“Kλιμακώνεται η παράδοση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Ηλιούπολης στους ιδιώτες”




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Οι αθλητικές υποδομές της Πόλης, Κολυμβητήριο, γήπεδα στο σύνολο τους σχεδόν εδώ και χρόνια, έχουν παραδοθεί στην αποκλειστική χρήση διαφόρων αθλητικών σωματείων.
Η νεολαία και οι δημότες δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά αν πρώτα δεν περάσουν από την πόρτα τους, αν δεν βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη.
Μια πραγματικότητα που εντείνεται, αφού και αθλητικά σωματεία με μακρά παράδοση, στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, βολοδέρνουν αστήριχτα και για αυτό το λόγο έχουν παραδοθεί σε αετονύχηδες και αχυράνθρωπους που κάνουν μπίζνες με τις ανάγκες της νεολαίας για άθληση, με την αγωνιά της λαϊκής οικογενείας να βρει δημιουργική διέξοδο ενασχόλησης για τα παιδία της.
Μια πραγματικότητα που οξύνεται μιάς και οι Δήμοι εδώ και χρόνια οδηγούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, στην παραίτηση από τα όποια προγράμματα μαζικού λαϊκού αθλητισμού υπήρχαν. Οι αθλητικοί οργανισμοί και τα αντίστοιχα Νομικά Πρόσωπα ασφυκτιούν μέσα στην υποχρηματοδότηση και επιβάλουν την ανταπόδοση για τους δημότες. Όχι λίγες φορές λειτουργούν φατουραντζίδικα για τους επαγγελματίες του είδους που λυμαίνονται τους αθλητικούς χώρους και τις ανάγκες στις γειτονίες.
Κραυγαλέα περίπτωση στην πόλη μας ο ιστορικός σύλλογος του ΓΣΗ, που από τότε ειδικά που η ποδοσφαιρική του ομάδα πέρασε το κατώφλι της Α’ κατηγορίας, χειραγωγείται από αθλητικοπαράγοντες που έχουν σχέση με το πνεύμα του αθλητισμού «όσο η μέρα με την νύχτα». Κι ομως το 4ο Αθλητικό Κέντρο της Πόλης έχει παραδοθεί στα χεριά τους και λειτουργεί επιχειρηματικά.
Ο συγκεκριμένος σύλλογος έχει προνομιακή προτεραιότητα πρόσβασης σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δημου, παρά τις διαφορετικές δημοτικές αρχές που έχουν περάσει!
Με βάση αυτή την πραγματικότητα, τα αθλητικά σωματεία για την χρήση των χώρων πλήρωναν μέχρι τώρα ένα συμβολικό πόσο στο Δήμο. Αυτές τις μέρες η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να πάει τα πράγματα ένα βήμα πάρα πέρα. Μετά από «γραπτό αίτημα του ΓΣΗ», όπως αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε την απαλλαγή κάποιων συλλόγων από την συμβολικό ποσό και αντιπαραθετικά οι συγκεκριμένοι σύλλογοι θα αναλάβουν τάχα την …καθαριότητα των αθλητικών χώρων! Η Δημοτική Αρχή δήλωσε ότι επιλέγει αυτό το μέτρο γιατί αδυνατεί να διαθέσει προσωπικό για την καθαριότητα!!!
Να επιβεβαιώσουμε ότι όντως τα κενά σε μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό, προσωπικό στις δομές του αθλητισμού είναι μεγάλα, συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, που σπρώχνουν στην ανταπόδοση και στην ιδιωτικοποίηση και αυτών των υπηρεσιών.

