Η έκθεση ζωγραφικής της Debra Cox-Passaris




Η Debra Cox-Passaris με τον δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη

(ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΤΕΜΠΟΡΑ από την Liana Chrysanthakopoulou‎)

Ευχάριστο διάλειμμα στη μονοτονία της καθημερινότητας αποτέλεσε για μένα η επίσκεψη στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αλίμου που από 26-28/9 φιλοξένησε την έκθεση ζωγραφικής της Debra Cox-Passaris. Η Ντέμπορα ένα αφοπλιστικά γλυκό και σεμνό κορίτσι αποτύπωσε τα ιδιαίτερα χαρίσματά της με επιτυχία στα έργα της.
Οι ευαισθησία και η γλυκύτητα του χαρακτήρα της εκφράστηκαν ιδιαίτερα στους πίνακες εκείνους για τους οποίους κυρίως χρησιμοποιήθηκαν παλ αποχρώσεις αλλά και ο αναμφισβήτητος δυναμισμός της εκφράστηκε με τη χρήση έντονων χρωμάτων. Το πέρασμα από τον ρεαλισμό στον συμβολισμό μέσα από νέες τεχνικές με τη χρήση σπάτουλας σε πολλά επίπεδα, όπως η ίδια με ιδιαίτερη υπομονή μας εξήγησε κατά τη διάρκεια της ξενάγησης της, αποτυπώθηκε πάνω στον καμβά με ιδιαίτερη φαντασία αλλά και ταυτόχρονα και αρμονικότητα στην επιλογή των χρωμάτων σε βαθμό που ο κάθε πίνακας ήταν μια συνεχής αποκάλυψη στα μάτια ακόμα και του πιο ανυποψίαστου θεατή. Το παιχνίδισμα από τις πάλ αποχρώσεις στο «ο Αδωνις και οι νύμφες» στα επιθετικά έντονα χρώματα στο « λαβύρινθο του ουράνιου τόξου» μια πανδαισία οπτική. Τα θέματα παρμένα άλλοτε από το παρελθόν (μυθολογία) «Ίκαρος και Δαίδαλος», «η επιστροφή των σταυροφόρων» άλλοτε από το σήμερα «περπατώντας με το σκύλο ένα καλοκαιρινό απόγευμα στην παραλία» συνδέουν το χθές με το σήμερα μέσα από μια φρέσκια ματιά. Θα ήταν παράλειψη εκ μέρους μου να μην αναφερθώ στους «κόκκινους θάμνους» που μου άρεσαν πολύ και με ταξίδεψαν ως τους ιμπρεσιονιστές Claude Monet και Cammile Pissaro όπως και τα ξεχωριστά έργα «γένεση» και «απελευθέρωση» με επιρροές από τον Συμβολισμό. Στον πίνακα «γαία» αποτυπώνονται οι ιδιαίτερες περιβαλλοντικές ανησυχίες της ζωγράφου Τέλος με εντυπωσίασαν και οι πίνακες που κινούνται στο χώρο του ρεαλισμού – νατουραλισμού «οι ροδιές» και « ο μαντρότοιχος με τις φραγκοσυκιές»
Ντέμπορα σου εύχομαι ολόψυχα καλή τύχη στη διαδρομή σου μέσα από την τέχνη και σύντομα να κάνεις γνωστό τον «άγνωστο κόσμο σου» σε όλους αυτούς που πιστεύουν πως μέσα από τον πολιτισμό και την τέχνη μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο Επίσης καλό θα ήταν οι εκάστοτε υπεύθυνοι πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου μας να στηρίζουν και να προβάλουν το έργο νέων και ταλαντούχων καλλιτεχνών συμβάλλοντας έτσι στην πνευματική και πολιτιστική αναβάθμιση των πολιτών.
Λιάνα Χρυσανθακοπούλου

Το δέντρο της γνώσης, 2012, μεικτή τεχνική σε χειροποίητο χαρτί, 110χ130εκ.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.