Ξενάγηση στον αρχαίο Άλιμο (Σάββατο 15 Μαρτίου)




 

evonymogeito

Το «Νότιον Σήμα» στο πλαίσιο των προσπαθειών του προκειμένου να φέρει σε επαφή τους πολίτες με τους αρχαιολογικούς χώρους των Νοτίων Προαστίων, αρχίζει να διοργανώνει περιπάτους γνωριμίας.

 Το Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014, 11 το πρωί ξεκινά τον πρώτο περίπατο στα αρχαιολογικά μονοπάτια του αρχαίου αττικού δήμου «Ευώνυμον», που είχε αναπτυχθεί κατά μήκος της σημερινής λεωφόρου Βουλιαγμένης. Την ξενάγηση θα πραγματοποιήσει η αρχαιολόγος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.  του σωματείου μας κ. Κων/να Καζά.

 Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τόπος συνάντησης ο χώρος όπισθεν του πρώην Σουπερ Μάρκετ ΑΤΛΑΝΤΙΚ επί της οδού Κουμουνδούρου και Δ. Γούναρη στο Άνω Καλαμάκι (στο ύψος της Λ. Βουλιαγμένης αρ. 516), όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος «Κοντοπήγαδο» με κατάλοιπα Πρωτοελλαδικών και Μυκηναϊκών χρόνων.

 Θα κατηφορίσουμε στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ «Άλιμος», στην επιφάνεια του οποίου σώζεται τμήμα από εργαστηριακή εγκατάσταση Μυκηναϊκών χρόνων.

 Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το αρχαίο λατομείο και θα δούμε αντίγραφα ευρημάτων που κοσμούν προθήκες στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας Kosmocar.

 Κατόπιν θα θαυμάσουμε το εξαιρετικά ενδιαφέρον αρχαίο με ορθογώνια ορχήστρα, θέατρο του Ευωνύμου, γνωστό και ως θέατρο των Τραχώνων.

 Η ξενάγηση θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή μας στα καταστήματα πρώην Sprider και Σκλαβενίτη, όπου διατηρείται ορατό τμήμα της αρχαίας αστικής οδού που συνέδεε το άστυ με το Σούνιο.

 Καλούμε τους κατοίκους των Νοτίων Προαστίων να περπατήσουν μαζί μας  και να γνωρίσουμε κάποιες από τις αρχαιότητες που διατηρούνται ορατές στην περιοχή μας.

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την ξενάγηση να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί μας και να μας δηλώσουν την συμμετοχή τους.

 Μαριλένα Φατούρου     Τηλ. 6974231645

Χρήστος Αδαμόπουλος Τηλ. 6945873553

 

Έδρα : Π. Μελά 5, 17455 Άλιμος

e-mail: [email protected]

site:     http://www.notionsima.blogspot.gr/

Facebook:  https://www.facebook.com/Notionsima?ref=hl

 


(phorum.gr)

Με αφορμή τις κατασκευαστικές εργασίες το 2003 για τη δημιουργία του αμαξοστασίου του Τραμ της Αθήνας, αποκαλύφθηκαν αρχαία των οποίων την ανασκαφική έρευνα ανέλαβε η ΚΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με δαπάνη της Τραμ α.ε.
Ήρθε στο φως μεγάλος αριθμός τάφων με ενδιαφέροντα ευρήματα που χρονολογούνται κυρίως από τον 8ο έως και τον 4ο αι.π.Χ. Μετά την έρευνα τα κατάλοιπα του αρχαίου νεκροταφείου καταχώθηκαν και πάλι,χωρίς να καταστραφούν και ψηλότερα εγκαταστάθηκαν οι σιδηροτροχιές του Τραμ.
Στη νησίδα που σήμερα βλέπουμε τα αρχαία ερείπια, αποκαλύφθηκε ένας ταφικός περίβολος και μπροστά του ένα σπουδαίο σύνολο γλυπτών που είχαν καταρρεύσει από την πρόσοψη και το βάθρο του.
Ο περίβολος που όριζε το οικογενειακό νεκροταφείο μιας οικογένειας Ευωνυμέων, είχε ιδρυθεί στην άκρη ενός μεγάλου κτήματος, μπροστά από το οποίο διέρχονταν ένας χείμαρρος, που κατά τις περιόδους ξηρασίας, είχε χρησιμοποιηθεί και σαν δρόμος που ένωνε τους δύο ταφικούς χώρους.
Οι επιγραφές που ήταν χαραγμένες στα γλυπτά του περιβόλου και κάποια επί πλέον επιγραφικά στοιχεία από άλλους τάφους, συνετέλεσαν ώστε να προσδιοριστούν τα όρια του αρχαίου αττικού δήμου “Ευώνυμον” ή “Ευώνυμος”. Είναι πλέον βέβαιο ότι η επικράτεια του δήμου αυτού απλωνόταν κατά μήκος της σημερινής λεωφόρου Βουλιαγμένης και διέθετε δύο πυρήνες. Ο ένας τοποθετείται πέριξ και εντός του κτήματος πρώην ιδιοκτησίας Γερουλάνου, κοντά στο οποίο έχει βρεθεί το θέατρο του αρχαίου δήμου και ο δεύτερος στη θέση Χασάνι – Αγία Παρασκευή στο Ελληνικό, όπου λειτουργεί και το αμαξοστάσιο του Τραμ.
Η μελέτη των αρχαίων ευρημάτων μας δίνει πλήθος πληροφοριών και στοιχείων για την οργάνωση του αρχαίου δήμου και τη ζωή των Αθηναίων της περιφέρειας.
tafos1
tafos2
Το Ευώνυμο ήταν αρχαίος δήμος της Αττικής στην περιφέρεια του Άστεως η θέση του ήταν περίπου στα σύνορα των σημερινών δήμων Ηλιούπολης και Αλίμου στις δυτικές πλαγιές του Υμηττού, βρέθηκαν 2 οικισμοί ο παλιότερος Μυκηναικός της 2ης χιλιετίας π.χ. με Μυκηναικούς τάφους, αγγεία, τύμβους και ένας νεώτερος οικισμός της κλασσικής εποχής του 5ου αιώνα π.χ. Πήρε το όνομα του απο τον γίγαντα Ευώνυμο γιό του Ουρανού και της Γής σημαντικότερο μνημείο του δήμου είναι το αρχαίο θέατρο του Ευωνύμου με την μεγάλη πρωτοτυπία να είναι το μοναδικό ορθογώνιο αρχαίο Ελληνικό θέατρο, χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.χ. εγκαταλείφθηκε την Ρωμαική εποχή λόγω πλημμύρας

Zoom in (real dimensions: 800 x 600)Εικόνα

Zoom in (real dimensions: 650 x 479)Εικόνα

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.