Tάσος Ταστάνης:«Μείωση των δημοτικών τελών και κατάργηση του πρασινόσημου»




Με βασική αρχή του την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, ο υποψήφιος για τον δημαρχιακό θώκο στη Γλυφάδα Τάσος Ταστάνης, μιλά στην Αττική freepress, βάζοντας βασική του προτεραιότητα την πάταξη της διαφθοράς και της σπατάλης στον δήμο. Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανατροπή στη Γλυφάδα» μιλά για τον «Καλλικράτη», υποστηρίζοντας πως «ενίσχυσε την έννοια της πολιτικής αλλοτρίωσης και την αποξένωση των πολιτών από τα κέντρα λήψεως των αποφάσεων», κάνει λόγο για «χρηματοδοτική ασφυξία» στους δήμους με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και τάσσεται ενάντια στα μνημόνια. Τονίζει πως οι δομές αλληλεγγύης δεν επαρκούν και ξεδιπλώνει τις προτεραιότητές του, αν αναλάβει την τύχη του δήμου στα χέρια του.

Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» παρά τους ισχυρισμούς πως θα δώσει νέα πνοή στις τοπικές κοινωνίες, εκ του αποτελέσματος, δημιούργησε «ασφυξία» στους δήμους, καθώς ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν μια σειρά από νέες αρμοδιότητες, χωρίς τους απαιτούμενους πόρους. Θεωρείτε επιτυχημένο το εγχείρημα του «Καλλικράτη»;
«Ο Καλλικράτης συμπληρώνοντας τον Καποδίστρια ενίσχυσε και σε τοπικό επίπεδο την έννοια της πολιτικής αλλοτρίωσης και την αποξένωση των πολιτών από τα κέντρα λήψεως των αποφάσεων που τους αφορούν. Απαλλοτρίωσε την πεμπτουσία της Αυτοδιοίκησης και τη μετέτρεψε σε μια «κλινικά νεκρή» Αυτοδιοίκηση. Η Αυτοδιοίκηση πλήττεται βάναυσα στα τρία χρόνια της μνημονιακής πολιτικής. Ο Καλλικράτης αυτό ακριβώς το πείραμα έρχεται να υλοποιήσει στην Αυτοδιοίκηση. Επιχειρεί να την χρησιμοποιήσει ως ιμάντα μεταφοράς των αντιλαϊκών εκείνων πολιτικών που παράγονται στο εργαστήρι των νεοφιλελευθέρων μνημονιακών πολιτικών».
Ο οικονομικός στραγγαλισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι γεγονός. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, οι πόροι του κράτους προς τους ΟΤΑ περικόπηκαν κατά 60%. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο μπορούν να παράξουν έργο οι δήμοι  και να σταθούν κοντά στον πολίτη;  Μήπως ο ρόλος τους πλέον περιορίζεται σε απλούς διαχειριστές και τίποτα παραπάνω; Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης;
«Η πρωτόγνωρη χρηματοδοτική ασφυξία συνδυάζεται με μια λαίλαπα άμεσων και έμμεσων υλοποιούμενων και επαπειλούμενων ιδιωτικοποιήσεων που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη μετατροπή των ΟΤΑ σε ευρύτερα ΚΕΠ και σε χώρους εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων».
Η χώρα τα τελευταία χρόνια περνά πολύ δύσκολα. Οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν υποχρεωθεί να υπογράψουν Μνημόνια και Μεσοπρόθεσμα προγράμματα. Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση ή έχουμε πάρει τον «στραβό τον δρόμο»;
«Το θέμα εδώ δεν αφορά μόνο τις κυβερνήσεις που υπόγραψαν τα μνημόνια, αλλά και αυτούς τους δημάρχους όπως ο κ. Κόκκορης στη Γλυφάδα που συναίνεσαν να περάσουν αυτές τις πολιτικές και τώρα ενόψει εκλογών παρουσιάζονται σαν αυτόνομοι και ανεξάρτητο στους συμπολίτες μας. Είναι οι δήμαρχοι που δεν αντιστάθηκαν στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, αυτοί που εφάρμοσαν όλες τις μνημονιακές κατευθύνσεις ΣΔΙΤ, ΚΟΙΝΣΕΠ, εργασία πέντε ημερών αυτοί που υποστήριξαν θερμά τον Καλλικράτη και ανέχθηκαν τον ευνουχισμό της  Τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτή η πολιτική αλλάζει μόνο μέσα από την Ανατροπή αυτών των πολιτικών.
Παρά την οικονομική συγκυρία, οι δήμοι παραμένουν αποκούμπι του πολίτη. Οι δομές αλληλεγγύης στη Γλυφάδα επαρκούν για να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες;
«Η περικοπή δαπανών οδήγησε την Τ.Α. σε οικονομική ασφυξία με συνέπεια την υποβάθμιση και κατάρρευση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, η βοήθεια στο σπίτι κ.λπ. Πολλοί συμπολίτες μας περνάνε δύσκολα και οι δομές αλληλεγγύης δεν επαρκούν παρά τη σημαντική βοήθεια της εκκλησίας αλλά και του κοινωνικού ιατρείου στο Ελληνικό που βοηθάει αποτελεσματικά πολίτες από τα Νότια Προάστια. Πρώτο μέλημά μας όταν γίνουμε δημοτική αρχή είναι να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας για όλους αυτούς τους πολίτες που πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές. Θα παλέψουμε για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στον δήμο μας, για να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό, για να μην πέσει κανένα σπίτι συμπολίτη μας στα χέρια τραπεζίτη, για να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας χωρίς φάρμακα και περίθαλψη, για να μην μείνει κανένα παιδί χωρίς τετράδια, βιβλία και θέρμανση».
Αν θα έπρεπε να ιεραρχήσετε τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον δήμο σας, με ποια σειρά θα τα αξιολογούσατε;
«Βασική μας αρχή είναι η υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Προτεραιότητα μας η αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης. Θα εφαρμόσουμε θεσμούς πλήρους διαφάνειας για την πάταξη της διαφθοράς και της σπατάλης. Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια περιουσία και τους κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους (παραλιακό μέτωπο, ΑΣΤΕΡΙΑ, Υμηττός, πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού). Δεσμευόμαστε για την μείωση των δημοτικών τελών και την κατάργηση του πρασινόσημου που ξεπερνάει τα 2 εκατομμύρια ευρώ».
attikipress.gr – Συνέντευξη στον Στράτο Ιωακείμ ([email protected])

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.