Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το βυζαντινό εκκλησάκι





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την απαγόρευση στην είσοδο στο Βυζαντινό Εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου του Κτήματος Γερουλάνου εξέφρασαν εκατοντάδες κάτοικοι του Αλίμου την Κυριακή 2 Μαρτίου 2014.
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αλίμου Θάνου Ορφανού και του Πατήρ Διονύσιου, από τον Δήμο Αλίμου, φορείς του Δήμου και την Ενορία Ζωοδόχου Πηγής, παραβρέθηκαν πλήθος κατοίκων, εκπρόσωποι φορέων, επικεφαλείς Δημοτικών Παρατάξεων, καθώς και αρκετά τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Ο Δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός έκανε την εναρκτήρια τοποθέτηση στην οποία αναφέρθηκε στο καθολικό αίτημα πολιτών και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου να μην παρεμποδίζεται η είσοδος στο ιστορικό μνημείο της πόλης μας.
Αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα ενέργειες του Δήμου, ενώ επεσήμανε πως το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες.


Στη συνέχεια ο Πατήρ Διονύσιος αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό της ευρύτερης περιοχής, αλλά και του Βυζαντινού μνημείου. Αναφέρθηκε στις δεκάδες πρωτοβουλίες πολιτών, φορέων, στις ερωτήσεις Βουλευτών στη Βουλή, του Δήμου Αλίμου και προσωπικά του Δημάρχου Θάνου Ορφανού για το ζήτημα.
Στάθηκε στον εμπαιγμό εκ μέρους των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού παρά τις σχετικές πρωτοβουλίες του ιδίου και του Δήμου, καθώς και στην έλλειψη διάθεσης από πλευράς της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού να δώσει λύση στο θέμα με απόφαση του ίδιου του Υπουργού για την προσβασιμότητα των μνημείων, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.
Έκλεισε δε την ομιλία του ο πατήρ Διονύσιος με την ευχή: «όχι μόνο να λήξει σύντομα το σκάνδαλο που τελείται μέσα στο κτήμα Γερουλάνου, αλλά το παράδειγμά μας σήμερα να εμπνεύσει όλη την Ελλάδα και αυτό που σήμερα γίνεται στον Άλιμο, να γίνει σε κάθε δήμο της χώρας μας. Ενωμένοι και αποφασισμένοι, η τοπική αυτοδιοίκηση, ο κόσμος και η εκκλησία να ξεσηκωθούμε όχι για να γκρεμίσουμε, να σπάσουμε ή να καταστρέψουμε, αλλά να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα μας, να επικρατήσει η δικαιοσύνη, να εφαρμόζονται οι νόμοι, να προστατευτεί η πίστη μας και ο πολιτισμός μας και τελικά να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια καλύτερη χώρα, από αυτήν που παραλάβαμε».


Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δημήτρης Δόγκας στην ομιλία του είπε πως το μεγαλύτερο σκάνδαλο σε σχέση με την τακτική που τηρεί η εταιρεία ΜΑΚΡΟ είναι ότι από το 2010 και μετά απαγόρευσε την πρόσβαση στους μαθητές των σχολείων μας (και άλλων Δήμων). Μέχρι τότε οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να επισκέπτονται το Βυζαντινό εκκλησάκι, είτε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών εργασιών τους, είτε για τα λατρευτικά τους καθήκοντα.
Στη συνέχεια ο κ. Δόγκας αναφέρθηκε στην μεγάλη δυσαρέσκεια και στην αντίδραση των σχολικών κοινοτήτων και στην πρόθεση της Επιτροπής Παιδείας να αποστείλει επιστολή στη μητρική εταιρεία στην Γερμανία για να ενημερώσει και να ζητήσει την ελεύθερη πρόσβαση των σχολείων. Το εκκλησάκι είπε χαρακτηριστικά «ακόμα και στα συμβόλαια δεν αναφέρεται ως μεταβιβαζόμενο κτίσμα». Ανέφερε επίσης, το ενδεχόμενο τα σχολεία να μποϋκοτάρουν τα προϊόντα της εταιρείας, «αν δεχθούμε αρνητική απάντηση και από τη Γερμανία».
Τέλος, αναφέρθηκε στην μεγάλη ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού για την οριστική λύση του προβλήματος και τον χαρακτηρισμό του κτήματος ως αρχαιολογικού πάρκου.
Επισημαίνουμε, ότι ο Δημήτρης Δόγκας ήταν και μάρτυρας εκ μέρους του Δήμου στην πρόσφατη εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά της εταιρίας ΜΑΚΡΟ.
Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα αυτόν γιατί είναι απαίτηση των πολιτών του Αλίμου και όλων όσων θέλουν να επισκέπτονται το ιστορικό αυτό μνημείο του 13ου αιώνα.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.