περιήγησης με το πλοίο ο Μάκης Σταύρου μίλησε  για την  πολιτική και οικονομική σημασία των περσικών πολέμων και ιδιαίτερα της ναυμαχίας στη Σαλαμίνας και παρουσίασε το χώρο και το σχέδιο του Θεμιστοκλή με βάση το οποίο έγινε η μάχη. Το πλοίο ακολούθησε το δρομολόγιο που φαίνεται στο χάρτη της ναυμαχίας που  κρατούσαν στα χέρια τους οι συμμετέχοντες στην εξόρμηση και τον  οποίο σας επισυνάπτουμε. Στον χάρτη με Ε σημειώνεται ο χώρος που βρίσκονταν τα πλοία των Ελλήνων και με Π ο χώρος που βρίσκονταν τα πλοία των Πεσών. Ο μαύρος κύκλος είναι το σημείο που δόθηκε η μάχη. Με Ε1 και Ε2  και βέλη σημειώνεται η κίνηση των ελληνικών πλοίων προς το σημείο της μάχης και με Π1  και βέλη η κίνηση των περσικών πλοίων προς το σημείο της μάχης. Με Π3 και βέλη σημειώνονται οι κατευθύνσεις προς τις οποίες ετράπησαν σε φυγή τα  περσικά πλοία. Στο χάρτη φαίνεται επίσης κοντά στο Κερατσίνι ο θρόνος του Ξέρξη, από όπου παρακολουθούσε τη ναυμαχία, όπως και ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων στην χερσόνησο της Κυνοσούρας. Σε όλα αυτά τα σημεία προσέγγισε το πλοίο με αργή κίνηση και ταυτόχρονα γινόταν η ξενάγηση. Ο  Σταμάτης Κουρζής, εκπαιδευτικός και μέλος του ΔΣ του ΠΕΡΙΒ.Ο.Σ, που βρισκόταν μαζί μας στο πλοίο, αλλά και στην υπόλοιπη εξόρμηση  μίλησε επίσης  παρουσιάζοντας τα προαναφερθέντα σημεία καθώς και τους κινδύνους καταστροφής που διατρέχουν. Εκπλαγήκαμε μάλιστα όταν ακούσαμε ότι  η περιοχή της χερσονήσου της Κυνασούρας, όπυ βρίσκεται ο Τύμβος  των Σαλαμινομάχων, παρά  το γεγονός ότι είναι προστατευόμενη Ζώνη Α, διεκδικείται από επιχειρηματία, για να κάνει ναυπηγείο!!!!!!

Αφού ολοκληρώθηκε η ξενάγηση με το πλοίο φθάσαμε στη Σαλαμίνα και έγινε ξενάγηση από το Μάκη Σταύρου στο εξαίρετο αρχαιολογικό μουσείο. Κατόπιν άλλοι έκαναν  μπάνιο και άλλοι βόλτες στο νησί, ενώ όλοι απολαύσαμε το φαγητό σε παραθαλάσσιες ταβερνούλες. Αργά το απόγευμα μετά από τον καφέ επιστρέψαμε “με το πλοίο μας”  στον Πειραιά.

Στον αποχαιρετισμό μας με τους φίλους από τη Σαλαμίνα και από το Κερατσίνι-Δραπετσώνα συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε παρόμοιες ευχάριστες εκδηλώσεις, αλλά και τους αγώνες μας μέσα από το Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού, για να προστατέψουμε τα ιστορικά μνημεία, τις παραλίες  και τα φυσικά τοπία  από τους κάθε λογής  κερδοσκόπους που τα απειλούν.

Η Γραμματεία της Εναλλακτικής Δράσης  

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.