Η απόφαση όμως της δημοτικής αρχής του κ. Βαλασσόπουλου, να δώσει δημόσιες αθλητικές υποδομές και υποχρεώσεις, στην ευθύνη των σωματείων, δεν έχει να κάνει κατά την γνώμη μας με τα μεγάλα κενά σε προσωπικό. Μέχρι και τον Μάη έχει στην διάθεση του δεκάδες 5μηνήτες εργάτες που θα μπορούσε να αξιοποιήσει. Είχε την δυνατότητα να ζητήσει προσωπικό έστω και με συμβάσεις. Όχι όμως! Επιλέγει να βάλει συνεταίρους στις δημοσιές αθλητικές δομές, τους ιδιώτες! Αυτές τις μέρες ψήφισε συμβάσεις «με βάση το αντίτιμο»!!! Δηλαδή εργαζόμενοι γυμναστές και άλλοι που θα πληρώνονται όχι στην βάση έστω του άθλιου κατώτερου μεροκάματου που έχει θεσπίσει η Κυβέρνηση αλλά ακόμη πιο κάτω! Οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με βάση το αν και τι πληρώνουν οι Δημότες με την συμμετοχή τους στα διάφορα προγράμματα! Αυτή είναι η πολιτική που στηρίζει και υπερασπίζεται η δημοτική αρχή! Είναι η πολιτική του Καλλικράτη που θέλει τους Δήμους να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, σε σύμπραξη με τους ιδιώτες, με ανταποδοτικές λειτουργίες. Είναι η πολιτική «του νοικοκυρέματος», και «του ελάχιστου μισθολογικού κόστους» που εξαπλώνεται σε όλες τις κοινωνικές, αθλητικές, πολιτιστικές υπηρεσίες του Δήμου και φέρνει μαζί της βάρη διπλά και τριπλά για τους δημότες και εξαθλιωμένους τους εργαζόμενους σε αυτές.
Θα θέσουμε ένα – δυό ερωτήματα. Άραγε δεν γνωρίζει η Δημοτική Αρχή ότι υπάρχουν αθλητικοί σύλλογοι (και όχι οι πιο μικροί από αυτούς), που παίρνουν χρήματα από την τσέπη των γονιών, αξιοποιούν τις δημοσιές εγκαταστάσεις και παρότι δεν υπόκεινται σε καμία φορολογική επιβάρυνση έχουν τους προπονητές τους με μισθούς ψίχουλα ή και για μήνες απλήρωτους; Δεν γνωρίζει ότι με ακόμη χειρότερο τρόπο θα αντιμετωπίσουν και το όποιο προσωπικό καθαριότητας τυχόν φέρουν; Το γνωρίζει και μάλιστα πολύ καλά. Στηρίζει όμως την φτηνή και τζάμπα εργασία και αξιοποιει για αυτό τον λεγόμενο εθελοντισμό και τις διάφορες ΜΚΟ!
Προειδοποιούμε την δημοτική αρχή ότι με την πολιτική της θα οδηγήσει σύντομα τους αθλητικούς χώρους σε ακόμη μεγαλύτερη απαξίωση. Είναι ορατός ο κίνδυνος και της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών που συγκεντρώνονται εκεί.
Ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης θα φέρει και την επιβάρυνση και τον αποκλεισμό των οικογενειών και των παιδιών τους. Την παραπέρα εκμετάλλευση των νέων παιδιών που σπούδασαν και λειτουργούν σαν γυμναστές και προπονητές.
Καλούμε τα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης, την νεαρή οικογένεια, να μην επιτρέψουν την παράδοση των αθλητικών υποδομών στους ιδιώτες.
Είναι δικός μας μόχθος, πληρωμένος ακριβά για να τον παραδώσουμε στους λιμοκοντόρους του αθλητισμού. Πληρώσαμε και πληρώνουμε διπλά και τριπλά για αυτό.
Απαιτούμε τώρα την στήριξη των αθλητικών υποδομών και την χρηματοδότηση του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να οργανωθεί πλέρια ένα στέρεο δίκτυο μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Δίκτυο δημιουργικής απασχόλησης και πολύπλευρης προστασίας της νεολαίας. Δεμένο με τα σχολεία της Πόλης, με το νέο επιστημονικό δυναμικό που αποφοιτά από τις αθλητικές ακαδημίες και σήμερα γυροφέρνει στην ανεργία και την υποαπασχόληση. Για να βρουν μια θέση στην οργανωμένη ενασχόληση με τον αθλητισμό τα παιδιά των πιο φτωχών νοικοκυριών, των ανέργων που έχουν αποκλειστεί σήμερα από χέρι, αφού η τσέπη των γονιών τους είναι στέγνη. Να στηριχτούν οι αθλητικοί ερασιτεχνικοί σύλλογοι και οι άνθρωποι τους, όσοι δηλαδή ασχολούνται με μεράκι και δεν χρησιμοποιούν τα ερασιτεχνικά σωματεία ως προκάλυμμα επιχειρηματικής δράσης και εμπορευματοποίησης του αθλητισμού.

Φλεβάρης 2014

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.